Οι πιθανοί διάδοχοι του Ζελένσκι στο τιμόνι της Ουκρανίας

Το 57% των Ουκρανών εμπιστεύεται τον πρόεδρο της χώρας
10:31 - 21 Φεβρουαρίου 2025

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε προχθές ότι η δημοτικότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι μόλις 4% και ζήτησε άμεση διεξαγωγή εκλογών. Σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε χθες, το 57% των Ουκρανών δήλωσε ότι εμπιστεύεται τον πρόεδρο της χώρας. Όσο για τις εκλογές, το Σύνταγμα της χώρας απαγορεύει τη διεξαγωγή τους όσο υπάρχει στρατιωτικός νόμος. Θα πρέπει πρώτα να υπάρξει εκεχειρία. Ο επικεφαλής του κόμματος Υπηρέτης του Λαού του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Νταβίντ Αραχάμια, υποστηρίζει ότι όλα τα κόμματα έχουν συμφωνήσει να στηθούν κάλπες έξι μήνες μετά την άρση της ισχύος του στρατιωτικού νόμου. Μέχρι να αναδειχθεί νέος πρόεδρος, το Σύνταγμα προβλέπει την παραμονή του Ζελένσκι.

Όσο για τους πιθανούς διαδόχους, σφυγμομέτρηση που έγινε τον Δεκέμβριο ανέδειξε ως επικρατέστερο τον Βαλέρι Ζαλούζνι. Ο πρώην γενικός επιτελάρχης των ενόπλων δυνάμεων, που αποπέμφθηκε προ 12μηνου από τον Ζελένσκι, φέρεται να είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης Τραμπ. Προηγείται ελαφρώς του Ζελένσκι, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί ο Πέτρο Ποροσένκο. Πρόκειται για επιχειρηματία που εκλέχθηκε πρόεδρος το 2014, μετά τις διαδηλώσεις κατά του προκατόχου του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2013 υπαναχώρησε από την υπογραφή Συμφωνίας Σύνδεσης με την ΕΕ, υπό την πίεση του Κρεμλίνου. Το 2019 ηττήθηκε, υπό το βάρος κατηγοριών περί διαφθοράς.

Τέταρτη είναι η Γιούλια Τιμοσένκο, που εκλέχτηκε πρωθυπουργός μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004, που οδήγησαν στην ανατροπή της εκλογής του φιλορώσου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εν μέσω υποψιών καλπονοθείας. Υπήρξε πρωθυπουργός το 2005 και ξανά την περίοδο 2007-2010, όταν ηττήθηκε από τον Γιανουκόβιτς. Το 2014 ηττήθηκε από τον Ποροσένκο στον δεύτερο γύρο, ενώ το 2019 αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο. Μόλις 2% δήλωσε ότι επιλέγει τον Βιτάλι Κλίτσκο, πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή βαρέων βαρών στην πυγμαχία και νυν δήμαρχο Κιέβου.

Διαπραγματεύσεις

Ο πρόεδρος Ζελένσκι συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος βρίσκεται σε τριήμερη επίσκεψη στην Ουκρανία. Η ουκρανική κυβέρνηση προσπάθησε να διατηρήσει κάποιες γέφυρες με την αμερικανική, μετά την προχθεσινή φραστική αντιπαράθεση Ζελένσκι – Τραμπ. Πλην όμως ο Κέλογκ δεν θεωρείται να ανήκει στον στενό κύκλο των συνεργατών του Τραμπ, ενώ ενδεικτικό του κλίματος στις διμερείς σχέσεις είναι ότι αναβλήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά από αίτημα της αμερικανικής πλευράς.

Συνεχίζοντας τις προχθεσινές αναφορές περί ουκρανικής ευθύνης για το ξέσπασμα του πολέμου, χθες εκπρόσωπος της κυβέρνησης Τραμπ διαφώνησε με την έκδοση ανακοινωθέντος από τους G7 που θα αναφέρεται σε «ρωσική επιθετικότητα». Έθεσε επίσης βέτο να παρακολουθήσει ο Ζελένσκι την τηλεδιάσκεψη των G7 που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, στην τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή.

Να βελτιώσει το κλίμα θα επιχειρήσει ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα επισκεφθεί την επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα τη Δευτέρα) την Ουάσινγκτον, για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, οι δύο πρόεδροι θα συζητήσουν γενικότερα «για την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times» υποστηρίζει ότι Γαλλία και Βρετανία προσπαθούν να πείσουν την Ουάσινγκτον να προσφέρει αεροπορική κάλυψη σε μια ειρηνευτική δύναμη 30.000 στρατιωτών, που προτίθενται να αναπτύξουν οι Ευρωπαίοι στην Ουκρανία για την τήρηση της εκεχειρίας. Σε εξέλιξη βρίσκονται σχετικές επαφές με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να συμμετέχουν με στρατεύματα. Η Μόσχα έχει, πάντως, ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δεχθεί στρατεύματα χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Εφημερίδα Απογευματινή