Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία μετά την απόφαση – βόμβα για αποκλεισμό της Λεπέν από τις εκλογές

Προβληματισμένος από την απόφαση του δικαστηρίου δηλώνει ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού
18:26 - 31 Μαρτίου 2025

Αναταράξεις προκαλεί στο εσωτερικό της Γαλλίας η καταδίκη της επικεφαλής της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν , με την πολιτική σκηνή να μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, με την ακροδεξιά να καταγγέλλει την απόφαση και να καλεί σε κινητοποιήσεις και τα περισσότερα κόμματα να κρατούν αποστάσεις από τη δικαστική απόφαση.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε «προβληματισμένος από την απόφαση» δικαστηρίου του Παρισιού που έκρινε ένοχη σήμερα την Λεπέν για κατάχρηση δημοσίου χρήματος και την καταδίκασε σε στέρηση δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.

Αυτή η καταδίκη σε θέτει σε κίνδυνο την υποψηφιότητα της 56χρονης πολιτικού για τις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες παρουσιάζεται από δημοσκοπήσεις ως φαβορί.

Επίσης, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο επρόκειτο να τα εκτίσει υπό ηλεκτρονική παρακολούθηση. Επίσης της επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

«Σήμερα δεν είναι μόνο η Μαρίν Λεπέν που καταδικάστηκε άδικα: Ήταν η γαλλική δημοκρατία που σκοτώθηκε», δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (κόμματος της Λεπέν), Ζορντάν Μπαρντελά.

Ο ίδιος κάλεσε σε μια «λαϊκή και ειρηνική κινητοποίηση» κατά της καταδίκης Λεπέν, καταδίκη που την χαρακτήρισε «ένα σκάνδαλο δημοκρατίας». «Μέσα από τη λαϊκή και ειρηνική μας κινητοποίηση, ας τους δείξουμε ότι η βούληση του λαού είναι ισχυρότερη», είπε, αναρτώντας στο Χ έναν σύνδεσμο προς μια αναφορά στην ιστοσελίδα του κόμματος, η οποία καταγγέλλει «τη δικτατορία των δικαστών».

Αποστάσεις από την καταδικαστική απόφαση φαίνεται να πήρε και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν του κόμματος της γαλλικής αριστεράς Ανυπότακτη Γαλλία. «Η απόφαση για την απομάκρυνση ενός πολιτικού από το αξίωμα πρέπει να εναπόκειται στους πολίτες», είπε ο Μελανσόν, τονίζοντας ότι συμμερίζεται την πεποίθηση του κόμματός του ότι η μάχη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν δεν πρέπει να διεξαχθεί στο δικαστήριο αλλά στις εκλογές.

Ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, Λοράν Βουκί επέκρινε επίσης τη δικαστική απόφαση. «Η απόφαση να καταδικαστεί η Μαρίν Λεπέν είναι σοβαρή και πρωτοφανής», είπε.

Είπε ότι δεν είναι υγιές για μια δημοκρατία να απαγορεύει σε έναν εκλεγμένο πολιτικό να συμμετέχει σε εκλογές. «Οι πολιτικές συζητήσεις πρέπει να αποφασίζονται στην κάλπη από τον γαλλικό λαό».

Από διεθνές αντιδράσεις, εκείνοι που έσπευσαν να εκφράζουν τη στήριξή τους στη Λεπέν και να καταδικάσουν την εις βάρος της δικαστική απόφαση ήταν το Κρεμλίνο, ο εθνικιστής Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και πρόεδρος της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης της ολλανδικής ακροδεξιάς Γκέερτ Βίλντερς και ο Ίλον Μασκ.

Μασκ: Κατάχρηση του νομικού συστήματος

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Ίλον Μασκ έκανε λόγο σήμερα για «κατάχρηση του νομικού συστήματος» σχολιάζοντας την ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι που επιβλήθηκε στην ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μετά την καταδίκη της για κατάχρηση δημόσιου χρήματος, προειδοποιώντας πως θα υπάρξει «αντίδραση» ανάλογη με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ.

«Όταν η ριζοσπαστική αριστερά δεν μπορεί να κερδίσει μέσω δημοκρατικής ψηφοφορίας, καταχράται το νομικό σύστημα για να φυλακίσει τους αντιπάλους της. Αυτή είναι η πάγια στρατηγική που ακολουθεί σε όλον τον κόσμο», αναφέρει ο Μασκ στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), συμπληρώνοντας σε άλλη ανάρτησή του ότι: «θα υπάρξει αντίδραση, όπως με τις νομικές επιθέσεις εναντίον του προέδρου Τραμπ».

Έφεση κατά της  απόφασης

Θεωρείται βέβαιο ότι η Λεπέν θα ασκήσει έφεση, γεγονός που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το βράδυ σε συνέντευξή της στο δελτίο ειδήσεων ιδιωτικού καναλιού. Στην περίπτωση που ασκηθεί έφεση, θα ανασταλούν όλες οι ποινές της εκτός της στέρησης του εκλέγεσθαι, άρα θα «μπει φρένο» στην τετραετή φυλάκιση, στα δύο χρόνια με βραχιολάκι και στα 100.000€ πρόστιμο.

Ωστόσο, παραμένει η στέρηση του εκλέγεσθαι, γιατί ο δικαστής το επιβάλλει, σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τον εν λόγω νόμο τον είχε ψηφίσει και η Λεπέν. Μάλιστα τότε ζητούσε η στέρηση, σε περίπτωση υπεξαίρεσης να είναι δια βίου.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Παρίσι Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, το μόνο που μπορεί να κάνει η Μαρίν Λεπέν είναι να ζητήσει από το Εφετείο να την εξαιρέσει από την άμεση ισχύ που επέβαλε το πρωτοδικείο. Η ελπίδα όμως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αμυδρή, διότι οι δικαστές εξήγησαν σχολαστικά την απόφασή τους με λεπτομερή αναφορά στον ισχύοντα νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μαρίν Λεπέν θα είναι η πρώτη εν ενεργεία μεγάλη, σημαντική πολιτικός της γαλλικής πολιτικής σκηνής, που θα έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση και θα βρίσκεται σε κατ’ οίκον πειρορισμό με βραχιολάκι.

Τώρα, καλούνται όλοι στο κόμμα της Λεπέν, να αποφασίσουν ποιος θα πρέπει να την αντικαταστήσει, ποιος μπορεί να είναι ο καταλληλότερος. Ίσως ο Μπαρντελά, όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΕΡΤNews στο Παρίσι. Μάλιστα, η ίδια η Μαρίν Λεπέν είπε την Κυριακή ότι αυτός μπορεί να γίνει πρόεδρος.

Κι όλα αυτά, ενώ δημοσκόπηση στη Γαλλία την Κυριακή έδειχνε πρώτη την Λεπέν στον πρώτο γύρο της προεδρικής εκλογής με με 33 έως 37%.

Οι δηλώσεις της

«Είστε ευγενικοί, να συμπεριφέρεστε και σωστά. Αφήστε με να προχωρήσω, παρακαλώ» είπε η Μαρίν Λεπέν στους δημοσιογράφους, καθώς έβγαινε από το δικαστήριο.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχουν ήδη οι πρώτες αντιδράσεις. Ουγγαρία, Ιταλία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την καταδίκη της Μαρίν Λεπέν.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Κρεμλίνου. Συγκεκριμένα, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων».

«Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν τον δρόμο της καταπάτησης των δημοκρατικών κανόνων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου TASS.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν εξέφρασε την υποστήριξή του στην Λεπέν, σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας:

«Je suis Marine!» (είμαι η Μαρίν!).

Ο Ματέο Σαλβίνι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όποιος φοβάται την κρίση των ψηφοφόρων συχνά καθησυχάζεται από την κρίση των δικαστηρίων.

Στο Παρίσι καταδίκασαν τη Μαρίν Λεπέν και θα ήθελαν να την αποκλείσουν από την πολιτική ζωή. Μια άσχημη ταινία που βλέπουμε και σε άλλες χώρες όπως τη Ρουμανία.

Αυτή εναντίον της Μαρίν Λεπέν είναι μια κήρυξη πολέμου από τις Βρυξέλλες, σε μια εποχή που οι πολεμικές παρορμήσεις της Φον ντερ Λάιεν και του Μακρόν είναι τρομακτικές.

Δεν θα εκφοβηθούμε, δεν θα σταματήσουμε: Πρόσω ολοταχώς, φίλη μου!»

Διαβάστε επίσης: