H Εκκλησία της Αλβανίας δεν θα σταµατήσει να βρίσκεται κάτω από τη σκιά του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, ακόµη και µετά την εκδηµία του, αφού ήταν αυτός που την ανέστησε και την έβγαλε στην επιφάνεια µέσα από τις στάχτες. Αυτή είναι µια εύλογη σκέψη που κάνουν πολλοί στην Αλβανία στη µετά Αναστάσιον εποχή, µιας και η ιδιοµορφία της περιοχής και η βάση των δεδοµένων που υπάρχει δηµιουργούν συνθήκες που αποζητούν τώρα πια ακόµη µεγαλύτερη προσοχή για το µέλλον της Εκκλησίας της Αλβανίας, χωρίς να αµφιβάλλει ποτέ κανείς για τα γερά θεµέλια που είχε χτίσει ο ίδιος.
Η επόµενη µέρα στην Αλβανία θα κινηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, µε την Ιερά Σύνοδο να καλείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Στο πνεύµα του µακαριστού Αρχιεπισκόπου λοιπόν θα κινηθούν, σύµφωνα µε πληροφορίες, οι επτά Μητροπολίτες που αποτελούν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Αλβανίας και αυτό βέβαια ήταν το αναµενόµενο, όχι µόνο γιατί υπήρξαν όλοι χειροτονίες του, αλλά και γιατί γαλουχήθηκαν κοντά του, ζυµώθηκαν και εµπνεύστηκαν από το έργο του.
Κάνοντας µια χαρτογράφηση των προσωπικοτήτων της Ιεράς Συνόδου από όπου θα εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, έχει σηµασία να αντιληφθεί κάποιος και την προέλευση του καθενός, το περιβάλλον στο οποίο λειτούργησε και τις παρακαταθήκες που έχει.
Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς, Ιωάννης, µαθήτευσε κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο από το 1994 ουσιαστικά, ενώ χειροτονήθηκε από τον ίδιο το 1998 και έπειτα τον ακολούθησε ως Επίσκοπος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος τον είχε διαλέξει να τον συνοδεύει στα συνέδρια, σε συνοµιλίες και επαφές που έκανε ο ίδιος. Θα µπορούσε να πει κάποιος ότι τον προετοίµαζε για την επόµενη µέρα.
Με σπουδές στην Αµερική, είναι ο µοναδικός από τους επτά που δεν σπούδασε σε Θεολογική Σχολή της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης, όπως οι υπόλοιποι, οι οποίοι
έκαναν σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ και µεταπτυχιακά στο Αριστοτέλειο, ακόµη και στη Θεολογική Σχολή Λόγος της Αλβανίας. Ο Μητροπολίτης Κορυτσάς σπούδασε στο Holy Cross. ∆ιατηρεί στενές σχέσεις µε την κυβέρνηση της Αλβανίας και προσωπικά µε τον πρωθυπουργό Εντι Ράµα, ο οποίος έχει δείξει µεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδοχή.
Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου-Χειµάρρας, ∆ηµήτριος, είναι ελληνικής καταγωγής, από τις Σέρρες, προχωρηµένης ηλικίας και προέρχεται από τη Σιναΐτικη αδελφότητα. Ποιµαίνει τους Ορθόδοξους του Αργυροκάστρου µε πατρική αγάπη, γνωρίζοντας καλά τις ιδιαιτερότητες της Βορείου Ηπείρου και έχοντας άψογη σχέση µε τον µακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο. ∆ιετέλεσε καθηγητής στην Εκκλησιαστική Σχολή Πάτµου. Από το 1991 µέχρι το 2006 υπηρέτησε ως πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου.
Ο Μητροπολίτης Φιέρι και Απολλωνίας, Νικόλαος, είναι χαµηλών τόνων, αλβανικής καταγωγής, µε ήπια δράση αλλά πάντα στο πνεύµα του Αρχιεπισκόπου, γι’ αυτό και ήταν παρών σε όλες τις δοµές που είχε δηµιουργήσει η Αρχιεπισκοπή, οικοτροφεία, γηροκοµεία κ.λπ. Βαπτίστηκε χριστιανός το 1995 στο χωριό Βάλτα της Μητροπόλεως Τριφυλίας. Το 2000 αποφοίτησε από την Ιερατική Σχολή Αναστάσεως του Σωτήρος του ∆υρραχίου. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών το 2006.
