Από το Παρίσι οπου φιλοξενείται η άτυπη σύνοδος για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και το μέλλον της Ουκρανίας, ο Ολαφ Σολτς τόνισε οτι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, καμία εντολή δεν μπορεί να της επιβληθεί. Όπως είπε ο Καγκελάριος, είναι σαφές ότι πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε.
«Οχι» στον διαχωρισμό ΕΕ-ΗΠΑ
Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει «να ενεργούν πάντα από κοινού» για την ασφάλεια υπογράμμισε. Ακόμα ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Και οι ΗΠΑ λένε ότι «δεν θα επιβάλουν» συμφωνία στο Κίεβο
Ο Κιθ Κέλογκ, ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιβάλουν στο Κίεβο συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου.
«Η απόφαση των Ουκρανών είναι δική τους», δήλωσε στον Τύπο μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
«Ο Ζελένσκι είναι ο εκλεγμένος ηγέτης ενός κυρίαρχου έθνους και αυτές οι αποφάσεις είναι δικές του και κανείς δεν θα τις επιβάλει σε έναν εκλεγμένο ηγέτη ενός κυρίαρχου έθνους», τόνισε ο Κέλογκ που να σημειωθεί ότι είναι πρώην στρατιωτικός. Ο Κέλογκ αναμένεται στην Ουκρανία την Τετάρτη για τριήμερη επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
Τι προηγήθηκε
Λίγο προτού ξεκινήσει η έκτακτη σύνοδος στο Παρίσι ο Εμάνουελ Μακρόν είχε συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την επικοινωνία των δύο ηγετών γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.
Στο Μέγαρο Σολτς, Ρούτε, Στάρμερ, Φον ντερ Λάιεν:
European leaders, including UK PM Keir Starmer, have arrived at the Élysée Palace in Paris for high-level talks on Ukraine & European security.
French President Emmanuel Macron is hosting the summit, set to begin at 4pm CET (3pm GMT).#Ukraine #Élysée #Macron pic.twitter.com/1Qvfg9LQBX
— British Pakistani Index (@PakistaniIndex) February 17, 2025
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο «Χ» τόνισε ότι «Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής». Η ίδια μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα συμμετάσχουν στην άτυπη σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.
«Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής», τονίζει με μήνυμά της στο «Χ», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα θα συμμετάσχουν στην άτυπη σύνοδο μιας μικρής ομάδας Ευρωπαίων ηγετών σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι.
«Μόλις έφτασα στο Παρίσι για κρίσιμες συνομιλίες. Η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ναι, πρόκειται για την Ουκρανία, αλλά και για εμάς. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο τρόπο σκέψης. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της άμυνας. Και τα χρειαζόμαστε και τα δύο τώρα», τονίζει η φον ντερ Λάιεν.
Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Κόστα επισημαίνει ότι στη σημερινή σύνοδο στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, θα διεξαχθούν διαβουλεύσεις «για την κατάσταση στην Ουκρανία και την ασφάλεια της Ευρώπης». «Αυτή είναι η αρχή μιας διαδικασίας που θα συνεχιστεί με την εμπλοκή όλων των εταίρων που δεσμεύονται για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της θα παίξουν κεντρικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία», τονίζει, με ανάρτησή του στο «Χ», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Just arrived in Paris for crucial talks.
Europe’s security is at a turning point.
Yes, it is about Ukraine—but it is also about us.
We need an urgency mindset.
We need a surge in defense.
And we need both of them now.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 17, 2025
Σολτς: Ανάγκη ένας ισχυρός ουκρανικός στρατός – Όχι ευρωπαϊκά στρατεύματα στην Ουκρανία
Νωρίτερα σήμερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε στους δημοσιογράφους σε προεκλογική εκδήλωση την ανάγκη για έναν «ισχυρό ουκρανικό στρατό», όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν γερμανικά στρατεύματα για μια πιθανή μελλοντική ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία.
«Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις πάνω από τα κεφάλια των Ουκρανών; Είναι απολύτως σαφές για μένα ότι η εστίαση πρέπει να είναι σε έναν πολύ ισχυρό ουκρανικό στρατό, ακόμη και σε καιρό ειρήνης», δήλωσε η καγκελάριος.
