Σε κατάσταση πολιορκίας κήρυξε από χθες το μεσημέρι τη Λωρίδα της Γάζας ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ. Από χθες και για όσο διαρκέσει η πολιορκία, η περιοχή της Γάζας, που συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, δεν θα έχει ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα και νερό. «Πολεμάμε με βαρβάρους και θα απαντήσουμε αναλόγως», δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες ο Γκαλάντ, αναγγέλλοντας τη νέα τροπή του πολέμου στη Μέση Ανατολή που, όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη.
«Θα αλλάξουμε τον χάρτη της Μέσης Ανατολής», δήλωσε χθες και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που οι ισραηλινές ρουκέτες έπλητταν περισσότερους από 1.000 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ ανακοίνωνε την ανάκτηση ελέγχου στις περιοχές εντός των εδαφών του, όπου εκδηλώθηκε το Σάββατο η παλαιστινιακή επίθεση.
Αεροπλανοφόρα
Την ίδια στιγμή, αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροπλανοφόρα κινούνται «σε ένδειξη συμπαράστασης» πέριξ του Ισραήλ, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν.
Αναφερόμενο σε αυτή την αμερικανική επίδειξη ισχύος και αλληλεγγύης προς το Ισραήλ, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι, εκτός της Χαμάς, η παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έχει και άλλον αποδέκτη. Η Ουάσινγκτον είναι πεπεισμένη πως η αιφνιδιαστική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης, το πρωί του Σαββάτου, είχε ως στόχο να δυναμιτίσει και τη σύγκλιση Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ, που επιχειρείται με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ.
Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν και την απόφαση για την πολιορκία της Γάζας σε παρασκηνιακή παραίνεση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Οι δύο τους συνδέονται με μακρόχρονη φιλία και ο Μπάιντεν συμβούλευε εδώ και καιρό τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης να μη «χτυπάει τη γροθιά στο μαχαίρι» με τη σχεδιαζόμενη, τότε, δικαστική μεταρρύθμιση για τον έλεγχο της Δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία.
Σύμφωνα με πηγές της Ουάσιγκτον, επιθυμία του Αμερικανού προέδρου είναι να αποφευχθεί πάση θυσία η αιματηρή λύση της χερσαίας επίθεσης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας και να οδηγηθούν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην προκρούστεια κλίνη της διπλωματίας.
Αντίθετη γνώμη εκφράζει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γαΐρ Λαπίντ, ο οποίος δήλωσε χθες πως η στρατιωτική λύση «δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι», παραδεχόμενος ωστόσο ότι οι όμηροι της Χαμάς, που έχουν μεταφερθεί και κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, δυσχεραίνουν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Ήδη, πάντως, ο ισραηλινός στρατός ενισχύθηκε με την προσθήκη 300.000 εφέδρων μετά την επιστράτευση του Σαββάτου και, όπως διευκρίνισε η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ, βρίσκεται πλέον σε ετοιμότητα επίθεσης.
Ενώ η σύγκρουση των ισραηλινών δυνάμεων με τους ένοπλους της Χαμάς συνεχίζεται για τρίτη ημέρα, ένα διπλωματικό μέτωπο ανοίγεται προς Βορρά. Μετά τη δήλωση-βόμβα του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, το βράδυ της Κυριακής, ότι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ θα… έσβηνε τη φωτιά που έχει ανάψει στη Μέση Ανατολή, τη σκυτάλη πήρε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Λαβρόφ
Ο Σεργκέι Λαβρόφ παραχώρησε χθες συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Αχμέντ Αμπντούλ Γκεΐτ, και υποστήριξε πως η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι «η μόνη αξιόπιστη λύση» για την επίτευξη ειρήνης στο Ισραήλ και ότι ο πόλεμος από μόνος του δεν εγγυάται την ασφάλεια της χώρας.
Με τους νεκρούς και των δύο πλευρών να ξεπερνούν πλέον τους 1.200 (700 σε ισραηλινό έδαφος και 500 στη Λωρίδα της Γάζας), τους 100 και πλέον ομήρους που απήχθησαν κατά την εισβολή του Σαββάτου να παραμένουν στα χέρια της Χαμάς και τις ρουκέτες να εκτοξεύονται σαν βροχή προς όλες τις κατευθύνσεις, οι εκκλήσεις των ξένων υπηκόων που αναζητούν τους οικείους τους παραμένουν αναπάντητες.
Όπως αναπάντητα παραμένουν και τα ερωτήματα όλων όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους στη σφαγή του φεστιβάλ Supernova, που βρισκόταν σε εξέλιξη τις πρώτες ώρες της παλαιστινιακής εισβολής στην έρημο του Νότιου Ισραήλ. Τα ισραηλινά σωστικά συνεργεία έχουν καταμετρήσει ήδη 250 σορούς ανυποψίαστων θεατών.
«Παριστάναμε τους νεκρούς επί ώρες για να γλιτώσουμε», δηλώνουν στο France 24 οι επιζήσαντες του μακελειού που έτυχε να βρίσκονται στο ολονύχτιο ρέιβ πάρτι, όταν εισέβαλε αιφνιδιαστικά στο έδαφος του Ισραήλ η παλαιστινιακή Χαμάς.
