Στην κρισιμότερη φάση της εισέρχεται σήμερα η κρίση στη Μέση Ανατολή, όπου ο κύκλος διπλωματικών επαφών για το παρόν και το μέλλον του πολέμου διευρύνεται με την ιδιαίτερη σημαντική παρουσία στην περιοχή του Αμερικανού προέδρου.
Ο Τζο Μπάιντεν, σε ένα ταξίδι-αστραπή χωρίς προηγούμενο (σ.σ. τα προεδρικά ταξίδια, ιδιαίτερα σε εστίες πολέμου, προετοιμάζονται συνήθως επί μήνες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία) μεταβαίνει στο Ισραήλ, όπου θα έχει ένα τετ α τετ ιδιάζουσας σημασίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, με τον οποίο τον συνδέει μακρόχρονη γνωριμία.
Στις συνομιλίες του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να κινηθεί επάνω στη λεπτή διπλωματική γραμμή που χωρίζει το αξίωμα ότι «το Ισραήλ δέχθηκε επίθεση, άρα έχει δικαίωμα να αμυνθεί» από την πεποίθηση ότι «οι μαχητές της Χαμάς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταυτίζονται με το σύνολο του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας».
Οι προβολείς του διεθνούς ενδιαφέροντος είναι στραμμένοι, ωστόσο, στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Αμάν, όπου θα έχει συνομιλίες με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.
Αντικείμενο της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής θα είναι οι συνέπειες του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα εκρηκτικές για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά και η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην πολύνεκρη σύγκρουση που διανύει πλέον τη δεύτερη εβδομάδα της.
Διεθνείς αναλυτές προσδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη δυσφορία της Ιορδανίας και της Αιγύπτου, που βλέπουν με μεγάλη καχυποψία το ενδεχόμενο μετακίνησης Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός τους, αλλά και στην τροπή που θα πάρει ο πόλεμος όταν επιχειρηθεί χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ιδίως μετά το τελεσίγραφο του Ιράν ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη μια τέτοια εξέλιξη.
Εξέχουσα θέση στην ατζέντα των διεθνών συνομιλιών έχει η υπόθεση των 199 Ισραηλινών ομήρων, που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς και η απελευθέρωση των οποίων αποτελεί θέμα γοήτρου για το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα. Στο θέμα αυτό παρενέβη χθες και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρέθηκε χθες στη Βηρυτό, προσκεκλημένος του Λιβανέζου ομολόγου του, και δήλωσε πως η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την πολιτική πτέρυγα της Χαμάς για την απελευθέρωσή τους.
Στη Μέση Ανατολή βρίσκεται και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος διακηρύσσει ότι η αλληλεγγύη προς το Ισραήλ αποτελεί θεμέλιο λίθο της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, αλλά ζητεί και επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει ξεσπάσει στη Λωρίδα της Γάζας.
Αναφερόμενος σε ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», που αφορά τη μετακίνηση 2.000 Αμερικανών πεζοναυτών στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δήλωσε χθες ότι «η αποστολή αμερικανικών δυνάμεων πρέπει να εκληφθεί ως σήμα αποτροπής της κλιμάκωσης» και πως «οι αμερικανικές μπότες δεν πρόκειται να πατήσουν στο πεδίο της μάχης».
Αεροπορικές επιθέσεις σε θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
Διευρύνθηκε από χθες ο κύκλος της πολεμικής βίας στη Μέση Ανατολή, με ισραηλινά βομβαρδιστικά να πραγματοποιούν επιθέσεις και εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Νότιο Λίβανο.
Από τον καταιγισμό των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας δεν εξαιρούνται ούτε η Χαν Γιουνίς, η πόλη που έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων μετά την εντολή εκκένωσης του Βορρά, αλλά ούτε και το πέρασμα του Ραφάχ, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα των εγκλωβισμένων, Παλαιστινίων και ξένων υπηκόων, να διαφύγουν προς την Αίγυπτο.
Σύμφωνα με το χθεσινό πολεμικό ανακοινωθέν, ο κατάλογος των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον σε 3.000 νεκρούς και 12.500 τραυματίες, ενώ 61 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 1.250 τραυματίστηκαν στη Δυτική Όχθη. Από τη Χαμάς έγινε γνωστό ότι, κατά τους βομβαρδισμούς, σκοτώθηκε ο Αϊμάν Νοφάλ, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου των ταξιαρχιών Αλ Κασάμ.
«Η Υπηρεσία Πληροφοριών του Στρατού, που βρίσκεται υπό τις διαταγές μου, απέτυχε να ενημερώσει για την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς», αναφέρει στην επιστολή του ο Ισραλινός στρατηγός Χαλιβά.