Τη μετατροπή της Europol σε FBI αρχίζει η Κομισιόν, προτείνοντας ενίσχυση των πόρων και των εξουσιών της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας. Η αντιπρόεδρος Χένα Βίρκουνεν και ο επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Μάρκους Μπρούνερ, παρουσίασαν χθες τα βασικά σημεία μιας στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας, που στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να αντιμετωπίσει γεωπολιτικές προκλήσεις, υβριδικές απειλές και ψηφιακή εγκληματικότητα.

«Θα μετατρέψουμε την Europol σε μια πραγματικά επιχειρησιακή αστυνομική υπηρεσία», δήλωσε η αντιπρόεδρος Βίρκουνεν. «Η Europol, φυσικά, χρειάζεται περισσότερους πόρους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι η τρέχουσα εντολή της δεν καλύπτει υβριδικές απειλές και σαμποτάζ. Η Europol θα πρέπει όλο και περισσότερο να βοηθά τα κράτη-μέλη στην αντιμετώπιση διασυνοριακών εγκλημάτων. Για τον λόγο αυτό απαιτείται στενότερη συνεργασία με άλλους οργανισμούς της ΕΕ, όπως η Frontex, η Eurojust και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Προτείνεται η επέκταση του καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ, το οποίο επί του παρόντος στοχεύει τρομοκράτες, ώστε να περιλαμβάνει και εγκληματικά δίκτυα. Στις Αρχές θα δοθεί, επίσης, μεγαλύτερη πρόσβαση στις τραπεζικές συναλλαγές υπόπτων, με τη δημιουργία «νέου πανευρωπαϊκού συστήματος παρακολούθησης των κερδών από το οργανωμένο έγκλημα και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας».
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής η Επιτροπή θα παρουσιάσει, επίσης, μέτρα για να διασφαλίσει νόμιμη και αποτελεσματική πρόσβαση των Αρχών στα κρυπτογραφημένα δεδομένα που προσφέρουν αρκετές εφαρμογές. «Φυσικά, είναι πολύ σημαντικό να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ιδιωτικότητας και της πρόσβασης στα δεδομένα», παραδέχθηκε η Βίρκουνεν.
Για την άμυνα
Η Κομισιόν παρουσίασε χθες και τις προτάσεις της για την ανακατανομή πόρων που ανήκουν στο Ταμείο Συνοχής, αλλά δεν έχουν αξιοποιηθεί, προς όφελος δαπανών για την ενίσχυση της άμυνας. Πρόκειται για περίπου 400 δισ. ευρώ, πλην όμως είναι στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στην ανακατανομή. Για να προσφέρει κίνητρο, η Κομισιόν προτείνει για τις αμυντικές δαπάνες τα κοινοτικά ταμεία να προκαταβάλλουν το 30% και να είναι ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΕ να αναλάβει το σύνολο του κόστους. Στα έργα του Ταμείου Συνοχής τα κράτη-μέλη καλύπτουν συνήθως το μισό κόστος με εθνικούς πόρους.
Καθώς οι ευρωπαϊκές Συνθήκες απαγορεύουν τη χρηματοδότηση στρατιωτικών δαπανών απευθείας από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, τα χρήματα θα διατεθούν σε έργα τόσο πολιτικής όσο και στρατιωτικής χρήσης, όπως η ενίσχυση δρόμων και γεφυρών για τη διέλευση αρμάτων μάχης, πολιτικά καταφύγια, προστασία κρίσιμων υποδομών, εγκαταστάσεις παραγωγής που σχετίζονται με την άμυνα και εκπαίδευση εργαζομένων.
Εφημερίδα Απογευματινή