Οι τουρκικές αρχές κλιμακώνουν τις ενέργειες καταστολής για να καταπνίξουν τις μαζικές διαμαρτυρίες που ακολούθησαν τη φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου. Από τις 19 Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί εκατοντάδες συλλήψεις, περιλαμβανομένων διαδηλωτών, δημοσιογράφων και δικηγόρων, με στόχο να καταστείλουν το κύμα δυσαρέσκειας που προκλήθηκε από την καταδίκη του Ιμάμογλου για “διαφθορά”.
Στη φυλακή ο δικηγόρος του Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο Ιμάμογλου, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, ανακοίνωσε χθες τη σύλληψη του βασικού του δικηγόρου, Μεχμέτ Πεχλιβάν. Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι η σύλληψη του δικηγόρου του έγινε για ανύπαρκτους λόγους, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως νέο πλήγμα κατά της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο ίδιος απαίτησε την άμεση απελευθέρωσή του.
Συλλήψεις δημοσιογράφων και διαδηλωτών
Η καταστολή επεκτάθηκε και στους δημοσιογράφους, με το συνδικάτο TGS να καταγγέλλει τη σύλληψη δύο γυναικών δημοσιογράφων, της Νισά Σουντέ Ντεμιρέλ και της Ελίφ Μπαϊμπούρτ, οι οποίες εργάζονται για επικριτικά μέσα ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν για την κάλυψη των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μπροστά από το Δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 2.000 άτομα συνελήφθησαν από τις 19 Μαρτίου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τη φυλάκιση του Ιμάμογλου. Από αυτούς, 260 παραμένουν στη φυλακή, ενώ άλλοι 400 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την απαγγελία κατηγοριών. Ειδική αναφορά γίνεται στις συλλήψεις ανήλικων διαδηλωτών, με 20 ανήλικους να έχουν συλληφθεί από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου.
Παρά την ένταση και την καταστολή, οι φοιτητές στην Τουρκία συνεχίζουν να διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους, συχνά με καλυμμένα πρόσωπα, ώστε να αποφύγουν την αναγνώριση από την αστυνομία. Ορισμένα συνδικάτα καλούν τα μέλη τους σε απεργία και συγκεντρώσεις ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους διαδηλωτές.
Διώξεις κατά των Μέσων Ενημέρωσης
Η καταστολή δεν περιορίζεται μόνο στους διαδηλωτές και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται και στα μέσα ενημέρωσης. Το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (RTÜK) επέβαλε δεκαήμερη διακοπή στη λειτουργία του τηλεοπτικού σταθμού Sözcü TV, κατηγορώντας τον για υποκίνηση μίσους και εχθρότητας. Επίσης, οι τουρκικές αρχές απέλασαν τον δημοσιογράφο του BBC, Μαρκ Λόουεν, κατηγορώντας τον ότι αποτελεί «απειλή για τη δημόσια τάξη».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιλμάζ Τουντς υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αρχών, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένα «κράτος δικαίου» και ότι η καταστολή είναι αποτέλεσμα της «βίας» που ασκούν οι διαδηλωτές. Ωστόσο, οργανώσεις για τα δικαιώματα του Τύπου και άλλες αντιπολιτευόμενες φωνές καταγγέλλουν την καταπάτηση της ελευθερίας της έκφρασης και της δημοσιογραφίας στην Τουρκία