Έντονη κινητικότητα για την Ουκρανία- Στον Λευκό Οίκο ο Μακρόν, στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι ένα σχέδιο ειρήνευσης Τραμπ - Πούτιν θα σημάνει την παράδοση του Κιέβου
10:26 - 24 Φεβρουαρίου 2025

Έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες γύρω από το ουκρανικό ζήτημα. «Προτάσεις δράσης» για να αντιμετωπιστεί η «ρωσική απειλή» στην Ευρώπη και να διασφαλιστεί «βιώσιμη ειρήνη» μεταξύ Ουκρανίας – Ρωσίας, θα παρουσιάσει σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εν μέσω ρωσοαμερικανικής προσέγγισης. Από την άλλη πλευρά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι ηγέτες 13 κρατών αναμένονται σήμερα στο Κίεβο, για να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Ο Μακρόν έφτασε χθες, Κυριακή, το βράδυ στην Ουάσινγκτον και θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας) για μια πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία, ενώ θα ακολουθήσει γεύμα και κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ανδρών στις 15:00.

Τρία χρόνια μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 7 Φεβρουαρίου 2022, σε μια ύστατη αλλά και μάταιη προσπάθεια να αποτραπεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η σημερινή επίσκεψη του Μακρόν στην Ουάσινγκτον έχει επίσης έναν χαρακτήρα επείγοντος.

Ο Τραμπ προκάλεσε σεισμό στη διεθνή σκηνή όταν ανακοίνωσε ότι θέλει να διαπραγματευθεί μόνος του ένα σχέδιο ειρήνευσης με τον Πούτιν, θέτοντας τον Ρώσο πρόεδρο στο επίκεντρο, ενώ την ίδια ώρα δεν χάνει ευκαιρία να επιτίθεται στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Φοβούνται ένα σχέδιο ειρήνευσης Τραμπ – Πούτιν

Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι αυτό το σχέδιο θα σημάνει την παράδοση του Κιέβου και θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να συνεχίσει να απειλεί τις γειτονικές της χώρες, κάποιες από τις οποίες είναι μέλη της ΕΕ.

«Έχουμε μια δύναμη που είναι υπερεξοπλισμένη και η οποία συνεχίζει να υπερεξοπλίζεται. Δεν γνωρίζουμε πού θα σταματήσει σήμερα. Κατά συνέπεια πρέπει να ενεργήσουμε όλοι για να την περιορίσουμε», δήλωσε ο Μακρόν πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσινγκτον.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα ενεργήσει ως εκπρόσωπος των Ευρωπαίων, αφού την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνομιλίες σχεδόν με όλους, περιλαμβανομένου του φιλορώσου Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.

«Πηγαίνει στην Ουάσινγκτον με προτάσεις δράσης που αντικατοπτρίζουν τα σημεία σύγκλισης τα οποία παρουσιάστηκαν» στη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, υπογράμμισε σύμβουλος του Μακρόν.

Αυτό σημαίνει «τη συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία, την παροχή της απαραίτητης στρατιωτικής βοήθειας, τον σεβασμό στην κυριαρχία της», προκειμένου «να ληφθούν πλήρως υπόψη τα συμφέροντα των Ευρωπαίων», εξήγησε ο ίδιος.

Για να το πετύχει αυτό ο Μακρόν σκοπεύει να πείσει τον Τραμπ ότι η Ρωσία αποτελεί «υπαρξιακή απειλή», ότι ο Πούτιν «δεν θα σεβαστεί» μια εκεχειρία και ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για μια κατάπαυση του πυρός.

Προτού αναχωρήσει για τις ΗΠΑ ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αναμένεται την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να συντονιστούν για το μήνυμα που θα στείλουν στον Αμερικανό πρόεδρο.

Λονδίνο και Παρίσι εργάζονται για την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δύναμης στην Ουκρανία, αφού συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία, προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία να επιτεθεί εκ νέου στη χώρα.

«Η ιδέα είναι να αναπτύξουμε στρατιώτες στη δεύτερη γραμμή και όχι στη γραμμή του μετώπου. Αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια πολυεθνική επιχείρηση, με μονάδες εκτός Ευρώπης», επεσήμανε γαλλική πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων.

Ζητούν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Γάλλος και ο Βρετανός ηγέτης αναμένεται να ζητήσουν από τον Αμερικανό πρόεδρο «σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας» για τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση Τραμπ αποκλείει το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία, αλλά θα μπορούσε να προσφέρει επιμελητειακή βοήθεια, πλήγματα σε βάθος, πληροφορίες και να δεσμευθεί να απαντήσει σε περίπτωση ρωσική επίθεσης, ελπίζουν οι Ευρωπαίοι.

Ο Μακρόν ελπίζει επίσης να δείξει στον Τραμπ ότι, αν φανεί πολύ υποχωρητικός έναντι της Ρωσίας, ενδέχεται να ενθαρρύνει τον βασικό του αντίπαλο, την Κίνα, να εντείνει τις πιέσεις της στην Ταϊβάν.

Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου μοιάζει να συμφωνεί αυτή τη στιγμή με τη Μόσχα, εκτιμώντας ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» η Ουκρανία να ανακτήσει τα εδάφη που έχασε από τη Ρωσία ή να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Είναι προς το συμφέρον του να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους, διότι η Ευρώπη έχει ικανότητα ανάπτυξης, οικονομικές δυνατότητες, (ικανότητα) συνεργασίας με τους Αμερικανούς», θα σημειώσει ο Γάλλος πρόεδρος.

Από την άλλη πρόκειται να προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι οι Ευρωπαίοι θα απαντήσουν στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλουν επιπλέον δασμούς στα προϊόντα τους.

Στο Κίεβο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και 13 ηγέτες κρατών

Οι ηγέτες 13 κρατών αναμένονται σήμερα στο Κίεβο, για να επαναβεβαιώσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, την ημέρα που συμπληρώνεται η τρίτη επέτειος της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, ενώ η δραματική αλλαγή στάσης της κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλάζει τα δεδομένα σ’ αυτόν τον πόλεμο.

«Έχουμε μια σημαντική συνάντηση αύριο, μια σύνοδο. Ίσως να είναι καμπή», είπε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφερόμενος στη σύνοδο αυτή, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος άλλοι 24 ξένοι ηγέτες μέσω βιντεοσύνδεσης.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναμένεται στο Κίεβο, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρότρυνε να ενισχυθεί η υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία κι υποσχέθηκε νέες πρωτοβουλίες των Βρυξελλών, την ημέρα που συμπληρώνεται η τρίτη επέτειος της εισβολής των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια.

«Μια ελεύθερη και εθνικά κυρίαρχη Ουκρανία είναι προς το συμφέρον του κόσμου ολόκληρου», τόνισε η κυρία φον ντερ Λάιεν, μερικές ώρες προτού συναντηθεί στο Κίεβο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επέμεινε πως είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Πρέπει να επιταχύνουμε την άμεση παράδοση όπλων και πυρομαχικών», είπε, προσθέτοντας πως σύντομα θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής στρατιωτικών εξοπλισμών και των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, κάτι που θα ωφελήσει κατ’ αυτήν και την Ουκρανία.

Ανήγγειλε εξάλλου περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας και της ΕΕ. Κατά την πρόεδρο της Κομισιόν, σχεδιάζεται πλήρης ολοκλήρωση των αγορών ενέργειας της Μολδαβίας και της Ουκρανίας στο ηλεκτρικό δίκτυο της ΕΕ μέχρι τα τέλη του 2026.