«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό έργο για την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους διεθνείς συμμάχους».
Λέει ότι «δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία» όσο υπάρχει πόλεμος, προσθέτοντας ότι μελλοντικά ζητήματα σχετικά με την αρχιτεκτονική ασφαλείας θα συζητηθούν «όταν έρθει η ώρα».
Η Ευρώπη πρέπει να φτάσει τη Ρωσία στον τομέα της άμυνας, λέει ο Πολωνός πρωθυπουργός
Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι θα παροτρύνει τους Ευρωπαίους ηγέτες στη σημερινή συνάντηση στο Παρίσι να ενισχύσουν «αμέσως» την άμυνα της Ευρώπης.
Αυτό συμβαίνει επειδή η Ευρώπη «δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το στρατιωτικό δυναμικό της Ρωσίας» και πρέπει να «καλύψει το χαμένο έδαφος», εξήγησε ο Τουσκ. «Δεν θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε αποτελεσματικά την Ουκρανία εάν δεν λάβουμε αμέσως πρακτικά μέτρα όσον αφορά τις δικές μας αμυντικές δυνατότητες», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους, πριν πετάξει για το Παρίσι.
Τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη – Έκτατη σύνοδος 7 ηγετών στο Παρίσι
Χθες το πρωί, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο, συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ. Μετά τη συνάντηση, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, που συγκάλεσε την έκτακτη σύσκεψη, έγραψε στο Χ: «Η Ευρώπη στέκεται σθεναρά ενωμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στην ενίσχυση της δικής μας άμυνας. Σύντομα θα επανέλθουμε με νέες πρωτοβουλίες».
«Προσεκτικοί»
Χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού. Λίγο αργότερα ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Ραντοσλάβ Σικόρσκι, επεσήμανε την ανάγκη να «είμαστε προσεκτικοί με τους όρους και τι εννοούμε». Όπως εξήγησε, αν πρόκειται για ένωση των στρατών που διαθέτουν τα κράτη-μέλη, αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους πολίτες. Αντιθέτως επανέλαβε τη στήριξη της Πολωνίας στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ. Μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, πρότεινε μια σειρά από κόκκινες γραμμές για την Ευρώπη: Δεν γίνεται αποδεκτό να αναβιώσουν οι σφαίρες ενδιαφέροντος στην Ευρώπη, κάθε χώρα δικαιούται να ενταχθεί στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ και πριν από τις διαπραγματεύσεις πρέπει η Ουκρανία να επανεξοπλιστεί και να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία με νέες κυρώσεις.
Η κινητικότητα στην Ευρώπη έρχεται (με μεγάλη καθυστέρηση) ως απάντηση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που συμφώνησαν να προωθήσουν, μετά από τηλεφωνική συνομιλία, ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ συμφώνησαν τις επόμενες ημέρες να συναντηθούν ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο κρατών στο Ριάντ, για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με συμμετοχή της Ουκρανίας αλλά όχι αντιπροσώπων από άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το απέρριψε
Την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, παρουσίασε στον πρόεδρο Ζελένσκι σχέδιο που προέβλεπε την εκχώρηση στις ΗΠΑ του μισού ουκρανικού ορυκτού πλούτου σε σπάνιες γαίες, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης. Ο Ζελένσκι αρνήθηκε να υπογράψει, αν και φέρεται να δέχτηκε πιέσεις από τον Βανς να απαντήσει «εδώ και τώρα». Σύμφωνα με το Politico, το Κίεβο κατέθεσε τη δική του αντιπρόταση, που όμως δεν καλύπτει την Ουάσινγκτον. Ζητά, επίσης, απτές και ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας, προτού μπει σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά. Η στάση του Ζελένσκι χαρακτηρίστηκε από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Μπράιαν Χιουζ, κοντόφθαλμη.
Σε μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει στη συνέχεια να πιέσει και τους Ρώσους για υποχωρήσεις, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, συνυπόγραψε ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών των G7, όπου δηλώνεται «ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία» και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, εφόσον δεν συμμετάσχει, με καλή πίστη, στις προσπάθειες για οριστικό τέλος του πολέμου.