Μετά τους δασμούς πρόστιμα για καρτέλ

Χαράτσι 458 εκατ. ευρώ στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία από την ΕΕ ταυτόχρονα με τον εμπορικό πόλεμο από τις ΗΠΑ
15:49 - 3 Απριλίου 2025
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Μετά τους δασμούς 25% που ανακοίνωσε προ ημερών ο Λευκός Οίκος στις εισαγωγές αυτοκινήτων, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να διαχειριστούν ένα δεύτερο σοβαρό πλήγμα. Η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόστιμο 458 εκατ. ευρώ σε 15 κατασκευαστές αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων γιγάντων όπως η Volkswagen και η Stellantis, για τη δημιουργία καρτέλ.

Έρευνα αποκάλυψε ότι περισσότερα από 15 χρόνια τουλάχιστον 16 μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συνάψει συμφωνίες που παραβίαζαν τους κανόνες ανταγωνισμού και αντάλλασσαν εμπιστευτικές πληροφορίες, προκειμένου να αποφύγουν τη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για την ανακύκλωση παλαιών οχημάτων. Οι εταιρείες είχαν συμφωνήσει να μην προβάλλουν τις πρωτοβουλίες τους για ανακύκλωση, περιορίζοντας την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των οχημάτων. Αυτή η πρακτική μείωνε την πίεση προς τις εταιρείες να ξεπεράσουν τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για την ανακύκλωση.

Ανησυχία

Εκτός της αυτοκινητοβιομηχανίας, με ιδιαίτερη ανησυχία περιμένουν τις ανακοινώσεις για επιβολή δασμών άλλοι μεγάλοι κλάδοι της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η φαρμακοβιομηχανία και η βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών. Αργά χθες βράδυ ο Ντόναλντ Τραμπ αναμενόταν να αποκαλύψει λεπτομέρειες της δασμολογικής πολιτικής του έναντι των βασικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, ο μέσος αμερικανικός δασμός θα προσεγγίσει το 20% για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ’30. Οι δασμοί με άμεση ισχύ αναμενόταν να αφορούν χώρες έναντι των οποίων οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα (Κίνα, Μεξικό, Βιετνάμ, Ιρλανδία, Γερμανία, Ταϊβάν, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Καναδάς, Ινδία, Ταϊλάνδη, Ιταλία, Ελβετία και Μαλαισία).

Αντιδράσεις

Οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία δεν αναμένονται σημαντικές, καθώς μόλις το 4,8% των εξαγωγών κατευθύνεται στην αμερικανική αγορά. Εντονότερες είναι οι ανησυχίες μεταξύ των οινοπαραγωγών, καθώς η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει με δασμούς 200% στα ευρωπαϊκά ποτά. Η αρνητική συνέπεια στο διεθνές εμπόριο πρόκειται να πλήξει τη ναυτιλία, στην οποία οι Έλληνες πλοιοκτήτες πρωταγωνιστούν. Συνολικά το πλήγμα στο ΑΕΠ την προσεχή διετία αναμένεται μικρότερο του 0,5% του ΑΕΠ, κυρίως εξαιτίας της (μεγαλύτερης) επιβράδυνσης άλλων ευρωπαϊκών οικονομιών προς τις οποίες κατευθύνονται οι ελληνικές εξαγωγές.

Η Κομισιόν στο μεταξύ δηλώνει έτοιμη να απαντήσει με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές. «Η Ευρώπη έχει στο χέρι της πολλά δυνατά φύλλα», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, παραπέμποντας στον Μηχανισμό κατά του Εξαναγκασμού. Εργαλείο που καθιερώθηκε το 2023 και δίνει τη δυνατότητα στην ΕΕ να επιβάλει αντίμετρα, όπως περιορισμοί στις επενδύσεις ή εμπορικές κυρώσεις, σε χώρες που προσπαθούν να την εξαναγκάσουν να αλλάξει πολιτική. Τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εστιάσουν στις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες (JP Morgan, Bank of America και άλλες) και εταιρείες τεχνολογίας (Tesla, Alpha, Amazon, Apple, Meta κ.λπ.). Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών (Coreper) για να προετοιμάσουν συνάντηση των υπουργών Εμπορίου τη Δευτέρα.

Το ενδεχόμενο συντονισμένης αντίδρασης εξετάζουν και οι μεγάλες ασιατικές οικονομίες. Την Κυριακή συναντήθηκαν οι υπουργοί Εμπορίου Κίνας, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, αναζητώντας τρόπους ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου ενόψει των ανακοινώσεων Τραμπ.

Εφημερίδα Απογευματινή