Διχασμός στο Παρίσι για αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία

Στα τρία χωρίστηκε χθες η άτυπη μίνι Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Παρίσι, που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν
08:29 - 18 Φεβρουαρίου 2025

Η αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία διχάζει τους Ευρωπαίους. Στη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι εξελίχθηκε ένα άτυπο μπρα ντε φερ, με κάποιους να τάσσονται ανοιχτά υπέρ, κάποιους να το σκέφτονται και κάποιους να απορρίπτουν την αποστολή στρατού.

Την ιδέα έχει βάλει στο τραπέζι εδώ και καιρό ο πρόεδρος Μακρόν. Τις τελευταίες ημέρες την επανέφερε η Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση Τραμπ υπέβαλε ερωτηματολόγιο, όπου ζητά από κάθε ευρωπαϊκή κυβέρνηση να απαντήσει αν προτίθεται να στείλει στρατεύματα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας ή μελλοντικών εγγυήσεων ασφάλειας.

Ζητά επίσης να μάθει πώς μπορούν να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου και ποια αμερικανική υποστήριξη θεωρούν απαραίτητη για να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία. Οι Μακρόν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική συνομιλία ακριβώς πριν από τη σύνοδο, την οποία η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε «ειλικρινή 20λεπτη συζήτηση».

Προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη και πρόθυμη να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Μαρία Μάλμερ Στένεργκαρντ, εμφανίστηκε θετική, εφόσον προηγουμένως «διαπραγματευτούμε μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη».

Στον αντίποδα, ο Ισπανός ομόλογός της Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες εμφανίστηκε απολύτως αρνητικός: «Κανείς δεν εξετάζει επί του παρόντος την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία». Η Πολωνία δεν θα αποστείλει στρατεύματα, ξεκαθάρισε και ο Ντόναλντ Τουσκ, που όμως δήλωσε έτοιμος να στηρίξει όσες χώρες το επιθυμούν, πολιτικά και σε όρους logistics.

Ο απερχόμενος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε τη συζήτηση πρόωρη, καθώς «το ζήτημα τώρα είναι πώς θα διασφαλιστεί η ειρήνη χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην του ουκρανικού λαού».

Η Τζόρτζια Μελόνι υποστήριξε ότι «η απάντηση στους Αμερικανούς θα ήταν πιο σωστό να έρθει από τις Βρυξέλλες, με ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή της στη λειτουργία επιμέρους κέντρων εξουσίας εντός της ΕΕ. Θεωρεί ότι πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα των προβλημάτων δημοκρατικής λειτουργίας, που κατήγγειλε την Παρασκευή ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς.

Η μη συμμετοχή όλων των ηγετών στη μίνι Σύνοδο Κορυφής του Παρισιού προκάλεσε αντιδράσεις και από άλλες κυβερνήσεις. Η πρόεδρος της Σλοβενίας, Νατάσα Πιρτς Μούσαρ, δήλωσε ότι η μορφή της συνόδου στέλνει το «λάθος μήνυμα». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, έκανε λόγο για μια σύναξη «απογοητευμένων» και «υπέρ του πολέμου» ηγετών. «Είναι πολύ καλύτερο να συναντιόμαστε και οι “27”», είπε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίτεν. Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί και στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν σήμερα το πρωί οι επικεφαλής των κομμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Πέραν των στρατευμάτων που θα διατεθούν στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι καλούνται να προσαρμοστούν στο νέο αμυντικό δόγμα που προωθεί το ΝΑΤΟ. Προβλέπει δύναμη ταχείας απάντησης, που σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης θα μπορεί να διαθέτει 100.000 στρατιώτες εντός 10 ημερών και 500.000 στρατιώτες εντός έξι μηνών. Αποφάσεις αναμένονται το καλοκαίρι στην ετήσια σύνοδο της Συμμαχίας.

Δημοσιεύτηκε 18/2 στην εφημερίδα Απογευματινή