Μητσοτάκης: «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον διπλωματικό και πολιτικό λήθαργο» – Νέα σύνοδος στο Παρίσι για την Ουκρανία

Ποιες είναι οι θέσεις της Αθήνας
20:10 - 19 Φεβρουαρίου 2025

Ολοκληρώθηκε η νέα σύνοδος Ευρωπαίων ηγετών για την Ουκρανία. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, των τριών χωρών της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), της Νορβηγίας, αλλά και του Καναδά.

Κάποιοι ηγέτες συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έως το τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συζητήσει με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη Σύνοδο

Αναφερόμενος στις συζήτησεις που έγιναν στη β’ Σύνοδο για το Ουκρανικό, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι συζητήσεις δεν αφορούσαν μόνο την Ουκρανία αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές που αφορούν την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον διπλωματικό και πολιτικό λήθαργο. Πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για τη συγκρότηση αμυντικής πολιτικής που δεν θα είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Το επόμενο Ευρωπαικό Συμβούλιο θα είναι από τα πιο κρίσιμα για αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και να μην είμαστε ένα παρακολούθημα των εξελίξεων.

«Πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής συμμαχίας. πρέπει να μιλάμε με τις ΗΠΑ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα συμφωνούμε σε όλα. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε 1-2 χρόνια η ΕΕ θα μπορέσει να υποκαταστήσει τις ΗΠΑ. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές» είπε αναφερόμενος στις σχέσεις που πρέπει να διατηρήσουν οι Βρυξέλλες με την Ουάσιγκτον.

«Φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη επιτέλους να φαίνεται ότι θα κάνει κάτι για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ηπείρου μας»

Πρόσθεσε δε τα εξής: «χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε πια επίσημα την ανάγκη να δοθεί περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα».

Όπως εξήγησε, «φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη επιτέλους να φαίνεται ότι θα κάνει κάτι για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ηπείρου μας».

Και συνέχισε: «Τώρα που με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις και εκτιμώ ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από το τακτικό Συμβούλιο του Μαρτίου, θα είναι από τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια, διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα μας επιτρέψουν επιτέλους να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις για να μην είμαστε απλά ένα παρακολούθημα των εξελίξεων, αλλά να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την οικονομική μας ισχύ με το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα».

«Εγώ πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη της διατλαντικής Συμμαχίας. Και πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούμε – και το κάνουμε εμείς αυτό ως Ελλάδα – να μπορούμε να μιλάμε με τη νέα αμερικανική διοίκηση και με τον Αμερικανό πρόεδρο ανοικτά, ειλικρινά, χωρίς να σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα», είπε ο κ.Μητσοτάκης σχετικά με τις σχέσεις που πρέπει να διατηρήσουν οι Βρυξέλλες με τις ΗΠΑ.

Τι μετέδιδε το Reuters νωρίτερα:

 

Μακρόν: Χρήσιμες οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Πούτιν για Ουκρανία

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε, στη συνέντευξη που παραχώρησε ενόψει της νέας συνόδου, ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες».

«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» χρησιμοποιώντας «πολύ σταθερά λόγια» και η «αβεβαιότητα» θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Οι θέσεις της Αθήνας

Με την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας, που αποτέλεσε αιχμή των ελληνικών θέσεων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, να κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος σε ενδοοικογενειακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των προθέσεων της Αθήνας στη χθεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να συμφωνήσει στα βασικά και να εκπέμψει το μήνυμα ότι παίρνει στα σοβαρά την άμυνά της. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στην άμυνα και σημείωσε ότι είναι άκρως σημαντικό οι λεπτομέρειες να οριστικοποιηθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Μία θέση που ανέλυσε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου.

Επίσης, ανέφερε ότι η Ευρώπη οφείλει να ομιλεί με μία φωνή. Στόχος που, σύμφωνα με την ελληνική πρωτεύουσα, δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά σχήματα συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση συμφώνησαν πολλοί ηγέτες εντός της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Σημείωσε τέλος πως, παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι σημαντικές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, οι Βρυξέλλες και οι «27» δεν πρέπει να αγνοούν τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Διαβάστε επίσης:

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής» – Κρίσιμη ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Ουκρανία

Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: «Η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή»

Ντόρα Μπακογιάννη: «Αν η Ευρώπη δεν ξεφύγει την παρακμή, τότε θα έχουμε χάσει το τρένο οριστικά»