Ρόλο μεσολαβητή επιζητά η Τουρκία

Τι συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν για την Ουκρανία – Ανησυχία στις ΗΠΑ για τη σύλληψη Ιμάμογλου
07:45 - 30 Μαρτίου 2025

Τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στην Ουκρανία συζήτησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις προσπάθειες αυτές, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση των ναυτικών μετακινήσεων στη Μαύρη Θάλασσα. Πρότεινε, μάλιστα, να φιλοξενήσει τον επόμενο γύρο των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν, επίσης, για την κατάσταση στη Συρία, όπου μέχρι πρόσφατα Ρωσία και Τουρκία βρίσκονταν σε αντίθετα στρατόπεδα. Φέρονται να συμφώνησαν στην ανάγκη συνεργασίας για να μπει τέλος στη θρησκευτική βία και να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον. Το τελευταίο δεκαήμερο διαφάνηκε αλλαγή της αμερικανικής στάσης στο θέμα της πώλησης των μαχητικών F-35, πλην όμως η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον, την Τρίτη, δεν φάνηκε να παράγει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, η αμερικανική πλευρά δείχνει να ανησυχεί για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία, με τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.

Χθες, ο Μάρκο Ρούμπιο επανήλθε στο θέμα, δηλώνοντας σε δημοσιογράφους: «Παρακολουθούμε. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας. Δεν μας αρέσει να βλέπουμε τέτοια αστάθεια στη διακυβέρνηση μιας χώρας που είναι τόσο στενός σύμμαχος». Προσέθεσε ότι είναι «σύμμαχοι στο NATO, με τους οποίους θέλουμε να συνεργαστούμε στη Συρία και αλλού».

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα στην Τουρκία, παραμονή του Ραμαζάν Μπαϊράμι (η τριήμερη λήξη του Ραμαζανιού), καθώς η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε μαζικά συλλαλητήρια, τα οποία το καθεστώς Ερντογάν χαρακτηρίζει παράνομα. Χθες οι Αρχές συνέλαβαν και τον δικηγόρο του Ιμάμογλου, Μεχμέτ Πεχλιβάν. Σύμφωνα με το σχετικό ένταλμα, ερευνάται για «ξέπλυμα περιουσιακών στοιχείων που προήλθαν από εγκληματική δραστηριότητα».

Την Πέμπτη οι Αρχές «έριξαν μαύρο» για 10 ημέρες στον τηλεοπτικό σταθμό Sözcü TV, φιλικά προσκείμενο στην αντιπολίτευση, με την κατηγορία της «υποκίνησης δημόσιου μίσους και εχθρότητας». Χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν σε τρία άλλα φιλοαντιπολιτευόμενα κανάλια, τα Tele1, Halk TV και NOW TV. Το συνδικάτο των δημοσιογράφων, το TGS, ανακοίνωσε τη σύλληψη τα ξημερώματα δύο δημοσιογράφων στα σπίτια τους. Κατηγορούνται για τη δημοσιογραφική κάλυψη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν επί έξι συνεχείς ημέρες μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Επίσης απελάθηκε ανταποκριτής του BBC News, ο οποίος ήταν υπό κράτηση για 17 ώρες και χαρακτηρίστηκε «απειλή για τη δημόσια τάξη».

Από τις 19 Μαρτίου η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 2.000 συλλήψεις. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, οι 260 από τους συλληφθέντες έχουν φυλακισθεί και περί τους 400 έχουν απελευθερωθεί μετά την απαγγελία κατηγοριών.

Εφημερίδα Απογευματινή