Σε αυξημένο επίπεδο επιφυλακής βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η ελληνική κυβέρνηση στο φόντο της επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνίδια και βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στο έδαφός του. Ενώ το μέτωπο στην Ανατολική Ευρώπη είναι ανοιχτό, καθώς δεν έχει τερματιστεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μία νέα εστία αστάθειας δημιουργείται στην ευρύτερη γειτονιά μας, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη τα ισραηλινά αντίποινα στη μεγάλης κλίμακας επίθεση της Χαμάς και είναι εύλογο να προβληματίζεται το Μέγαρο Μαξίμου ως προς τις δυνητικές επιπτώσεις σε κάθε επίπεδο.
Μεταναστευτικό
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν πραγματοποιηθεί κατά πληροφορίες τα προηγούμενα 24ωρα εσωτερικές συσκέψεις, προκειμένου να αποτιμηθούν σε πρώτη φάση τουλάχιστον ο πολιτικός και ο οικονομικός αντίκτυπος από τις εν εξελίξει εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, ενώ ακόμη ένα πεδίο, το οποίο παρακολουθούν στενά οι ελληνικές Αρχές, δεν είναι άλλο από το Μεταναστευτικό.
Ο πρωθυπουργός έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ του δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα χαρακτηρίζοντας τρομοκρατική την επίθεση της Χαμάς. Διεμήνυσε, μάλιστα, ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και ότι οι ίσες αποστάσεις ευνοούν τελικώς τον επιτιθέμενο και τον αυταρχισμό, ενώ μόλις χθες ο Νίκος Δένδιας από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τόνισε με νόημα πως όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας οφείλουν να λάβουν ξεκάθαρη θέση κατά της βάρβαρης επίθεσης της Χαμάς.
Είναι σαφές ότι η ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων απειλεί να διασαλεύσει τις ούτως ή άλλως εύθραυστες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή με το παράδειγμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του καταφέρθηκε εναντίον του Ισραήλ και των Αμερικανών συμμάχων του, να αποτελεί πιθανή πηγή αποσταθεροποίησης.
Την ίδια ώρα, η Αθήνα παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση επί του πεδίου, τις δυσμενείς σε κάθε περίπτωση ανθρωπιστικές επιπτώσεις υπό το φόβο νέας αύξησης των μεταναστευτικών ροών. Ανώτερη κυβερνητική πηγή διαβεβαίωνε, πάντως, τις προηγούμενες ώρες ότι δεν παρατηρείται προς το παρόν, τουλάχιστον, κάποια ανησυχητική πίεση, επιμένοντας ότι «δεν μας προβληματίζουν οι ροές μέσω Τουρκίας».
Η ίδια πηγή στρέφει το ενδιαφέρον της προς την Αίγυπτο, ως πιθανότερο προορισμό ή διάδρομο, όπως είπε χαρακτηριστικά, για όλους όσοι επιθυμούν να διαφύγουν από τη Γάζα. Μέσα από αυτό το πρίσμα, καθόλου τυχαία δεν ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία τα προηγούμενα 24ωρα ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.
Σε κάθε περίπτωση υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισημαίνουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Καΐρου, συμπληρώνοντας ότι «με την Αίγυπτο έχουμε τη δυνατότητα για απευθείας συνεννόηση, ακόμη και για την επίτευξη συμφωνίας, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί».
Τέλος και σε ό,τι αφορά πιθανές αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις, ανώτερη κυβερνητική πηγή παρέχει διαβεβαιώσεις ότι προς το παρόν τουλάχιστον η ένταση στη Μέση Ανατολή δεν φαίνεται να έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις. Το ίδιο πρόσωπο παραπέμπει στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς, λέγοντας πως δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις, πάντα, βεβαίως, με την προϋπόθεση ότι δεν θα παραταθεί επί μακρόν η ένταση με αποτέλεσμα να επικρατήσει χάος ή να γενικευθεί η σύγκρουση.
Κριτική Μπορέλ για τον αποκλεισμό της Γάζας
«Το δικαίωμα για αυτοάμυνα πρέπει να ασκείται εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου», υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την προχθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα τη Μέση Ανατολή.
Αν και καταδικάζει απερίφραστα τη «βαρβαρική και τρομοκρατική» επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας της ΕΕ άσκησε κριτική σε ορισμένες ενέργειες της ισραηλινής κυβέρνησης, όπως η «κατάσταση πολιορκίας» που έχει επιβληθεί στη Γάζα εδώ και τρία εικοσιτετράωρα.
«Κάποιες από τις ενέργειες (σ.σ. του Ισραήλ), όπως επισημαίνει και ο ΟΗΕ, όπως η διακοπή παροχής νερού, ηλεκτρικού ρεύματος και τροφίμων σε αμάχους, αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο», επεσήμανε ο Μπορέλ, τονίζοντας ότι θα ήταν μεγάλο λάθος στην παρούσα στιγμή να διακοπεί η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Παλαιστινιακή Αρχή.