Με αφετηρία την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού προέδρου με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την περασμένη Τετάρτη, η αμερικανική κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς προς μια ειρηνευτική λύση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι κινήσεις της Ουάσινγκτον έχουν αιφνιδιάσει τους συμμάχους της και ο παραμερισμός της Ευρώπης από την κυβέρνηση Τραμπ για μια λύση στο ουκρανικό έχουν σημάνει συναγερμό σε Ευρωπαίους ηγέτες.
Αύριο Δευτέρα στο Παρίσι, ηγέτες «μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών» θα συναντηθούν εκτάκτως για συνομιλίες για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την Ουκρανία, μετά τις επιθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στην ΕΕ τις επιδιώξεις για απευθείας διαπραγματεύσεις με την Μόσχα για το ουκρανικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν – Noέλ Μπαρό επιβεβαίωσε ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο μια άτυπη συνάντηση κορυφής κρατών μελών της Ευρωπαΐκής Ένωσης με αντικείμενο το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Οι διαβουλεύσεις για την πραγματοποίηση αυτής της συνόδου άρχισαν την Παρασκευή, μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στο Μόναχο, ανέφεραν δημοσιογραφικές πληροφορίες.
Η προεδρία της Γαλλίας ανακοίνωσε πως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα λάβουν μέρος στην αυριανή συνάντηση στο Παρίσι για να συζητήσουν το ουκρανικό.
Η γαλλική προεδρία πρόσθεσε πως μεταξύ των άλλων συμμετεχόντων θα είναι οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Reuters: «Χιονοθύελλα» Τραμπ χτύπησε την Ευρώπη
Σοκαρισμένους μπροστά σε μία αναμενόμενη εξέλιξη παρουσιάζει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους το Reuters, σε μία ενδιαφέρουσα ανάλυση για το τί συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Ε.Ε., από μία πηγή εκτός Ευρώπης.
«Δεν έπρεπε να ξαφνιαστούν. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μείνει άναυδοι και παγωμένοι από τις κινήσεις της κυβέρνησης Τραμπ για την Ουκρανία, τη Ρωσία και την ευρωπαϊκή άμυνα», γράφει το διεθνές πρακτορείο για τη δυσάρεστη έκπληξη που βίωσαν οι Ευρωπαίοι μετά την επικοινωνία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς και την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι ντι Βανς στο Μόναχο.
«Επικράτησε μια αίσθηση απογοήτευσης και δυσπιστίας – και μια μυρωδιά πανικού – μεταξύ των Ευρωπαίων αντιπροσώπων, ακόμη και όταν ορισμένοι προσπάθησαν να αρθρώσουν κάποιες δηλώσεις αντίδρασης», συνεχίζει η ανάλυση.
Τελειώνει η στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ
Το Reuters εστιάζει στον φόβο των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ασφάλεια των χωρών τους, τώρα που «ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν που υπονομεύει το Κίεβο και την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Αυτή η ανησυχία πυροδοτήθηκε από την ομιλία του Τζέι ντι Βας, στην οποία ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Ουκρανία και την ευρωπαϊκή άμυνα μόνο εν τη ρύμη του λόγου, προτιμώντας να αφιερώσει μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας στο να κατηγορεί στην Ευρώπη ότι καταπνίγει την ελευθερία του λόγου και πως αποτυγχάνει να διαχειριστεί τη μετανάστευση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι θα έπρεπε να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την άμυνά τους, αυξάνοντας τις στρατιωτικές δαπάνες και την παραγωγή όπλων. «Αλλά μετά από χρόνια παρόμοιων δηλώσεων κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ (2017-21), και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει για το πώς να οργανώσουν μια τέτοια προσπάθεια ή πώς να την πληρώσουν», γράφει το Reuters.
