«Πολύ σημαντική υπόθεση», χαρακτήρισε ο Ντόναλντ Τραμπ την απόφαση γαλλικού δικαστηρίου να αποκλείσει τη Μαρίν Λε Πεν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές. «Της επιβλήθηκε απαγόρευση για πέντε χρόνια και ήταν η κορυφαία υποψήφια», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Αυτό μου θυμίζει αυτήν τη χώρα, αυτό ακούγεται πολύ σαν αυτήν τη χώρα», πρόσθεσε δηλώνοντας την υποστήριξή του συγκρίνοντας την κατάσταση με τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο ίδιος με τη δικαιοσύνη των ΗΠΑ.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τάμι Μπρους, υποστήριξε ότι «ο αποκλεισμός προσώπων από την πολιτική διαδικασία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός, δεδομένου του επιθετικού και διεφθαρμένου νομικού πολέμου σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εδώ στις ΗΠΑ».
Διεθνείς αντιδράσεις υπήρξαν και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «μνημειώδη εκτροπή», τονίζοντας ότι «η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, οποιουδήποτε, είναι απαράδεκτη» και εκτιμώντας ότι «οι Γάλλοι νεοφασίστες θα ωφεληθούν από αυτό το SLAPP, όπως ο Τραμπ πριν. Ένα πανικόβλητο ανελεύθερο δυτικό κατεστημένο βουτάει με τα μούτρα στον λάκκο του ολοκληρωτισμού».
Γκάλοπ
Στην πρώτη σφυγμομέτρηση της γαλλικής κοινής γνώμης, το 65% των Γάλλων δηλώνει ικανοποίηση ή αδιαφορία για την καταδίκη Λε Πεν και το 54% τη θεωρεί ένδειξη ότι λειτουργεί το δημοκρατικό πολίτευμα, καθώς ουδείς αποδεικνύεται πάνω από τον νόμο.
Η ίδια η Λε Πεν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» να αποχωρήσει από την πολιτική. Παραδέχτηκε, όμως, ότι είναι περιορισμένα τα χρονικά περιθώρια για να εκδικαστεί και να δικαιωθεί η ένστασή της.
Σε περίπτωση που παραμείνει ο αποκλεισμός, φαβορί να τη διαδεχθεί ως υποψήφιος της Εθνικής Συσπείρωσης θεωρείται ο 29χρονος Ζορντάν Μπαρντελά. Η Λε Πεν ενδεχομένως ανησυχεί ότι η καταδίκη της θα λειτουργήσει ως αφορμή για την αποστρατεία της και την ανάδειξη της επόμενης γενιάς. «Το ελάχιστο που της οφείλω είναι να συνεχίσω τον αγώνα μαζί της μέχρι το τέλος», δήλωσε από την πλευρά του ο Μπαρντελά.
Εφημερίδα Απογευματινή