Ένα απλό αιματολογικό τεστ θα ανιχνεύει εγκαίρως τον καρκίνο στο πάγκρεας! Ερευνητές από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης και το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας στο επιστημονικό έντυπο «Science Translational Medicine».
Οι περισσότεροι καρκίνοι του παγκρέατος δεν προκαλούν αναγνωρίσιμα συμπτώματα και δεν ανιχνεύονται μέχρι να γίνει μετάσταση, καθιστώντας τη θεραπεία δύσκολη. Το 2022, περίπου 467.000 άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από τη νόσο.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε ένζυμα που ονομάζονται πρωτεάσες, οι οποίες είναι ενεργές σε όγκους, ακόμα και στα πολύ πρώιμα στάδια. Για να ανιχνεύσουν την παρουσία τους στο αίμα, τοποθέτησαν εκατομμύρια νανοαισθητήρες που περιέχουν ένα μικρό πεπτίδιο που τις προσελκύει. Εάν υπήρχαν ενεργές πρωτεάσες, διασπούσαν το πεπτίδιο, απελευθερώνοντας ένα φθορίζον μόριο.
Στη συνέχεια οι ερευνητές αφαίρεσαν τους αδιάσπαστους νανοαισθητήρες και μέτρησαν πόσα φθορίζοντα σωματίδια είχαν αποκοπεί. Όσο περισσότερες ενεργές πρωτεάσες υπήρχαν στο αίμα, τόσο πιο φωτεινό ήταν το δείγμα. Σε δοκιμές σε δείγματα αίματος από 356 άτομα, μερικά από τα οποία είχαν καρκίνο του παγκρέατος, ο νανοαισθητήρας αναγνώρισε τους υγιείς ανθρώπους σε ποσοστό 98% και τα άτομα με καρκίνο του παγκρέατος με ακρίβεια 73%.
Επιπλέον, κατάφερε πάντα να διακρίνει τους ασθενείς με καρκίνο από εκείνους με άλλες παθήσεις του παγκρέατος.
Εφημερίδα Απογευματινή