Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και τη δυσφορία που προκαλούν στη Γερμανία οι διαδηλώσεις εναντίον του Ισραήλ που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις από το περασμένο Σάββατο, ημέρα εισβολής της Χαμάς στο Νότιο Ισραήλ, μίλησαν χθες ο παλαίμαχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής Χένρι Κίσινγκερ και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Προτρέποντας τους Γερμανούς να σταθούν αλληλέγγυοι στην εβραϊκή κοινότητα, ο Γερμανός καγκελάριος καταδίκασε τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στη χώρα και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί τα αντισημιτικά μηνύματα που ακούγονται εκεί.
Λίγο νωρίτερα, σχολιάζοντας τις αντιισραηλινές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στη Γερμανία, ο βετεράνος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χένρι Κίσινγκερ, καυτηρίασε τη γερμανική πολιτική για το Μεταναστευτικό, λέγοντας πως «αφήνουν πάρα πολλούς ξένους να μπαίνουν στη χώρα τους».
Γερμανοεβραίος στην καταγωγή, ο εκατοντούτης, πλέον, Κίσινγκερ έφυγε με την οικογένειά του από τη Γερμανία το 1938. «Το θέαμα είναι οδυνηρό για μένα», είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στη Welt TV σχολιάζοντας τις διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.
«Ήταν μεγάλο λάθος (των Γερμανών) να επιτρέψουν την είσοδο σε τόσους ξένους, με εντελώς διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία και οπτική για τα πράγματα, γιατί αυτό δημιουργεί μια ομάδα πίεσης στο εσωτερικό της χώρας», συνόψισε ο βετεράνος της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Ποινικό αδίκημα
Στη Γερμανία, τη χώρα που υποδέχεται εδώ και δεκαετίες τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών στην Ευρώπη, ο κόσμος χωρίστηκε στα δύο από το περασμένο Σάββατο, όταν 50-60 άτομα, ανάμεσά τους και Γερμανοί υπήκοοι, συγκεντρώθηκαν στη Ζονεναλέε του Βερολίνου για να διαδηλώσουν εναντίον του Ισραήλ.
Στις μέρες που ακολούθησαν, το φαινόμενο άρχισε να εξαπλώνεται. Υπολογίζεται ότι, εκτός των διαδηλωτών που συμμετέχουν στις φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις, στη χώρα υπάρχουν 450 άτομα που υποστηρίζουν ανοιχτά τη δράση της Χαμάς, τη στιγμή που, στη Γερμανία, ακόμη και η χρήση των διακριτικών της οργάνωσης αποτελεί ποινικό αδίκημα.
Αν το θέμα της Μέσης Ανατολής είναι κάτι που οι Γερμανοί αποφεύγουν να προσεγγίζουν, οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην καρδιά της χώρας τους είναι γι’ αυτούς πραγματικό ταμπού. Τα ογδόντα και πλέον χρόνια που μεσολάβησαν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχουν σβήσει τις μαύρες μνήμες του ναζισμού και η ύπαρξη στη χώρα κινημάτων, όπως το αντιισραηλινό δίκτυο Samidoun, μόνο αποτροπιασμό μπορούν να τους προκαλέσουν.