Ο Μητροπολίτης Ελµπασάν, Αντώνιος, έχει λάβει µέρος σε πολλές διεθνείς διασκέψεις και συναντήσεις εκπροσωπώντας την Εκκλησία της Αλβανίας. Ενθρονίστηκε µητροπολίτης το 2016, όταν ιδρύθηκε η Μητρόπολη Ελµπασάν.
Ο Μητροπολίτης Βερατίου-Αυλώνας και Κανίνης, Αστιος, βλάχικης καταγωγής από το Μπεράτι, ανέλαβε πρόσφατα τη Μητρόπολη. Πνευµατικό παιδί και συνεργάτης του µακαριστού Αναστασίου από τα πρώτα κιόλας χρόνια του στην Αλβανία. Ηταν καθηγητής επί 13 χρόνια στην Εκκλησιαστική Ακαδηµία ∆υρραχίου και µέλος του Εκτελεστικού Συµβουλίου του ∆ιαθρησκευτικού Συµβουλίου Αλβανίας.
Ο Μητροπολίτης Αµαντίας, Ναθαναήλ, ελληνικής καταγωγής από τα Τρίκαλα, αγιορείτης µοναχός από τη Λαύρα. Είναι ο δεύτερος ελληνικής καταγωγής στην Ιερά Σύνοδο µαζί µε τον Αργυροκάστρου. Υπηρέτησε ως εφηµέριος και ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Αργυροκάστρου και καθηγητής στο Εκκλησιαστικό Λύκειο «Τίµιος Σταυρός» Αργυροκάστρου. Το 2016 εξελέγη µητροπολίτης.
Ο Επίσκοπος Κρούγιας, Αναστάσιος, πρόσφατα χειροτονηµένος από τον Αρχιεπίσκοπο, χαρισµατικός και ήπιων τόνων, αλλά εξωστρεφής και πολύ κοντά στο κοινωνικό φιλανθρωπικό έργο του Αναστασίου, έµεινε κοντά του µέχρι τέλους. Από το 2017 έως σήµερα συµβάλλει στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας και της οικονοµικής δραστηριότητας της Εκκλησίας της Αλβανίας.
Η διαδικασία και οι πολιτικοί
Η διαδικασία εκλογής θα είναι άµεση, αφού ο τοποτηρητής σε σύντοµο χρονικό διάστηµα θα συγκαλέσει την Ιερά Σύνοδο και το Κληρικολαϊκό Εκκλησιαστικό Συµβούλιο, το οποίο θα προτείνει τους υποψηφίους προς εκλογή ιεράρχες στην Ιερά Σύνοδο. Οι προϋποθέσεις που θέτει για την υποψηφιότητα είναι τρεις: να διαθέτει πτυχίο Θεολογίας, την αλβανική υπηκοότητα και να διαµένει τα τρία τελευταία χρόνια στην Αλβανία. Την ίδια ώρα το Φανάρι δεσµεύθηκε ότι θα στηρίξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο, όποιος κι αν είναι, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός έδειξε τις προθέσεις του κατά τον επικήδειό του τονίζοντας ότι ανασύρει από τη µνήµη του ότι σε συζήτησή του µε τον Αρχιεπίσκοπο του είχε πει ότι ο επόµενος θα είναι Αλβανός. Πολλοί έσπευσαν να ακούσουν µε συγκίνηση τη φράση που ο Μπερίσα είπε, ότι ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στην Αλβανία ως ένας Ελληνας ιερωµένος και φεύγειως Αλβανίας Αναστάσιος. Η φράση όµως του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος
όντως τίµησε τον Αρχιεπίσκοπο, ίσως να εξωτερίκευε και την απαίτηση της Αλβανίας, ότι ο επόµενος Αρχιεπίσκοπος επιβάλλεται να είναι Αλβανός.
Της Μαρίας Γιαχνάκη από την Κυριακάτικη Απογευματινή