Η επιστροφή-αστραπή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στο Τελ Αβίβ, έπειτα από σειρά επαφών που είχε με ηγέτες του αραβικού κόσμου το Σαββατοκύριακο, αλλά και η ενδεχόμενη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στο Ισραήλ σημάδεψαν τη χθεσινή δέκατη μέρα της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.
Την πολιτική των ΗΠΑ, που στηρίζει μεν το Ισραήλ, αλλά επιδιώκει απεγνωσμένα την αποκλιμάκωση και κυρίως την αποφυγή μετάδοσης εστιών πολέμου σε άλλα «ευαίσθητα» σημεία του χάρτη της Μέσης Ανατολής, επισημαίνει σε ανάλυσή του το αμερικανικό CNN. «Ο καιρός των πολιτικών λύσεων πλησιάζει στο τέλος του», σημείωσε χθες σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμιραμπντολαχανιάν.
Τα υπέρ και τα κατά
Σε αυτή τη λογική, ο Μπλίνκεν επαναβεβαιώνει μεν την αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ, αλλά ζητεί να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στους άμαχους της Γάζας, ενώ ο Τζο Μπάιντεν φέρεται να σταθμίζει προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά ενός ταξιδιού στο Ισραήλ, αφού η παρουσία του εκεί ίσως εκληφθεί ως πρόκληση τόσο από το ανεξέλεγκτο πλέον Ιράν όσο και από τους Άραβες, που βλέπουν τον αριθμό των θυμάτων στην πολιορκημένη Γάζα να εκτινάσσεται στα ύψη.
Ο απολογισμός των νεκρών φτάνει πλέον τους 1.400 για το Ισραήλ και τους 2.700 για τους Παλαιστίνιους, ενώ προς τα πάνω αναπροσαρμόστηκε και ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από τις 7 Οκτωβρίου σε κρησφύγετα της Χαμάς. Η απελευθέρωση των 199 ομήρων αποτελεί πλέον θέμα γοήτρου για το Ισραήλ αλλά και τη διεθνή κοινότητα.
Σε διεθνές επίπεδο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Ραΐσι, ενώ σειρά επαφών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον ηγέτη της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, αλλά και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι είχε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ζητούν επιτακτικά το άνοιγμα, έστω και για λίγες ώρες, του περάσματος του Ραφάχ, ούτως ώστε να μετακινηθούν προς την Αίγυπτο τουλάχιστον οι ξένοι υπήκοοι που έχουν εγκλωβιστεί στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην περιοχή βρίσκονται συγκεντρωμένοι τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες άνθρωποι, αναζητώντας τρόπο διαφυγής από την κόλαση του πολέμου, την ώρα που οι Αιγύπτιοι, οι οποίοι έχουν τον έλεγχο της διέλευσης, ζητούν εγγυήσεις για την ασφάλεια προσωπικού και διερχομένων και στην ουσία προσπαθούν πάση θυσία να αποφύγουν την έξοδο προσφύγων προς τη χώρα τους.
Η είδηση περί κατάπαυσης του πυρός από τους Ισραηλινούς στη νότια Γάζα νωρίς χθες το πρωί αποδείχθηκε τελικά fake news και διαψεύστηκε από το γραφείο του Νετανιάχου και από την ηγεσία του ισραηλινού στρατού.
Το δράμα των προσφύγων
Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη νότια Γάζα, όπου έχουν καταφύγει πολλοί πρόσφυγες μετά την εντολή εκκένωσης του βόρειου τμήματος, με αποτέλεσμα να ανοίξει χθες ένας πελώριος κρατήρας στην πόλη Χαν Γιουνίς μετά τις πρωινές αεροπορικές επιδρομές. Τις ουρές που σχηματίζονταν στην πόλη από τους πρόσφυγες για ένα κομμάτι ψωμί και το συσσίτιο με σαρδέλες και παστό βοδινό, σε μία πόλη όπου τα λιγοστά αποθέματα νερού φτάνουν στο τέλος τους, σημειώνουν στις ανταποκρίσεις τους τα διεθνή πρακτορεία.
Ο ΟΗΕ κάνει πλέον λόγο για «στραγγαλισμό της Γάζας» και τα σωστικά συνεργεία υπολογίζουν ότι κάτω από τα ερείπια υπάρχουν χίλιοι αγνοούμενοι που θα προστεθούν οσονούπω στον κατάλογο των νεκρών.
Αλλά και οι βομβαρδισμοί της Χαμάς θορύβησαν χθες μέχρι και τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Ανησυχία προκαλεί όμως και το γεγονός ότι από χθες το Ισραήλ επιδίδεται σε συστηματική εκκένωση των οικισμών στα βόρεια σύνορά του με τον Λίβανο, φοβούμενο επίθεση από τη Χεζμπολάχ.
Στα μετόπισθεν του Μεσανατολικού, η Ινδία αποδύεται σε διαδικτυακό πόλεμο με fake news εναντίον των Παλαιστινίων, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ισλαμοφοβία της. Στον αντίποδα, θέση υπέρ του άμεσου τερματισμού της πολιορκίας στη Γάζα έχουν λάβει μέχρι στιγμής πολλές χώρες, από τη Νορβηγία και τη Νότια Αφρική έως την Ιρλανδία, την Ινδονησία και τη Βενεζουέλα.