Ατέλειωτες ουρές από αιμόφυρτους άμαχους σε νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό μετά τη συνεχιζόμενη κατάσταση πολιορκίας που επέβαλε από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας το Ισραήλ, αλλά με περισσή ανθρωπιά από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό… Η εικόνα που παρουσιάζουν πλέον τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Λωρίδα της Γάζας ξεπερνά κάθε περιγραφή.
«Τις τελευταίες επτά ημέρες αντιμετωπίσαμε ένα κύμα χωρίς σταματημό από τραυματισμένους άμαχους», δήλωνε χθες το πρωί στο πρακτορείο Al Jazeera ο Μοχάμεντ Καντίλ, διευθυντής στα επείγοντα του Νοσοκομείου «Νάσερ» στη νότια Γάζα. «Μόνο την τελευταία ώρα δεχθήκαμε 60 τραυματίες, δηλαδή έναν ασθενή το λεπτό…».
«Σχεδόν οι μισές εισαγωγές αφορούν παιδιά», έλεγε χθες στο ραδιόφωνο του BBC ο χειρουργός Γκασάν Αμπού-Σιτά, ο οποίος έφτασε την περασμένη Δευτέρα στη Γάζα από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ζει και εργάζεται. Προχθές δύο κοριτσάκια τεσσάρων και πέντε ετών, με τραύματα στο κεφάλι και εγκαύματα σε όλο τους το σώμα, διηγήθηκαν στους γιατρούς ότι ήταν οι μόνες επιζώσες από την οικογένειά τους που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια των βομβαρδισμών.
«Η προσφυγιά έχει γίνει δεύτερη φύση για τους Παλαιστίνιους», εξηγεί ο γιατρός Αμπού-Σιτά, ο οποίος παραμένει στη βόρεια Γάζα ακόμη και μετά τη λήξη του τελεσιγράφου για την εκκένωσή της. «Είναι φυσικό οι άνθρωποι να μη θέλουν να ξαναζήσουν αυτή τη δυστυχία».
Στα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας, όπως αναφέρει το γραφείο της MAP (Medical Aid for Palestinians) στο Λονδίνο, υπάρχουν ελλείψεις σε φάρμακα, γάζες και χειρουργικά εργαλεία, ενώ οι φιάλες αίματος για μεταγγίσεις αποτελούν είδος πολυτελείας. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα σπανίζουν και οι νοσηλευτές, αφού πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τους βομβαρδισμούς.
Αλλά και στη νότια Γάζα, όπου κατευθύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες καραβάνια από άμαχους μετά την εντολή εκκένωσης του βόρειου τμήματος της περιοχής, τα νοσοκομεία της Χαν Γουνίς υποδέχονται εκατοντάδες σοβαρά τραυματισμένους, αλλά το απόθεμα των καυσίμων τους μόλις που επαρκεί για λίγες ώρες λειτουργίας.
Live εκτελέσεις στρατιωτίνων
Αποτρόπαια είναι τα πλάνα από τις εμπόλεμες περιοχές της Μέσης Ανατολής που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά, το βίντεο ενός εγκλήματος πολέμου της Χαμάς σοκάρει, καθώς δείχνει ενόπλους της οργάνωσης να εισβάλουν σε ισραηλινό συγκρότημα και να τραυματίζουν πολλές γυναίκες στρατιωτικούς με χειροβομβίδες, προτού τις εκτελέσουν βάναυσα, τη στιγμή που προσπαθούσαν να κρυφτούν πίσω από ένα γραφείο.
Στο βίντεο, που κατέγραψε μέλος της Χαμάς χρησιμοποιώντας κάμερα σώματος, φαίνεται η απελπισία των γυναικών που κλαίνε από πόνο και φόβο, καθώς οι επιτιθέμενοι τις περικυκλώνουν. Για μια στιγμή, οι ένοπλοι δείχνουν πως ξανασκέφτονται τις ενέργειές τους, αφού μιλούν με ήρεμο τόνο στις γυναίκες, ωστόσο γρήγορα γίνεται φανερό ότι απλώς ανοίγουν τον δρόμο για μια σκληρή εκτέλεση.
«Αντί να τις αιχμαλωτίσει, όπως απαιτεί το διεθνές δίκαιο, ο τρομοκράτης παραμερίζει μια καρέκλα για να πυροβολήσει και να τις εκτελέσει εν ψυχρώ», γράφει η ομάδα South First Responders στο Telegram.
Το BBC για τον στρατό κατοχής του Ισραήλ
Παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υποστήριζε χθες ότι μετά τον αιφνιδιασμό των Παλαιστινίων μαχητών, τον οποίο συγκρίνει με το Ολοκαύτωμα,, το ζητούμενο πλέον για το Ισραήλ είναι να αφανίσει από προσώπου γης τη Χαμάς, αλλά και την επαπειλούμενη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού, το Ισραήλ δεν έχει καμία διάθεση να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας. Τους λόγους αναλύει ο απεσταλμένος του BBC στο Νότιο Ισραήλ, Τζέρεμι Μπάουεν.
«Στη δεδομένη στιγμή, το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνουν και πού θα κατευθυνθούν οι δυνάμεις του μόλις βρεθούν στη Γάζα και, το σημαντικότερο, τι θα πράξουν μετά», επισημαίνει ο Βρετανός αναλυτής.
Στη Γάζα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, ζουν 2.400.000 Παλαιστίνιοι και, εάν το Ισραήλ εξολοθρεύσει τη Χαμάς, πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος για να ελέγξει την κατάσταση και να κυβερνήσει την περιοχή. «Υπάρχει ήδη η σκέψη να πάρει τη θέση της η αντίπαλη παλαιστινιακή οργάνωση Φατάχ, αλλά μια τέτοια λύση θα γινόταν μόνο με την επέμβαση των ισραηλινών τανκς και δεν θα είχε καμία αξιοπιστία», συμπεραίνει ο Μπάουεν.
«Ωστόσο, παρόλο που δεν το επιθυμούν, είναι πολύ πιθανό οι Ισραηλινοί να αναγκαστούν να λειτουργήσουν για ένα διάστημα ως στρατός κατοχής, εάν δεν υπάρξει βιώσιμη εναλλακτική λύση για τη Γάζα. Κι αυτό σημαίνει πως ο πόλεμος αυτός, από κάθε άποψη, δεν θα είναι ούτε καθαρός ούτε εύκολος».