«Οι κοινές μας αξίες δεν είναι πλέον τόσο κοινές», δήλωσε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου
Μετά την ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, «φοβάμαι ότι οι κοινές μας αξίες δεν είναι πλέον τόσο κοινές», δήλωσε ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC) Κρίστοφ Χόισγκεν κλείνοντας την φετινή διοργάνωση και ολοκληρώνοντας την θητεία του, καθώς θα τον διαδεχθεί ο πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Ευρώπη δεν είναι προαιρετική, αλλά απαραίτητη», δήλωσε ο κ. Χόισγκεν και, επαναλαμβάνοντας τα λόγια του ΓΓ του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να διαμαρτύρεται ότι έμεινε εκτός και να προσέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις δαπανών. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κατακτήσουμε πραγματικά μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», τόνισε ο γερμανός διπλωμάτης και, αναφερόμενος στην δριμεία κριτική που άσκησε στους Ευρωπαίους την Παρασκευή ο αμερικανός αντιπρόεδρος από το βήμα της Διάσκεψης, τόνισε ότι «μετά από αυτή την ομιλία, πρέπει να φοβόμαστε ότι η κοινή μας βάση αξιών δεν είναι πλέον τόσο κοινή» και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «προς όλους τους Ευρωπαίους οι οποίοι μίλησαν ανοιχτά και επιβεβαίωσαν τις αξίες και τις αρχές που υπερασπίζονται».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα αναλάβει την Διάσκεψη με έξι μήνες καθυστέρηση, καθώς έχει αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στην μεταβατική κυβέρνηση της Νορβηγίας, δήλωσε επίσης ότι ο Κρίστοφ Χόισγκεν «έκανε ισχυρότερη, ευρύτερη και καλύτερη την σημαντικότερη συνάντηση ειδικών στην πολιτική ασφάλειας στον κόσμο». Του είναι πλέον εύκολο να χτίσει πάνω σε αυτή την «εξαιρετική δουλειά», δήλωσε.
Ζελένσκι: Η Ρωσία θα κηρύξει «πόλεμο στο ΝΑΤΟ»
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε βέβαιος ότι η Ρωσία θα «κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ» αν ο Ντόναλντ Τραμπ μειώσει την αμερικανική συνδρομή στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και αυτή ως αποτέλεσμα αποδυναμωθεί.
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο Τραμπ έχει την ικανότητα να πιέσει τον Ρώσο πρόεδρο προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Αλλά ο Ουκρανός πρόεδρος είχε μια προειδοποίηση.
«Πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο NBC, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Σε μια φλογερή ομιλία στην Διάσκεψη χθες Σάββατο, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού, υποστηρίζοντας πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να είναι βέβαιη για την προστασία των ΗΠΑ και πως για να λάβει τον σεβασμό της Ουάσινγκτον θα πρέπει να αποκτήσει έναν ισχυρό στρατό.
Ο Ουκρανός ηγέτης εκτίμησε ότι ο Πούτιν προβλέπει μια «αποδυνάμωση του ΝΑΤΟ», κάτι θα μπορούσε να συμβεί αν οι ΗΠΑ αποσύρουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη στην Ευρώπη.
«Δεν ξέρω αν (οι Ρώσοι) θα θελήσουν το 30% της Ευρώπης, το 50%, δεν ξέρω. Κανείς δεν ξέρει. Αλλά θα έχουν αυτή τη δυνατότητα», προειδοποίησε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αναπτύξει «μεγάλο αριθμό στρατιωτών στο έδαφος της Λευκορωσίας».
Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι, κατά τη γνώμη του, ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θέλει ειρήνη». «Μην τον εμπιστεύεστε», είπε. «Μην εμπιστεύεστε τον Πούτιν».
Παράλληλα, αναφερόμενος σε ένα προσχέδιο συμφωνίας που κατέθεσε η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για αμερικανική πρόσβαση στα ουκρανικά ορυκτά, ο Ζελένσκι τόνισε πως η συμφωνία ως έχει δεν θα προχωρήσει αν το Κίεβο δεν λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά.
«Αν δεν μας δοθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ, πιστεύω ότι η οικονομική συμφωνία δεν θα λειτουργήσει», τόνισε. «Πρέπει να είναι όλα δίκαια».
Χθες Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε αρνητικά στη πρόταση της Ουάσινγκτον για εκμετάλλευση των κρίσιμης σημασίας ορυκτών.
Τρεις πηγές ανέφεραν ότι η αμερικανική κυβέρνηση είχε προτείνει να αναλάβει την ιδιοκτησία του 50% των κρίσιμων ορυκτών της Ουκρανίας.