Σφίγγει ο κλοιός της πολιορκίας των 2.300.000 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση των ισραηλινών δυνάμεων ότι αποκαταστάθηκε, σχεδόν καθ’ όλο το μήκος του, ο φράχτης που περιβάλλει τη Λωρίδα της Γάζας, τμήματα του οποίου είχαν ανατιναχθεί κατά την αιφνιδιαστική εισβολή της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη το περασμένο Σάββατο.
Ήδη το Ισραήλ έχει παρατάξει κατά μήκος του φράχτη δέκα μεραρχίες, εν αναμονή της χερσαίας επίθεσης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, την οποία όμως απεύχονται όσο τίποτα οι ηγέτες της Δύσης!
Η απομάκρυνση των άμαχων Παλαιστινίων από την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη, μετά το οριστικό κλείσιμο, λόγω των συνεχιζόμενων ισραηλινών βομβαρδισμών, του περάσματος Ραφάχ που οδηγεί στην Αίγυπτο. Χθες, το πέρασμα παρέμεινε ανοιχτό επί λίγες ώρες για την εκκένωση της περιοχής από αμάχους, αλλά τηρήθηκε αυστηρή προτεραιότητα για όσους είχαν ήδη δηλώσει εκ των προτέρων την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Αγωνία επικρατεί, όμως, και όσον αφορά την τύχη των 100-150 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, η ομηρία των οποίων αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού, εάν επιχειρηθεί στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ, οι μαχητές της Χαμάς απειλούν να εκτελέσουν τους κρατούμενους. «Άνευ προηγουμένου» χαρακτήρισε την απαγωγή Ισραηλινών από τη Χαμάς ο πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Γκιλάντ Ερντάν, προσθέτοντας όμως ότι «τίποτα δεν θα μας εμποδίσει να πράξουμε τα δέοντα για να διασφαλίσουμε το μέλλον του Ισραήλ»…
Η πόλη της Γάζας, όπως μεταδίδουν οι πολεμικοί ανταποκριτές των ξένων πρακτορείων, έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τους ανελέητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ χθες τα ξημερώματα ισραηλινά βομβαρδιστικά επιτέθηκαν απροειδοποίητα στην πόλη Χαν Γιουνίς. Σύμφωνα με τους «Financial Times», κατά τις πρώτες τέσσερις μέρες της σύγκρουσης οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν εναντίον 1.300 στόχων, ενώ 4.500 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς. Όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών επλήγησαν οι προσφυγικοί καταυλισμοί Αλ-Σάτι και Τζαμπάλια.
Και οι δύο πλευρές συλλέγουν πλέον βουνά από πτώματα (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πάνω από 1.000 Ισραηλινοί και περισσότεροι από 800 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους), ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν χθες ότι στο Νότιο Ισραήλ και πέριξ της Λωρίδας της Γάζας συνέλεξαν 1.500 σορούς μαχητών της Χαμάς.
Θύματα υπήρξαν όμως και στη -μη εμπλεκόμενη στη σύγκρουση- Δυτική Όχθη, όπου τρεις Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από ισραηλινά πυρά, ανάμεσά τους κι ένας 18χρονος που επιχείρησε να ρίξει το αγροτικό του μηχάνημα σε εβραϊκό οικισμό.
Και ενώ η Γάζα βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την πείνα και τη λειψυδρία, μετά τον πλήρη αποκλεισμό της περιοχής από το Ισραήλ, και τα καύσιμα που τροφοδοτούν το μοναδικό εργοστάσιο ενέργειας κοντεύουν να εξαντληθούν, χθες η παλαιστινιακή Χαμάς ζήτησε αιφνιδιαστικά την εκκένωση της πόλης Ασκελόν, στο Νότιο Ισραήλ, απειλώντας τους κατοίκους της με καταιγισμό από ρουκέτες εάν δεν συμμορφωθούν. Παρόλο που η παλαιστινιακή οργάνωση τήρησε το τελεσίγραφο και εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της πόλης, δεν αναφέρθηκαν σοβαρές ζημιές και οι κάτοικοι επέστρεψαν λίγο αργότερα στα σπίτια τους.
Στα ενδότερα του Ισραήλ, οι εταίροι του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενέκριναν χθες τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή του κεντρώου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, και άλλων κεντροαριστερών κομμάτων. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, το βράδυ της Τρίτης, ο 73χρονος Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε απευθυνόμενος προς τη Χαμάς: «Αυτό που σας κάνουμε θα το θυμάστε για πολλές γενιές»!
Μήνυμα με νόημα από τον Μπάιντεν
«Πράξη απόλυτου κακού» χαρακτήρισε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Μιλώντας από το γραφείο του στον Λευκό Οίκο, με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο πλευρό του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η «αιμοδιψής Χαμάς δεν εκφράζει τους Παλαιστινίους. Χρησιμοποιούν τον παλαιστινιακό λαό ως ανθρώπινη ασπίδα».
