Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο το έκτακτο συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε, ώστε να εκτιμηθεί η νέα συνθήκη που διαμορφώνεται μετά την δασμολογική καταιγίδα του Ντόναλντ Τραμπ.
Το βασικό θέμα που θα τεθεί στο “τραπέζι” είναι τα αντίμετρα που θα λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους δασμούς 20% που επέβαλε ο Αμερικανός πρόεδρος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Μένει να φανεί, αν όλα τα κράτη μέλη θα κρατήσουν κοινή στάση, καθώς ορισμένες χώρες πλήττονται περισσότερο (όπως Γερμανία και Γαλλία κυρίως λόγω βιομηχανίας). Ενώ, άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, έχουν μικρότερες επιπτώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σε δηλώσεις καταδίκασε τους τελωνειακούς δασμούς και μίλησε για μια απόφαση «πρωτοφανούς κλίμακας», που «θα έχει τεράστιο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας και των εξαγωγών». Παράλληλα κάλεσε τις γαλλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ να αναστείλουν όλα τα επενδυτικά τους σχέδια εκεί μέχρι να «διευκρινιστεί» η ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ για μαζική αύξηση των δασμών κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι (…) οι μελλοντικές επενδύσεις ή αυτές που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες να ανασταλούν προσωρινά μέχρι να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας: «γιατί ποιό θα ήταν το μήνυμα αν ευρωπαϊκοί μεγάλοι φορείς αρχίσουν να επενδύουν δισεκατομμύρια ευρώ στην αμερικανική οικονομία τη στιγμή που εκείνοι μας “χτυπούν”».
Η περίπτωση της Ελλάδας
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σχετικά με τους δασμούς Τραμπ: «Η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι εκεί θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα αντιδράσουμε σε αυτήν την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις και αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταδείξω μόνο το πόσο, θα έλεγα, ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει μια σταθερή πορεία».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης στις δηλώσεις του: (…)Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθούν στην ολότητά τους, εάν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε χθες , δεν συνιστά μια στατική ή αλλά μια δυναμική εικόνα και είναι δεδομένο ότι οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία». Ακόμη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι«είναι δεδομένο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση.
Πρώτα ψήφισμα, μετά αντίμετρα
Τα αντανακλαστικά, όπως και στα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την Γηραιά Ήπειρο, δεν θα είναι άμεσα. Στο Συμβούλιο της Δευτέρας δεν περιμένουμε να ανακοινωθούν αντίμετρα. Αλλά, από τη μια να υπάρξει ψήφισμα καταδίκης στις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και από την άλλη να χαραχθεί η στρατηγική που θα προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης και δεν θα διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.
Ζητούμενο αποτελεί τι θα πράξουν οι “φιλοτραμπικές” κυβερνήσεις Ιταλίας, Ουγγαρίας που -φυσικά- δεν εξαιρέθηκαν από τον “τυφώνα” δασμών του Αμερικανού Προέδρου.
Διαβάστε επίσης: