Εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ο εν εξελίξει πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς προκαλεί παγκόσμια αγωνία. Στη νέα ανάλυσή του, ο Τόμας Φρίντμαν, αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», φωτίζει τους βαθύτερους και ιστορικούς λόγους που υπαγορεύουν στην ισραηλινή κυβέρνηση τις αποφάσεις της.
Γίνεται λόγος για πολέμους με μη κρατικές οντότητες, τη στήριξη από το Ιράν και τον φόβο για την «αποδοχή του Ισραήλ»! «Οι δύο τελευταίοι μεγάλοι πόλεμοι του Ισραήλ έχουν δύο πολύ σημαντικά κοινά χαρακτηριστικά. Ξεκίνησαν και οι δύο από μη κρατικές οντότητες που υποστηρίζονται από το Ιράν – τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο το καλοκαίρι του 2006 και τη Χαμάς στη Γάζα τώρα», γράφει και σημειώνει ότι και στις δύο περιπτώσεις, το Ισραήλ είχε προηγουμένως αποσυρθεί από τα εδάφη τους.
Τρελά πράγματα
Η ομοιότητα, όμως, που υπογραμμίζει ο Φρίντμαν έγκειται στο γεγονός ότι «και οι δύο επιθέσεις σχεδιάστηκαν για να αμφισβητήσουν τις αναδυόμενες τάσεις στον αραβικό κόσμο» που φαινόταν ότι θα κατέληγαν στην «αποδοχή της ύπαρξης του Ισραήλ στην περιοχή».
Εξηγεί επίσης πώς το Ισραήλ σχεδιάζει τώρα την επίθεση εκρίζωσης της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας και θυμίζει τι είχε δηλώσει ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ, το 2006, απαντώντας ουσιαστικά στη Χεζμπολάχ: «Νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τρελά πράγματα, να απαγάγετε τον λαό μας και ότι εμείς αυτό θα το αντιμετωπίζουμε ως μια απλή δολοφονία που συνέβη στα σύνορα. Μπορεί να μοιάζουμε δυτικοί, αλλά το σύγχρονο εβραϊκό κράτος είναι “μια βίλα στη ζούγκλα”, κι όταν δεχόμαστε επιθέσεις ξέρουμε να παίζουμε με τους τοπικούς κανόνες. Μην έχετε αυταπάτες για αυτό. Δεν θα μας τρελάνετε για να μας κάνετε να φύγουμε από την περιοχή».
Τι ακολούθησε είναι γνωστό. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε ανελέητα τα σπίτια και τα γραφεία της ηγεσίας της Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού κατά τη διάρκεια ενός πολέμου 34 ημερών. Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ, οι οικογένειες και οι γείτονές τους πλήρωσαν βαρύ τίμημα. Η σφοδρή απάντηση του Ισραήλ έκανε τότε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να κάνει μια δήλωσε που δεν έχει ξεχαστεί. Σε τηλεοπτική συνέντευξη στον Λίβανο, τον Αύγουστο του 2006, είχε πει: «Δεν πιστεύαμε ούτε το 1% όσων έκανε το Ισραήλ». Ότι δηλαδή η σύλληψη δύο Ισραηλινών στρατιωτών θα οδηγούσε σε πόλεμο τέτοιου εύρους. Και είχε μάλιστα παραδεχθεί: «Αν ήξερα ότι η επιχείρηση θα οδηγούσε σε τέτοιο πόλεμο, θα το έκανα; Σας λέω κατηγορηματικά πως όχι».
Ο Φρίντμαν παρατηρεί ότι «από το 2006, τα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου είναι σχετικά σταθερά και ήσυχα, με λίγα θύματα και από τις δύο πλευρές. Και ενώ το Ισραήλ δέχθηκε πλήγμα όσον αφορά την παγκόσμια εικόνα του λόγω της σφαγής που προκάλεσε στη Βηρυτό, δεν ήταν τόσο απομονωμένο στον κόσμο ή στη Μέση Ανατολή όσο ήλπιζε η Χεζμπολάχ».
Μια διαπίστωση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Χαμάς δεν πήρε το σημαντικό μάθημα από τον πόλεμο με τη Χεζμπολάχ το 2006, κάτι που αποδείχθηκε «όταν αποφάσισε να διαταράξει το status quo γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με μια ολοκληρωτική επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο».Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ και η Χαμάς ανέπτυξαν μια μορφή συνύπαρξης γύρω από τη Γάζα, που επέτρεψε σε χιλιάδες πολίτες της Γάζας να εισέρχονται καθημερινά στο Ισραήλ για δουλειά, γέμισε τα ταμεία της Χαμάς με χρηματική βοήθεια από το Κατάρ και έδωσε στους κατοίκους της Γάζας τη δυνατότητα να συναλλάσσονται με το Ισραήλ, με προϊόντα της Γάζας να εξάγονται μέσω ισραηλινών θαλάσσιων λιμένων και αεροδρομίων».
Βάζοντας στην άκρη την επιχειρηματολογία που προβάλλεται από τους ηγέτες της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, περί «προκλητικών ενεργειών του Ισραήλ στο ιερό τέμενος Αλ Άκσα» -εξού και ονόμασαν «Καταιγίδα Αλ Άκσα» την άγρια και βαρβαρική επίθεσή τους- ο Φρίντμαν αναδεικνύει τι πραγματικά όπλισε τα χέρια των ανδρών της Χαμάς.
Ο μεγαλύτερος και σοβαρότερος λόγος που οδήγησε τη Χαμάς να ενεργήσει τώρα κατά αυτό τον τρόπο (και τον οποίο η Χαμάς δεν θα παραδεχθεί), όπως σημειώνει ο Φρίντμαν, είναι ότι «είδε πώς το Ισραήλ γινόταν πιο αποδεκτό από τον αραβικό κόσμο και σύντομα πιθανώς από τη γενέτειρα του Ισλάμ, τη Σαουδική Αραβία.
«Τρελός του Αλλάχ» σκότωσε δυο Σουηδούς (;) στις Βρυξέλλες
Ένοπλη επίθεση σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ στο κέντρο των Βρυξελλών, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνδρες που φορούσαν σουηδικές ποδοσφαιρικές φανέλες, ενόψει του αγώνα για τα προκριματικά του Euro 2024 με το Βέλγιο, και τραυματίστηκε άλλος ένας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ένοπλος άνοιξε πυρ φωνάζοντας «Allahu Akbar».
Η εισαγγελία των Βρυξελλών αναφέρει ότι ο φερόμενος ως δράστης φορούσε φωσφορίζον πορτοκαλί τζάκετ και χρησιμοποίησε αυτόματη καραμπίνα, όπως καταγράφηκε σε βίντεο που ανάρτησε το φλαμανδικό ειδησεογραφικό σάιτ Het Laatste Nieuws.
Αμέσως μετά την πράξη του διέφυγε και καταζητείται από τις Αρχές, ενώ τα κίνητρα της επίθεσης δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.