«Είναι λυπηρό, αλλά [τα γεγονότα των τελευταίων ημερών] φέρνουν στον νου οδυνηρές αναμνήσεις αντισημιτισμού του περασμένου αιώνα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν και κατέληξε: «Ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ΗΠΑ καλύπτουν τα νώτα του Ισραήλ. Και σε όποιον επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, ένα έχω να πω: να μην το κάνει»!
Ανησυχία της Δύσης για πιθανή εμπλοκή του Ιράν
Την ανησυχία που επικρατεί στη Δύση για ενδεχόμενη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και πέραν της Λωρίδας της Γάζας απηχεί η αυστηρή σύσταση των Ευρωπαίων ηγετών προς το Ιράν «να μην εξαπλωθεί η σύρραξη».
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, και της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, ένωσαν τις φωνές τους καλώντας «εξτρεμιστικές οργανώσεις ή οποιοδήποτε κράτος, το οποίο ίσως επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Λωρίδας της Γάζας».
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, διά στόματος του εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Κέρμπι, δηλώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, αν και δεσμεύεται να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως υπάρχει βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της δεδομένης υποστήριξής του προς τη Χαμάς, δήλωσε ο Κέρμπι, αναγνωρίζοντας όμως πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή στην εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο εναντίον του Ισραήλ.
Ο Ερντογάν σφυροκοπά Κούρδους σε Ιράκ, Συρία
Στο ανελέητο σφυροκόπημα κουρδικών στόχων στο Ιράκ και τη Συρία από την τουρκική Αεροπορία αναφέρεται χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters. Την ώρα που επικρατεί πρωτοφανής ένταση στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την πρόσφατη βομβιστική επίθεση εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών της Άγκυρας, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το εκτός νόμου κουρδικό PKK, έχει εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κουρδικών στόχων στο Βόρειο Ιράκ και τη Βορειοανατολική Συρία.
Παρ’ όλο που το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δηλώνει κατηγορηματικά προς το Reuters ότι οι επιχειρήσεις του πραγματοποιούνται «στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία όλων των γειτόνων μας», Ιράκ και Συρία χαρακτηρίζουν το τουρκικό σφυροκόπημα αδικαιολόγητο.
Όπως προκύπτει από στοιχεία του ACLED, διεθνούς οργανισμού που καταγράφει τις ένοπλες συγκρούσεις, οι επιδρομές της Τουρκίας εναντίον κουρδικών στόχων στη Συρία και το Ιράκ είχαν αυξηθεί κατά 53% το 2022 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 2.044 επιθέσεων.
Στο μεταξύ, αναφερόμενος στο θέμα της κατάρριψης μη επανδρωμένου αεροσκάφους της Τουρκίας από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βόρεια Συρία την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το συμβάν «είναι χαραγμένο στην εθνική μας μνήμη και σίγουρα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες όταν έρθει η ώρα».
Εμπλοκή με την ανθρωπιστική βοήθεια της Ευρώπης προς τους Παλαιστινίους
Υποχώρηση από την αρχική της ανακοίνωση ότι θα «παγώσει» την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, ύψους 691.000.000 ευρώ, σήμανε χθες η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ για το πάγωμα της ενίσχυσης προς την Παλαιστίνη, που προήλθε από τον Ούγγρο επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρχέλι -άνθρωπο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος διατηρεί στενότατους δεσμούς με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου- πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και η Ιρλανδία διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την ανάρτηση του Βερχέλι, διατυπώνοντας το ερώτημα αν η Κομισιόν έχει δικαίωμα να ανακοινώνει «πάγωμα» πόρων πριν αποφανθούν επί του θέματος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντίθετα, η Γερμανία και η Αυστρία έχουν ήδη διαχωρίσει τη θέση τους, δηλώνοντας πως δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αναπτυξιακή ενίσχυση της Παλαιστίνης από την ΕΕ, ενώ η Ιταλία διευκρινίζει πως δεν τίθεται θέμα «παγώματος» της δικής της οικονομικής συμμετοχής.
Λίγες ώρες μετά την επίμαχη ανάρτηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ κονδυλίων που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής και της ανθρωπιστικής βοήθειας και πως «θα διασφαλίσει ότι οι προερχόμενοι από την ΕΕ πόροι δεν θα χρησιμοποιηθούν για την έμμεση χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων που επιτίθενται στο Ισραήλ».
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 2.100.000 Παλαιστίνιοι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάμεσά τους και 1.000.000 παιδιά, και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί έναν από τους βασικότερους υποστηρικτές τους.