Για μία από τις πιο επικίνδυνες αποστολές της, τη διάσωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ετοιμάζεται η επίλεκτη μονάδα των ειδικών δυνάμεων του Ισραήλ, η περίφημη Σαγιερέτ Ματκάλ, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph». Στην αιφνιδιαστική επίθεση του περασμένου Σαββάτου στο νότιο Ισραήλ οι ένοπλοι της Χαμάς, εκτός από τον τρόμο και τον θάνατο που έσπειραν, πήραν μαζί τους και περί τους 150 ομήρους στη Γάζα και τους έκρυψαν σε διάφορες τοποθεσίες. Η Χαμάς έχει απειλήσει ότι θα αρχίσει να εκτελεί δημοσίως τους ομήρους, αν το Ισραήλ συνεχίσει να βομβαρδίζει απροειδοποίητα κατοικίες στη Γάζα.
Σύμφωνα με την «Telegraph», η Σαγιερέτ Ματκάλ έχει τεθεί σε ύψιστη ετοιμότητα λόγω της πείρας της και της τεχνογνωσίας της στην απελευθέρωση ομήρων. Η «Μονάδα Αναγνώρισης του Γενικού Επιτελείου», όπως είναι η επίσημη ονομασία της, είναι ουσιαστικά μια μονάδα συλλογής πληροφοριών πεδίου, που διεξάγει αναγνωριστικές αποστολές πίσω από τις γραμμές του εχθρού και είναι επίσης επιφορτισμένη με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη διάσωση ομήρων εκτός των συνόρων του Ισραήλ.
Γνωστή ως μία από τις αποτελεσματικότερες αντιτρομοκρατικές δυνάμεις στον κόσμο, η ισραηλινή Σαγιερέτ Ματκάλ δημιουργήθηκε με πρότυπο το σύνταγμα της βρετανικής SAS (Ειδικής Αεροπορικής Δύναμης), γνωστό κυρίως από τις τολμηρές αποστολές του στον Α΄ Πόλεμο του Κόλπου το 1990-1991 και τη διάσωση ομήρων από την ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο το 1980.
Άνδρες της Σαγιερέτ Ματκάλ είχαν λάβει μέρος στη ριψοκίνδυνη «Επιχείρηση Αστροπελέκι», όπως τη βάφτισε το Ισραήλ, το βράδυ της 3ης Ιουλίου 1976 στο διεθνές αεροδρόμιο Έντεμπε στην Καμπάλα της Ουγκάντας, όταν απελευθέρωσαν από αεροσκάφος της Air France 103 Ισραηλινούς, που κρατούνταν όμηροι από τέσσερις αεροπειρατές, δύο Παλαιστίνιους, μέλη της οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (PFLP) και δύο Γερμανούς μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» (Revolutionare Zellen). Μόνον ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις του δικτάτορα της Ουγκάντας, Ίντι Αμίν Νταντά, ενώ επικεφαλής της μονάδας ήταν τότε ο Γιόναταν Νετανιάχου, αδελφός του νυν πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος σκοτώθηκε στην επιχείρηση.
Οι περισσότερες αποστολές της Σαγιερέτ Ματκάλ δεν έχουν γίνει γνωστές, καθώς η δράση της είναι άκρως απόρρητη. Η μονάδα αυτή συγκροτήθηκε το 1957 με πρωτοβουλία του πρώτου διοικητή της, Αβραάμ Αρνάν.
Κεντρικό ρόλο στις μέχρι τώρα επιτυχίες της Σαγιερέτ Ματκάλ έχει παίξει η σκληρή εκπαίδευση των μελών της, που δοκιμάζει τα σωματικά και ψυχικά όρια της αντοχής τους. Μόνο οι καλύτεροι και οι πιο σκληραγωγημένοι καταφέρνουν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση, ώστε να μπορούν να αποδίδουν τα μέγιστα υπό συνθήκες μεγάλης πίεσης. Ως μέρος της αρχικής διαδικασίας επιλογής, τα υποψήφια μέλη της επίλεκτης ισραηλινής μονάδας οδηγούνται σε ένα στρατόπεδο ονόματι Gibbush. Οι εξαντλητικές ασκήσεις περιλαμβάνουν αναρρίχηση έρποντας σε λόφους, μεταφορά σάκων με άμμο σε οδυνηρά μεγάλες αποστάσεις, κρέμασμα από ράβδο μέχρι να «στραγγίσει» το αίμα από το κεφάλι.
