Στα πρόθυρα πρωτοφανούς ανάφλεξης βρίσκεται πλέον η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση-αστραπή της παλαιστινιακής Χαμάς το περασμένο Σάββατο και τα ισραηλινά αντίποινα που κλιμακώνονται διαρκώς από την Κυριακή. Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του πανίσχυρου ισραηλινού στρατού βρίσκονται πλέον παρατεταγμένοι στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Ισραήλ και Λωρίδας της Γάζας, αναμένοντας το παράγγελμα της επίθεσης.
Στην αεροπορική βάση Νεβατίμ του νοτίου Ισραήλ προσγειώθηκε χθες το απόγευμα και το πρώτο αεροπλάνο της έκτακτης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ με «όπλα προηγμένης τεχνολογίας, που θα παράσχουν τη δυνατότητα για σημαντικά πλήγματα και θα προετοιμάσουν το έδαφος για μελλοντικά σενάρια».
Λίγη ώρα αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελί Κοέν, ανάρτησε στην πλατφόρμα Χ τη φωτογραφία μίας φωτεινής επιγραφής σε ταράτσα κτιρίου, όπου εικονίζεται ο Τζο Μπάιντεν και ακολουθεί το μήνυμα: «Ευχαριστούμε, κύριε πρόεδρε».
Οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ δεν εκπορεύονται πλέον μόνο από τη Λωρίδα της Γάζας. Ρουκέτες εναντίον ισραηλινών στόχων εκτοξεύονται και από εδάφη της Συρίας και του νοτίου Λιβάνου, όπου, εκτός της Χαμάς, επιχειρούν η Χεζμπολάχ και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ. Χθες παρατηρήθηκαν και παραβιάσεις του ισραηλινού εναέριου χώρου από αεροσκάφη και drones προερχόμενα από τον νότιο Λίβανο.
Όπως μεταδίδει το BBC, στα σύνορα του Λιβάνου σημειώνονται από τη Δευτέρα επιθέσεις με εκατέρωθεν ρίψεις πυραύλων αλλά και συμπλοκές, με τους Ισραηλινούς στρατιώτες να αναμετρώνται σώμα με σώμα με τους Παλαιστίνιους μαχητές που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα προς το Ισραήλ.
Χωρίς νερό και τρόφιμα
Δραματικές συνθήκες επικρατούν πλέον στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας από τη Δευτέρα, με τους άμαχους παγιδευμένους ανάμεσα σε ερείπια, να υπομένουν αλλεπάλληλες αεροπορικές επιδρομές χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς τρόφιμα και πλέον χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τους 2.300.000 πολιορκημένους της Γάζας, μόλις 260.000 κατάφεραν μέχρι στιγμής να διαφύγουν από την περιοχή.
Για ανθρωπιστική κρίση που ολοένα βαθαίνει κάνει λόγο το CNN, το οποίο φιλοξενεί μαρτυρίες κατοίκων από τη Λωρίδα της Γάζας για την τυραννική πια λειψυδρία στην περιοχή, αλλά και τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προειδοποιούσε ήδη από τη Δευτέρα για τη ραγδαία επιδεινούμενη κατάσταση των αμάχων.
Χθες το απόγευμα το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της Γάζας σταμάτησε να λειτουργεί ελλείψει καυσίμων και τα νοσοκομεία της περιοχής, κατάμεστα από εκατοντάδες τραυματίες, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα, αφού δεν υπάρχουν καύσιμα ούτε για τις γεννήτριες.
«Είμαστε σε απόγνωση ανάμεσα σε αναρίθμητους τραυματίες και νεκρούς», μετέδιδε χθες το απόγευμα, μέσω γραπτών μηνυμάτων, Παλαιστίνιος γιατρός από τη Λωρίδα της Γάζας. «Γύρω μας πλανάται η μυρωδιά του θανάτου…».
Πύραυλος στο νοσοκομείο
Η ίδια εικόνα επικρατεί όμως και στην πόλη Ασκελόν του νοτίου Ισραήλ, όπου το νοσοκομείο της πόλης επλήγη από πύραυλο της Χαμάς. Δεν είναι να απορεί κανείς που ο φόρος αίματος και από τις δύο πλευρές αυξάνεται με μαθηματική πρόοδο: περισσότεροι από 1.200 νεκροί για το Ισραήλ και πάνω από 1.100 θύματα στη Λωρίδα της Γάζας.
Μετά την επίτευξη σύγκλισης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, στο Ισραήλ σχηματίστηκε από χθες κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία, πλην του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετέχει και η αντιπολίτευση διά των αρχηγών της, Γαΐρ Λαπίντ και Μπένι Γκαντζ. Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποφάσισε και τη δημιουργία υπουργείου Πολέμου, του οποίου θα προΐστανται ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Άμυνας και ο πρόεδρος του κόμματος Εθνική Ενότητα, Μπένι Γκαντζ.
Σε διεθνές επίπεδο ο βασιλιάς Κάρολος εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή και καταδίκασε τις τρομοκρατικές πράξεις βαρβαρισμού που εκτυλίσσονται στο Ισραήλ.
Στο προσκήνιο επανεμφανίστηκε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Μιλώντας χθες σε συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, υποστήριξε πως οι υπόνοιες ότι το Ιράν εμπλέκεται στην επίθεση της Χαμάς στερούνται λογικής βάσης. Και ας είναι γνωστό τοις πάσι ότι, εκτός από χορηγός της παλαιστινιακής Χαμάς, το Ιράν είναι ο υπ’ αριθμόν ένα εταίρος της Ρωσίας σε επίπεδο εξοπλισμών.
Η χερσαία επέμβαση «σκοντάφτει» στα δεκάδες τούνελ
Προ των πυλών βρίσκεται μια χερσαία επίθεση τoυ Ισραήλ. Ωστόσο, η προοπτική μιας πολεμικής σύγκρουσης στην καρδιά μιας ακραία πυκνοκατοικημένης περιοχής όπως η Γάζα, με ένα εκτεταμένο υπόγειο δίκτυο από σήραγγες, φαντάζει τρομακτική, αναφέρει ανάλυση του AFP.
Τη Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε την άμεση διακοπή πάσης φύσεως τροφοδοσίας της Λωρίδας της Γάζας, στο πλαίσιο της «πλήρους πολιορκίας» του παλαιστινιακού θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς. Η συνέχεια μοιάζει προδιαγεγραμμένη: «Το Ισραήλ θα εξαπολύσει μεγάλη μεικτή πολεμική επιχείρηση από αέρος, ξηράς, θαλάσσης και Διαστήματος», διαβεβαιώνει μέσω του Χ (Twitter) ο Τζον Σπένσερ, ειδικός του Modern War Institute της αμερικανικής ακαδημίας West Point.
Ο ανταρτοπόλεμος επιβάλλει μάχες σώμα με σώμα, περιορίζει την ορατότητα, πολλαπλασιάζει τις παγίδες, δυσκολεύει τη διάκριση ανάμεσα σε εμπόλεμους και αμάχους, καθιστά άχρηστα τα τεθωρακισμένα. Ο Άντριου Γκέιλερ, Βρετανός πρώην αξιωματικός, αναλυτής του Janes, περιγράφει ένα «πεδίο μάχης 360 μοιρών, όπου η απειλή προέρχεται από παντού», από τους υπονόμους μέχρι τις στέγες, από τα υπόγεια μέχρι τις ψευδοροφές.
«Η εκκαθάριση καθενός κτιρίου, πιθανώς παγιδευμένου, θα σημαίνει την ανάπτυξη μονάδων εξουδετέρωσης εκρηκτικών μαζί με τον εξοπλισμό τους, σκάλες, σχοινιά, εκρηκτικά, και όλα αυτά κάτω από εχθρικά πυρά, ενδεχομένως σε πλήρες σκοτάδι», εξηγεί ο ειδικός. Περί τα 2.300.000 Παλαιστίνιοι ζουν στη Γάζα, υπό τις συνθήκες του ισραηλινού αποκλεισμού από το 2007. Ένας λαβύρινθος από πυκνοκατοικημένα στενά δρομάκια επάνω από ένα τεράστιο δίκτυο από υπόγεια τούνελ που ο ισραηλινός στρατός ονομάζει «το μετρό της Γάζας».
Εκατοντάδες τούνελ έχουν ανοιχτεί κάτω από τη μεθόριο μήκους 14 χιλιομέτρων ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το αιγυπτιακό Σινά για την κυκλοφορία των ενόπλων της Χαμάς, όπλων και άλλων προϊόντων λαθρεμπορίου. Πολλά έχουν καταστραφεί. Αλλά όχι όλα.
Ένοπλοι της Χαμάς, εγκατεστημένοι σε βάθος 30 ή 40 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους κυκλοφορούν εκεί ελεύθερα προφυλαγμένοι από τις ισραηλινές επιδρομές. Εκτοξευτήρες ρουκετών είναι κρυμμένοι λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και έχουν τη δυνατότητα να πεταχτούν χάρη σε ένα σύστημα αυτόματης καταπακτής, να βάλουν και να εξαφανιστούν και πάλι κάτω από την επιφάνεια. Η Χαμάς «γνωρίζει τα τούνελ απέξω», λέει ο Κόλιν Κλαρ, διευθυντής ερευνών στο Soufan Center της Νέας Υόρκης. «Ορισμένα είναι πιθανότατα παγιδευμένα».
Για τη Χαμάς «είναι ένα πλεονέκτημα που μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα. Όταν εντοπισθούν τα τούνελ, μπορούν να σφραγιστούν μαζί με όσους είναι μέσα. Στην περίπτωση αυτή η διαταγή θα είναι “κανένα έλεος”».