Νέο «όχι» στην αποστολή ελληνικών χερσαίων δυνάμεων στην Ουκρανία, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής (Σύνοδος των προθύμων) στο Παρίσι για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μεγάλες αποστάσεις από τους «πρόθυμους» διαχωρίζοντας εκ νέου τη θέση του από τον γαλλογερμανικό άξονα που θέλει ευρωπαϊκή στρατιωτική παρουσία. Να σημειωθεί πως και κατά το παρελθόν ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε παρόμοιες Συνόδους και σε διεθνή Φόρα, αλλά και προς τον Μακρόν προσωπικά ο οποίος από κοινού με Γερμανούς και Βρετανούς πρωτοστατεί, πώς η Ελλάδα δεν πρόκειται να εμπλακεί σε πολεμικές επιχειρήσεις εναντίον της Ρωσίας.
Νέο «όχι» σε αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία
«Η Ελλάδα δεν ανήκει στις χώρες που είναι έτοιμες να αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, στα πλαίσια της Συμμαχίας των Προθύμων και θεωρεί πως όλη αυτή η συζήτηση ενδεχομένως είναι λίγο διασπαστική και δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε στο κύριο, να πετύχουμε να τελειώσει ο πόλεμος μια ώρα αρχύτερα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως η ισχυρότερη εγγύηση ασφαλείας της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων. «Κοινός τόπος των συζητήσεων είναι ότι πρέπει να καταλήξουμε σε μια κατάπαυση πυρός το συντομότερο δυνατόν. Η Ουκρανία επί της αρχής έχει δεχτεί μια τέτοια κατάπαυση για 30 ημέρες, την οποία ακόμα, δυστυχώς, η Ρωσία δεν έχει αποδεχτεί. Κατά συνέπεια, όλες οι πιέσεις αυτή τη στιγμή πρέπει να ασκηθούν προς τη Ρωσία, ώστε να μην συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας, ιδίως κατά κρίσιμων υποδομών, έτσι ώστε να φτάσουμε αρχικά σε αυτή την κατάπαυση του πυρός και να έχουμε χρόνο στη συνέχεια, ώστε να μπορέσει η Ουκρανία να διαπραγματευτεί δίκαιη και διαχειρίσιμη ειρήνη», ανέφερε ο πρωθυπουργός εξηγώντας την ελληνική θέση.
Σήμερα η τετραμερής
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σύντομη συζήτηση με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Τζεβντέτ Γιλμάζ. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ξανά στο Μέγαρο των Ηλυσίων για να συναντήσει τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Κύπριο Πρόεδρο και τον πρόεδρο του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν. Η τετραμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Γαλλίας-Κύπρου-Λιβάνου είναι η πρώτη των τεσσάρων χωρών και μάλιστα στο ανώτατο επίπεδο και διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία όπου καταγράφονται σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Θυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τον Λίβανο, τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την κατάπαυση του πυρός. Η Ελλάδα φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη μέρα της πολύπαθης χώρας έχοντας αναλάβει να ανασυγκροτήσει υποδομές που επλήγησαν, αλλά και τη δομή του λιβανέζικου στρατού που θα κληθεί να παίξει κρίσιμο ρόλο στη σταθερότητα. Όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, η τετραμερής πραγματοποιείται σε μια συγκυρία στην οποία το τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται και οι περιφερειακές εξελίξεις «τρέχουν». Αναδεικνύει δε ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις, αλλά και παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά κινείται αρκετά δυναμικά εσχάτως, στο διπλωματικό παρασκήνιο εστιάζοντας στην απόκτηση ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τις σχέσεις με το Ισραήλ όπου θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Κυριακή, για συνομιλίες με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Εφημερίδα Απογευματινή