Ισχύουν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ»; Τι σκέφτονται οι Άραβες
Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ φωταγώγησε τον Λευκό Οίκο για να υποδεχθεί την «αυγή μιας νέας εποχής για τη Μέση Ανατολή». Οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» παραμέρισαν από το τραπέζι των διεθνών διαπραγματεύσεων τον αιώνιο όρκο πίστης του αραβικού κόσμου «καμία συμφωνία με το Ισραήλ αν δεν προηγηθεί η αναγνώριση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους» και άνοιξαν τον δρόμο στην προεδρία Μπάιντεν για να κάνει, τρία χρόνια αργότερα, το επόμενο βήμα: την απόπειρα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Ώσπου στις 7 Οκτωβρίου 2023 το σκοτάδι σκέπασε και πάλι το Μεσανατολικό…
Κατά την τελευταία δεκαετία η μετάθεση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα μέτωπα της Συρίας, της Λιβύης και της Υεμένης έκανε την Αμερική να πιστεύει ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση βρισκόταν σε ύφεση, ενώ στην πραγματικότητα σιγόκαιγε κάτω από την επιφάνεια, αναφέρουν διπλωματικές πηγές στο Politico.
Το μέγα λάθος της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν ότι παραγνώρισε τη σημασία της Λωρίδας της Γάζας και καλλιέργησε την ψευδαίσθηση ότι τα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης του Ισραήλ αποδυνάμωναν τη Χαμάς και έδιναν στους Παλαιστίνιους, έστω και υπό καθεστώς κατοχής στην «ανοιχτή φυλακή» της Γάζας, μια αίσθηση σταθερότητας.
Μετά την αιφνιδιαστική αναζωπύρωση του Μεσανατολικού το περασμένο Σαββατοκύριακο ο αραβικός κόσμος παρουσιάζεται διχασμένος, όπως επισημαίνει ο ιστότοπος Conversation. Εκτός από το Ιράν, που τροφοδοτεί με κάθε ευκαιρία τη σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστίνης, οι χώρες του Κόλπου τηρούν προς το παρόν επιφυλακτική στάση.
Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε προχθές, διά στόματος του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ότι διακόπτει τις συνομιλίες της για ενδεχόμενη εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, που διεξάγονταν με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Η αναγνώριση -έπειτα από σχεδόν οκτώ δεκαετίες- του κράτους του Ισραήλ από το κορυφαίο έθνος του μουσουλμανικού κόσμου, εκεί όπου βρίσκονται τα ιερά τεμένη της Μέκκας και της Μεδίνας, θα αποτελούσε μοναδικό συμβολισμό για τον αραβικό κόσμο, πλην όμως…
Η Αίγυπτος, που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ από το 1979, και η Ιορδανία, που αποκατέστησε τις σχέσεις της το 1994, τηρούν εσωστρεφή στάση. Ιδιαίτερα η Αίγυπτος διαφυλάσσει ως κόρη οφθαλμού τα σύνορά της με τη Λωρίδα της Γάζας και ταυτόχρονα καλλιεργεί την εντύπωση ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική διαμεσολάβηση μπορεί να γίνει μόνο μέσω Καΐρου, όπως σημειώνει η αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» Carnegie.
Ο Λίβανος αποτελεί το μεγάλο «στοίχημα» του Μεσανατολικού: αν εμπλακεί στον πόλεμο η Χεζμπολάχ, που επιχειρεί ήδη σε μικρή κλίμακα από το έδαφός του, ο πόλεμος θα λάβει μεγάλες διαστάσεις με την εμπλοκή όχι μόνο του προκλητικού και απρόβλεπτου Ιράν, αλλά και του Ιράκ και της Υεμένης, που θα συρθούν, θέλοντας και μη, στη μεσανατολική σύρραξη.
Κυνηγητό για το τέρας της Χαμάς
Έναν διοικητή της Χαμάς που περιγράφεται ως ο «Παλαιστίνιος Οσάμα Μπιν Λάντεν» επιδίωκαν να εντοπίσουν το Σάββατο τα ισραηλινά στρατεύματα που έχουν ορκιστεί να τον βρουν όπου και αν κρύβεται, καθώς, όπως λένε, οι μέρες του είναι μετρημένες. Ο λόγος για τον Yahya Sinwar, 60 ετών, που είναι ο σημερινός επικεφαλής της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Έχει συλληφθεί από το Ισραήλ πολλές φορές και πέρασε 24 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές: αφέθηκε ελεύθερος το 2011, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων.
Ο Sinwar θεωρείται υπεύθυνος για τη δολοφονία 1.300 Ισραηλινών στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών Αμερικανών ανήλθε στους 29 το Σάββατο, ενώ 15 αγνοούμενοι αμερικανικής υπηκοότητας πιστεύεται ότι κρατούνται όμηροι στη Γάζα. «Ο Yahya Sinwar είναι το πρόσωπο του κακού», είπε ο αντισυνταγματάρχης Richard Hecht, εκπρόσωπος του IDF. «Είναι ο εγκέφαλος πίσω από αυτό, όπως ήταν ο Μπιν Λάντεν».
Ο Yahya Sinwar, το πρόσωπο του κακού για τους Ισραηλινούς
Ο Hecht είπε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα δεν θα ησυχάσουν μέχρι να βρεθεί. «Αυτός ο άνθρωπος και όλη η ομάδα του είναι στο στόχαστρό μας. Θα φτάσουμε σε αυτόν τον άνθρωπο», είπε, προσθέτοντας: «Αυτό μπορεί να πάρει πολύ καιρό». Όπως εξηγεί η «Daily Mail», ο Sinwar χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015. Οι δηλώσεις του Hecht έρχονται τη στιγμή που η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σκότωσε τον Merad Abu Merad, επικεφαλής της αεροπορικής δραστηριότητας της Χαμάς, στην πόλη της Γάζας.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία έπληξε επίσης δεκάδες μέλη και εγκαταστάσεις της ελίτ τρομοκρατικής μονάδας καταδρομέων Nuhba της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση. Το Σάββατο, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμά,ς Ισμαήλ Χανίγιε, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, στο Κατάρ. Το Ιράν είναι υποστηρικτής της Χαμάς, αλλά η άμεση εμπλοκή του στην τρομοκρατική επίθεση παραμένει αμφισβητούμενη. Δεν ασκεί τον ίδιο επιχειρησιακό έλεγχο στη Χαμάς όπως στη Χεζμπολάχ, με έδρα τον Λίβανο.
Σημειώνεται ότι από την εισβολή της Χαμάς, την πιο αιματηρή μέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έχει κινητοποιήσει 360.000 έφεδρους.
Οι πύραυλοι και το…μπλόκο στα GPS
Λιβανέζοι μαχητές της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν χθες πύραυλο εναντίον μεθοριακού χωριού στο βόρειο Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν άλλα τρία, ανακοινώθηκε από τη Χεζμπολάχ και Ισραηλινούς γιατρούς. Οι γιατροί είχαν αρχικά ανακοινώσει ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση στο χωριό Στούλα, μία αγροτική κοινότητα απέναντι από την κοινότητα Άιτα α-Σαμπ του Λιβάνου.
Ο στρατός του Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του κοινού σε μια ζώνη σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα του Λιβάνου και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο των επιχειρήσεών του εμποδίζει εσκεμμένα την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών GPS εκεί καθώς και στο νότιο μέτωπο με τη Γάζα. Οι παρεμβολές στη λειτουργία του GPS μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες εφαρμογών, ανέφερε μέσω της πλατφόρμας X ο επικεφαλής Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι.