Από τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν η Χαμάς άναψε το φιτίλι και το Μεσανατολικό πήρε φωτιά, ειδικοί αναλυτές άρχισαν να μιλούν για έναν πόλεμο μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Ουσιαστικά, μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, μιας και το Ιράν χρηματοδοτεί τη Χαμάς. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της τρομοκρατίας, καταδικάζοντας τις επιθέσεις της Χαμάς σε βάρος αμάχων.
Χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ και εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στο Ισραήλ για τις επιθέσεις που δέχθηκε, ιδίως εναντίον αμάχων και παιδιών. Οι τοποθετήσεις από την ελληνική πλευρά ήταν από την αρχή χωρίς αστερίσκους και «ναι μεν αλλά» και με το μυαλό στους Έλληνες που βρίσκονται στο Ισραήλ.
Στον αντίποδα, η Τουρκία δεν καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς. Άλλωστε, είναι γνωστές οι σχέσεις του Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, τον οποίο και υποδέχθηκε τον Ιούλιο στο Λευκό Σαράι, στην Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος ανέκαθεν προσπαθούσε να παίξει τον ρόλο του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων κι όταν προχθές δήλωνε ότι είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ, απλώς επιβεβαίωνε ότι είναι στη γραμμή του Ιράν.
Το Ισραήλ, από την άλλη, τα παρακολουθεί όλα αυτά κι όταν τελειώσει ο πόλεμος θα μετρήσει φίλους κι εχθρούς. Η Τουρκία, που προσπαθούσε να αναθερμάνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ προαναγγέλλοντας (μονομερώς) μέχρι και κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, δύσκολα θα συγκαταλέγεται στους φίλους.
Διεθνολόγοι που μίλησαν στην «Α» εκτίμησαν ότι η σχέση του Τ. Ερντογάν με τη Χαμάς και με χώρες μη φίλιες θα προκαλέσουν ρήξη στις σχέσεις της Τουρκίας τόσο με το Ισραήλ όσο και με τις ΗΠΑ.
Μητσοτάκης: Ας τελειώσει τώρα…
Στα δραματικά γεγονότα στο Ισραήλ αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Σύνοδο Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς το Τελ Αβίβ και απόλυτης καταδίκης της βίας. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της εισβολής στα ισραηλινά εδάφη εμφανίστηκε κατηγορηματικός απέναντι στις φρικαλεότητες που γίνονται στο Ισραήλ. «Καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε. «Όπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος καταδικάζουμε τις φριχτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, με απαγωγές αθώων πολιτών και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».
Στη σκιά της κρίσης η τριμερής
Στη Βάρνα βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός για την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Μια σύνοδο που μοιραία εστίασε στον πόλεμο που μαίνεται στο Ισραήλ, αλλά και στην ενέργεια. Μετά την καταδίκη των επιθέσεων της Χαμάς κατά αμάχων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις κοινές αξίες που μοιράζονται η Αθήνα, η Σόφια και το Βουκουρέστι. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον κομβικό ρόλο που παίζει η χώρα μας στο ενεργειακό παιχνίδι των Βαλκανίων. «Η Ελλάδα θέλει να παίξει ηγετικό ρόλο στην ενέργεια, να συμβάλει στο να θωρακιστεί η ενεργειακή επάρκεια όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εξακολουθούμε να επενδύουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα και την περιοχή σε κέντρο διακίνησης πράσινης ενέργειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Μήνυμα
Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός σταθερότητας, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση «περνά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο που σημαίνει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και απόλυτη τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου». Μία σαφής αιχμή για την Αλβανία που παρατείνει την προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να ανανεωθεί η συνάντηση των τριών ηγετών, με την επόμενη σύνοδο να λαμβάνει χώρα στην Αλεξανδρούπολη.