Η «συμμαχία» του «κακού» στο στόχαστρο της Δύσης
Στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ και το Ιράν, τις τρεις χώρες που επιρρίπτουν στο Ισραήλ την ευθύνη για την επίθεση-αστραπή που εξαπέλυσε εναντίον του η παλαιστινιακή Χαμάς, έχει στραμμένο πλέον το βλέμμα της η Δύση.
Σε άρθρο που φιλοξενείται στην αμερικανική «δεξαμενή σκέψης» The Hill, η οποία συνδέεται με το Καπιτώλιο, οι τρεις χώρες κατονομάζονται για τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο άσκησαν κριτική στο Ισραήλ από τις πρώτες ώρες της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης.
Με δηλώσεις αξιωματούχων τους και οι τρεις χώρες χαρακτήρισαν «φυσικό επακόλουθο της κατάστασης που επικρατούσε επί χρόνια στην περιοχή» την αιφνιδιαστική εισβολή μαχητών της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη.
Αν και η στάση του ισλαμιστικού Ιράν είναι αναμενόμενη για τον δυτικό κόσμο, οι θέσεις που εκφράζουν τόσο το Κατάρ, που κάνει λόγο για τις εμπρηστικές εφόδους του Ισραήλ στο μουσουλμανικό τέμενος Αλ Ακσά τον περασμένο Απρίλιο, όσο και η Σαουδική Αραβία, η οποία βρισκόταν στον δρόμο της εξομάλυνσης των σχέσεών της με το Ισραήλ, προκαλούν έκπληξη.
Ωστόσο, οι «New York Times» σημειώνουν πως το κύμα αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους απλώνεται και στο Μπαχρέιν, στο Μαρόκο, στην Τουρκία, στην Υεμένη, στην Τυνησία και το Κουβέιτ, όπου μια μεγάλη μερίδα κόσμου συντάσσεται με τον αρχηγό της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιεντίν, και τον φλογερό λόγο που εκφώνησε περιγράφοντας στον αραβικό κόσμο την έλευση «της εποχής για ένοπλη αντίσταση»
Αποφασισμένη να ανακαλύψει το καλά κρυμμένο μυστικό του Ιράν, την άμεση εμπλοκή του στην αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, είναι η αμερικανική κυβέρνηση.
Για τον πρόεδρο Μπάιντεν, όπως μεταδίδει το CNN, δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πίσω από τη Χαμάς κρύβεται το Ιράν. Αυτή τη στιγμή μπορεί να μη βρίσκεται στο προσκήνιο, όμως για τις ΗΠΑ η ιρανική κυβέρνηση αποτελεί τον μόνιμο «τροφοδότη» της Χαμάς και της Χεζμπολάχ – και το μόνο που απομένει είναι να βρεθούν τα πειστήρια του εγκλήματος.
Αυτό που είναι γνωστό πέραν πάσης αμφιβολίας στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είναι ότι το Ιράν προμηθεύει όπλα στη Χαμάς εδώ και χρόνια. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν να λύσουν και άλλο έναν γρίφο: πώς κατάφερε η Χαμάς να προετοιμάσει την επίθεση «κάτω από τα ραντάρ» της δυτικής αλλά και της ισραηλινής αντικατασκοπείας, που διαθέτουν δεκάδες κέντρα επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή.
Παρά την ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, μετά την ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ότι επιχειρούσε εναντίον τριών σημείων στην περιοχή Φάρμες Σεμπαά, ο Λίβανος διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να εμπλακεί στη σύρραξη.
Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπνταλάχ Μπουχαμπίμπ, η χώρα έχει λάβει διαβεβαιώσεις και από τη Χεζμπολάχ ότι δεν πρόκειται να ενώσει τις δυνάμεις της με τους μαχητές της Χαμάς, εκτός και αν το Ισραήλ «οχλήσει» τον Λίβανο.
Φιάσκο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
Κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς την απαραίτητη ομοφωνία, που θα επέτρεπε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν τους 15 εκπροσώπους του Συμβουλίου να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, κάποιες χώρες προτίμησαν να ακολουθήσουν διαφορετικό δρόμο.
Όπως αποκάλυψε ο Αμερικανός διπλωμάτης Ρόμπερτ Γουντ, η πρώτη χώρα που διαφοροποιήθηκε κατά την 90λεπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ήταν η Ρωσία, με τον εκπρόσωπό της, Βασίλι Νεμπέζνια, να συστήνει και στις δύο πλευρές άμεση κατάπαυση του πυρός προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που έχουν αποκαταστήσει τις σχέσεις τους με το Ισραήλ ήδη από το 2020, ζήτησαν επανάληψη της συνεδρίασης, ενώ κάποιες χώρες αναφέρθηκαν στην ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ως μόνη λύση στο πρόβλημα της Μέσης Ανατολής.
Στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές Αρχές της Δυτικής Όχθης, ενώ ο Παλαιστίνιος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, Ριάντ Μανσούρ, ζήτησε τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής.
Κατόπιν όλων αυτών, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει συγκαλέσει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Η άτυπη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου.