Οι τελευταίες θηριωδίες της Χαμάς σε ισραηλινά κιμπούτς έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας τον κολεκτιβισμό αυτής της μορφής. Τι είναι όμως τα κιμπούτς όπου, όπως γράφει το Reuters, «το όνειρο του παραδείσου μετατράπηκε σε κόλαση»;
Με απλά λόγια πρόκειται για μια κοινότητα ή μια συλλογικότητα που βασίζεται σε έναν αγροτικό τρόπο ζωής, γράφει η «Washington Post». Η φιλοσοφία γύρω από τα κιμπούτς μετρά έναν και πλέον αιώνα, ενώ κάποια από αυτά ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να τηρούν τον πλήρως κοινοβιακό τρόπο ζωής.
Η λέξη «κιμπούτς» εξελίχθηκε από την εβραϊκή λέξη «συγκέντρωση» ή «ομαδοποίηση». Το πρώτο κιμπούτς ήταν το Deganya Aleph, ή Kibbutz Degania, το οποίο ιδρύθηκε νότια της Θάλασσας της Γαλιλαίας το 1910, σύμφωνα με το Tourist Israel. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Ιορδάνη και μέσα σε περισσότερα από 100 χρόνια έχει αναπτυχθεί και εκσυγχρονιστεί, αν και «εξακολουθεί να διατηρεί τη γραφική αίσθηση που το κάνει τόσο ξεχωριστό».
Οι άνθρωποι εργάζονται μαζί και όλα τα έσοδα που συγκεντρώνει η ομάδα πηγαίνουν σε ένα κοινό ταμείο που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία του κιμπούτς, την πραγματοποίηση επενδύσεων και τη διασφάλιση ότι όλοι υποστηρίζονται εξίσου, ανάλογα με το μέγεθος της οικογένειας. Σε ορισμένα κιμπούτς όλα τα μέλη αμείβονται το ίδιο, ανεξαρτήτως μορφής εργασίας και κοινωνικής θέσης. Το κιμπούτς Ουλπάν αναφέρει ότι «οι άνθρωποι ζουν και εργάζονται εθελοντικά μαζί, χωρίς ανταγωνισμούς». Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα που χρησιμοποιούν κλίμακα αμοιβών, ανάλογα με τις υπηρεσίες του καθενός, αν και σε όλους εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο επίπεδο εισοδήματος.
Τα άτομα στα κιμπούτς δεν ασχολούνται ωστόσο μόνο με τη γεωργία ούτε όλη τους η φιλοσοφία στρέφεται γύρω από αυτή. Παρέχουν, επίσης, εκπαίδευση και πολιτιστική και κοινωνική ζωή στους κατοίκους. Όλα τα παιδιά ξεκινούν από το ίδιο επίπεδο και τους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Παράγουν επίσης διαφορετικά πράγματα. Το κιμπούτς HaGoshrim στο βόρειο Ισραήλ κατασκευάζει μια γυναικεία συσκευή αποτρίχωσης, ανέφερε η «Post». Το Be’eri, το οποίο έγινε στόχος της Χαμάς το Σάββατο, έχει μια εταιρεία εκτυπώσεων. Όταν δεν υπάρχουν αρκετά άτομα για να εκτελέσουν μια εργασία, μπορούν να προσληφθούν εξωτερικοί εργάτες. Αυτοί είτε πληρώνονται είτε παίρνουν δωμάτιο και διατροφή στο κιμπούτς.
Ο αριθμός των κατοίκων ενός κιμπούτς ποικίλλει, από 100 έως και 1.000 μέλη, σύμφωνα με την Εβραϊκή Υπηρεσία για το Ισραήλ. Μάλιστα, στο κιμπούτς Ουλπάν υπάρχουν περισσότερα από 2.000 άτομα. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 250 κιμπούτς στο Ισραήλ, στα οποία διαμένουν, συνολικά, περίπου 125.000 άτομα. Τα περισσότερα από αυτά είναι «κοσμικά» , αλλά υπάρχουν περίπου είκοσι που βασίζονται σε συντηρητικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις.