Ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρότατο σεισμό της Παρασκευής στη Μιανμάρ ανέρχεται σε τουλάχιστον 2.056 και οι τραυματίες σε πάνω από 3.900, ανακοίνωσε σήμερα η χούντα, σε νεότερο απολογισμό της.
Σύμφωνα με ανακοίνωση ενός εκπροσώπου της στρατιωτικής χούντας, 270 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, τρεις ημέρες μετά τον σεισμό των 7,7 βαθμών και τους μετασεισμούς που ακολούθησαν.
Διεθνείς εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι ο τελικός αριθμός των νεκρών από τη σφοδρότατη σεισμική δόνηση θα είναι πολλές χιλιάδες ακόμη στη φτωχή χώρα που μαστίζεται από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
Σβήνουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων
Η ελπίδα για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια αρχίζει να σβήνει στη Μανταλέι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι πέρασαν ακόμη μία νύχτα στην ύπαιθρο, μετά τον φονικό σεισμό των 7,7 βαθμών που έπληξε τη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη. Ο σεισμός άφησε πίσω του πάνω από 1.700 νεκρούς και οι ειδικοί φοβούνται ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι δραματικά υψηλότερος. Ιδιαίτερα στη Μιανμάρ, χώρα που ταλανίζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο, η έλλειψη πόρων και η απομόνωση της χώρας καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την παροχή βοήθειας.
Ο σεισμός σημειώθηκε την Παρασκευή με μέγεθος 7,7 βαθμών και ακολούθησε ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 βαθμών. Η περιοχή γύρω από το ρήγμα της Σαγκάινγκ, όπου ζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μιανμάρ, έχει επηρεαστεί έντονα από το σεισμό, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί δυσχεραίνουν τις σωστικές επιχειρήσεις. Στην Μπανγκόκ, η οποία βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά, τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από την κατάρρευση ενός 30ώροφου κτηρίου υπό κατασκευή.
Στη Μανταλέι, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, οι συνθήκες για τους διασώστες γίνονται ολοένα και πιο δύσκολες καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 40°C, επιβαρύνοντας τόσο τη φυσική όσο και την ψυχολογική αντοχή των ομάδων διάσωσης. Οι τροπικές συνθήκες εντείνουν την αποσύνθεση των πτωμάτων, κάνοντας την αναγνώριση των θυμάτων εξαιρετικά δύσκολη.
Ανασύρθηκε ζωντανή έπειτα από 60 ώρες
Ωστόσο, μια γυναίκα κατάφερε να διασωθεί έπειτα από 60 ώρες κάτω από τα συντρίμμια ενός ξενοδοχείου, χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες σωστικών συνεργείων από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Μιανμάρ. Δυστυχώς, άλλοι επιζώντες δεν είχαν την ίδια τύχη. Μια έγκυος γυναίκα, που είχε παγιδευτεί για πάνω από 55 ώρες, έχασε τη ζωή της παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, καθώς ακρωτηριάστηκε το ένα της πόδι για να τη σώσουν, αλλά τελικά κατέληξε λόγω βαριάς απώλειας αίματος.
Οι κηδείες των θυμάτων αναμένονται να πραγματοποιηθούν σήμερα, την ημέρα του Έιντ, το τέλος του μήνα του Ραμαζανιού, ενώ η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τις αρχές της Μιανμάρ, η οποία βρίσκεται υπό στρατιωτική χούντα και σε πόλεμο με οργανώσεις ανταρτών. Η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ζήτησε για πρώτη φορά διεθνή βοήθεια, κάτι που αποδεικνύει το μέγεθος της καταστροφής.
1.700 νεκροί, 3.400 τραυματίες, 300 αγνοούμενοι
Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν ανακοινώσει περίπου 1.700 νεκρούς, 3.400 τραυματίες και 300 αγνοούμενους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου συγκεντρώνει χρήματα για τη βοήθεια των πληγέντων, ενώ χώρες όπως η Κίνα, η Μαλαισία και η Ινδία έχουν στείλει ομάδες διάσωσης στην περιοχή.
Η χώρα, που πλήττεται από έναν εμφύλιο πόλεμο, έχει ήδη εξαντλήσει πολλούς από τους πόρους της, και οι συνέπειες από την έλλειψη υγειονομικής υποδομής είναι δραματικές, με εκατομμύρια εκτοπισμένα άτομα και το σύστημα υγείας αδύναμο να ανταποκριθεί στην καταστροφή. Παρά τις προσπάθειες, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν, με βομβαρδισμούς να συνεχίζονται σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τους πληγέντες και τις σωστικές ομάδες, με τις συνέπειες της καταστροφής να είναι ακόμα ασαφείς και ο απολογισμός να αναμένεται να αυξηθεί.