Σε εξέλιξη από καιρό φαίνεται ότι είναι οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με το Reuters Αμερικανοί και Ρώσοι συναντιούνται στην Ελβετία για ανεπίσημες συνομιλίες εδώ και μήνες. Στις συναντήσεις συμμετέχουν έμπειροι διπλωματίας, που πάντως δεν είναι τώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Πιθανότατα πρόκειται για επαφές που άρχισαν μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Μια από τις πηγές περιέγραψε τις συνομιλίες στην Ελβετία ως συζητήσεις κατηγορίας «Track Two» – διπλωματικός όρος για τον ανεπίσημο διάλογο με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας και την ανταλλαγή ιδεών παρά την ανάπτυξη συγκεκριμένων προτάσεων.
Ξεχωριστό δημοσίευμα του πρακτορείου αναφέρει ότι η Ρωσία συμφώνησε να αξιοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της που έχουν κατασχεθεί στην Ευρώπη (αξίας περί των 300 δισ. ευρώ) για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας υπό τον όρο ότι το ένα τρίτο θα δαπανηθεί στις περιοχές που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, παρουσίασαν χθες νέα, βελτιωμένη πρόταση για την εκχώρηση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση παροχής στρατιωτικού υλικού. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές. Η αρχική πρόταση προέβλεπε συνεκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας με το 50% των εσόδων να δίνεται στις ΗΠΑ, τη συμφωνία να τελεί υπό το αμερικανικό δίκαιο και να εξαιρείται από όποιες μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες της Ουκρανίας.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις να υπογράψει σύντομα τη συμφωνία. Η επίθεση που δέχτηκε προχθές από τον πρόεδρο Τραμπ αποδίδεται στη μέχρι τώρα αρνητική στάση του. Η αμερικανική πλευρά τον κατηγορεί, μάλιστα, ότι ενώ εμφανιζόταν θετικός, ξαφνικά στη Διάσκεψη του Μονάχου υπαναχώρησε.
«Ο Ζελένσκι έκανε ένα λάθος που κάνουν συχνά οι ηθοποιοί, αρχίζοντας να πιστεύει ότι είναι ο χαρακτήρας που υποδύεται», ανέφερε στο Axios αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Υπήρξε γενναίος και αντιστάθηκε στη Ρωσία αλλά θα ήταν δύο μέτρα κάτω από το έδαφος αν δεν είχαμε ξοδέψει εκατομμύρια και πρέπει να εγκαταλείψει τη σκηνή με το τέλος του δράματος».
Εφημερίδα Απογευματινή
Το «παζάρι» Πούτιν με τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια σε τράπεζες της Δύσης
Επικαλούμενο τρεις διαφορετικές πηγές, το Reuters αποκαλύπτει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να συμφωνήσει να χρησιμοποιηθούν τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία της, αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την ανοικοδόμηση στην Ουκρανία, αρκεί όμως μέρος των χρημάτων αυτών, να δαπανηθεί στο ένα πέμπτο της χώρας που ελέγχουν οι δυνάμεις της Μόσχας.
Ο Πούτιν μάλιστα έχει λόγο που το ζητάει αυτό: Ένας από τους όρους του για να τερματιστεί ο πόλεμος είναι να αποχωρήσουν τα ουκρανικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη. Ο άλλος είναι φυσικά, να αποσύρει κάθε αξίωση για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το μπλόκο στα ρωσικά κεφάλαια
Όταν Πούτιν έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία το 2022, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους απαγόρευσαν τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας, μπλοκάροντας κρατικά ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 300-350 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτά είναι κυρίως ευρωπαϊκά, αμερικανικά και βρετανικά κρατικά ομόλογα που τηρούνται σε ευρωπαϊκό αποθετήριο τίτλων.
Ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, μια ιδέα που συζητιέται στη Μόσχα είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προτείνει “τη χρήση ενός μεγάλου μέρους των παγωμένων αποθεμάτων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ως μέρος μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας”, σύμφωνα με τρεις πηγές με γνώση του θέματος.
Τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας έχουν καταστραφεί από τον πόλεμο και εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν και από τις δύο πλευρές, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν καταφύγει σε ευρωπαϊκές χώρες ή στη Ρωσία. Πριν από ένα χρόνο, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγιζε ότι η ανοικοδόμηση και η ανάκαμψη θα κόστιζε 486 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η ιδέα ότι η Ρωσία μπορεί να συμφωνήσει να χρησιμοποιήσει τα δεσμευμένα χρήματα για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας (κάτι που δεν έχει αναφερθεί ξανά) μπορεί να δώσει μια εικόνα για το τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Μόσχα με την Ουάσιγκτον ώστε να τερματίσουν τον πόλεμο. Όλα αυτά, τη στιγμή που ο Τραμπ πιέζει για πρόσβαση των ΗΠΑ σε ουκρανικά ορυκτά ως ανταπόδοση της υποστήριξης της Ουάσιγκτον (της κυβέρνησης Μπάιντεν) στον πόλεμο και την ουκρανική πλευρά.
Απόσυρση στρατευμάτων και ΝΑΤΟ
Οι κύριες απαιτήσεις της Ρωσίας, για να σταματήσουν τις μάχες, περιλαμβάνουν την απόσυρση των στρατευμάτων του Κιέβου από το ουκρανικό έδαφος που διεκδικεί η Μόσχα και τον τερματισμό των φιλοδοξιών της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία λέει ότι η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από το έδαφός της και θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση. Η κυβέρνηση Τραμπ λέει ότι η Ουκρανία έχει μη ρεαλιστικούς και “παραπλανητικούς” στόχους.
G7
Η G7 δήλωσε το 2023 ότι τα ρωσικά κρατικά κεφάλαια θα παραμείνουν «παγωμένα» έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία. Ο Τραμπ έχει πει από την πλευρά του ότι θα ήθελε η Ρωσία να επιστρέψει στην G7.
Η διοικήτρια της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιουλίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι η τράπεζα δεν συμμετείχε σε καμία συνομιλία για την άρση των κυρώσεων ή το ξεπάγωμα των ρωσικών αποθεματικών.