Οδικός χάρτης για το μέλλον της γεωργίας

Σε πέντε άξονες επικεντρώνεται η ευρωπαϊκή στρατηγική για τον αγροτικό τομέα
16:54 - 20 Φεβρουαρίου 2025
Κινητοποίηση αγροτών στον κόμβο της Γυρτώνης στο νομό Λάρισας

Τη στρατηγική της για την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού αγροτικού τομέα παρουσίασε χθες η Κομισιόν, ενώ την επόμενη εβδομάδα ακολουθεί η στρατηγική για τη βιομηχανία. Και στις δύο περιπτώσεις επιστρατεύονται ελαφρώς προστατευτικές πολιτικές, μεταξύ άλλων ως απάντηση και στις πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο οδικός χάρτης για το μέλλον του αγροτικού τομέα, που παρουσίασαν χθες ο αντιπρόεδρος Ραφαέλε Φίτο και ο επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων, Κριστόφ Χάνσεν, κινείται σε πέντε άξονες:

* Ενθάρρυνση των νέων να εισέλθουν στο επάγγελμα με την εγγύηση υψηλότερων εισοδημάτων, λιγότερα γραφειοκρατικά εμπόδια και στροφή προς νέες πηγές εσόδων όπως η γεωργία δέσμευσης άνθρακα, η βιοοικονομία και η κυκλική οικονομία. Οι νέες προτεραιότητες θα αποτυπωθούν στην επόμενη (μετά το 2027) ΚΑΠ.

* Προστασία των παραγωγών από αθέμιτες πρακτικές εκ μέρους των σουπερμάρκετ και της βιομηχανίας τροφίμων, που οδηγούν τις τιμές χαμηλότερα από το κόστος. Η Κομισιόν σχεδιάζει να αναθεωρήσει τη σχετική οδηγία, αλλά θα αποφύγει τη γενική απαγόρευση που ζητούν οι ενώσεις των αγροτών.

* Προώθηση των πράσινων πολιτικών χωρίς να επιβαρύνονται οι αγρότες. Θα ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων προκειμένου να εγκρίνει ταχύτερα νέα βιολογικά φυτοφάρμακα και γενετικές πρακτικές. Ξεκαθαρίζεται όμως ότι δεν θα επιτραπεί να προχωρήσουν χωρίς έλεγχο καινοτομίες όπως η καλλιέργεια κρέατος.

* Μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές πρώτων υλών όπως φυτοφάρμακα και ζωοτροφές. Αφενός θα στηριχθεί η εγχώρια παραγωγή, με έμφαση στις πράσινες πρακτικές και στην αγροτική καινοτομία. Αφετέρου θα υιοθετηθούν εμπορικές πολιτικές που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων παραγωγής ώστε αυτά να μην οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα.

* Στροφή στην κατανάλωση τοπικών προϊόντων, δίνοντας έμφαση στο ότι αυτά συνήθως είναι και πιο υγιεινά. Θα ξεκινήσει ετήσιος διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

Ποσοστώσεις αγορών «ευρωπαϊκής προέλευσης» θα προβλέπει και η ατζέντα για τη βιομηχανία, που θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με το Politico, η Κομισιόν σχεδιάζει σχετική ρύθμιση καθώς και ειδική σήμανση στα προϊόντα σχετικά με το αποτύπωμα άνθρακα που έχουν.

Οι δημόσιες Αρχές θα οφείλουν να προμηθεύονται προϊόντα στη βάση κριτηρίων ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας, που θα περιλαμβάνουν ένα ελάχιστο επίπεδο προϊόντων τοπικής προέλευσης. Κίνητρα θα δοθούν και στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Από το 2026 οι ευρωπαϊκοί κανόνες προμηθειών θα ενσωματώσουν τη λογική της ευρωπαϊκής προτίμησης για στρατηγικούς τομείς.

Κεντρικό ζητούμενο της βιομηχανικής πολιτικής παραμένει η πράσινη μετάβαση. Παράλληλα περιγράφονται έξι επιμέρους στόχοι: χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενίσχυση της ζήτησης, αύξηση των επενδύσεων, διασφάλιση πρόσβασης σε κρίσιμες πρώτες ύλες, ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών και συνεχής κατάρτιση των εργαζομένων.

Εφημερίδα Απογευματινή