Να διαπραγματευτούν, ώστε να μη χρειαστεί να απαντήσουν στους δασμούς Τραμπ, συμφώνησαν οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ και εξέφρασαν τη στήριξή τους στη στρατηγική της Κομισιόν για διάλογο με τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε τους δασμούς αδικαιολόγητους και προανήγγειλε «αυστηρά και αναλογικά αντίμετρα».
Πριν ανακοινωθούν αυτά όμως, υπάρχει ένας μήνας για διαπραγματεύσεις μέχρι τις 12 Μαρτίου, όταν θα ενεργοποιηθούν οι αμερικανικοί δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Επιθετική τακτική
Ο Λευκός Οίκος, από την πλευρά του, επιμένει στην επιθετική τακτική και προτιμά πρώτα να ανακοινώνει δασμούς και μετά να διαπραγματεύεται. Εντός της εβδομάδας αναμένεται νέο κύμα δασμών, πιθανότατα στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και στον φαρμακευτικό κλάδο. Ο επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, είχε χθες μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαία στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. «Η συνεργασία είναι η προτιμώμενη επιλογή μας», δήλωσε στη συνέχεια και ανήγγειλε συνάντηση των δύο πλευρών το επόμενο διάστημα.
Οι μέχρι τώρα αντιδράσεις στους δασμούς Τραμπ είναι μεικτές. Η Κίνα ανακοίνωσε άμεσα ότι θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άρχισε έρευνες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού από αμερικανικές πολυεθνικές. Στον αντίποδα, η Αυστραλία ανακοίνωσε ότι, παρά τους δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο, δεν πρόκειται να ανταποδώσει. Ο πρωθυπουργός, Άντονι Αλμπανέζι, χαρακτήρισε ως προτεραιότητα «να εξασφαλίσουμε απαλλαγή εν ονόματι των βιομηχανιών και των εργαζομένων μας».
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινούνται Νότια Κορέα και Μ. Βρετανία. Η Ιαπωνία ζήτησε να εξαιρεθεί από τους δασμούς, αλλιώς «θα μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο αυτών των μέτρων και τον αντίκτυπό τους στη χώρα μας και θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα».
Ως σύμμαχο κατά του Τραμπ μπορεί να υπολογίζει η ΕΕ τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. Χθες ο Τριντό βρέθηκε στις Βρυξέλλες και συναντήθηκε με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Αντόνιο Κόστα. Ο Τριντό πιθανότατα δεν θα παραμείνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο (αν και η σύγκρουση με τον Τραμπ τον βοήθησε να ανακάμψει δημοσκοπικά).
Πλην όμως, Καναδάς και ΕΕ έχουν συμφέρον να συσφίξουν τις εμπορικές σχέσεις τους, για να αντισταθμίσουν την επιδείνωση της σχέσης με τις ΗΠΑ. Ήδη υπάρχει μεταξύ τους συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών, την οποία θα μπορούσαν να εμβαθύνουν.
Αντιαμερικανισμός
Η επιθετική πολιτική του προέδρου Τραμπ επηρεάζει ήδη την εικόνα των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Σύμφωνα με έρευνα σε 11 κράτη-μέλη της ΕΕ (όχι στην Ελλάδα), Ελβετία, Μ. Βρετανία και Ουκρανία, μόλις το 22% βλέπουν τις ΗΠΑ ως «σύμμαχο», ενώ το 51% τις θεωρούν «αναγκαίο συνεργάτη». Η απάντηση αυτή πλειοψηφεί σε όλες τις χώρες, ενώ σε Γερμανία και Γαλλία μια σημαντική μειοψηφία (23% και 19% αντιστοίχως) θεωρεί τις ΗΠΑ «ανταγωνιστή».
Οι μόνες ομάδες όπου πλειοψηφεί η θεώρηση των ΗΠΑ ως συμμάχου χώρας είναι οι ψηφοφόροι των δύο ακροδεξιών κομμάτων της Πολωνίας, ενώ υψηλά παραμένουν τα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων της Λεπέν και της Μελόνι.
Η μετατόπιση είναι έντονη σε σχέση με την έρευνα του 2023, πρωτίστως στη Δανία, όπου σύμμαχο θεωρεί τις ΗΠΑ μόλις το 30%, από 54% το 2023. Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι ότι η σαρκαστική πρόταση που διατυπώθηκε μέσω διαδικτύου για την αγορά της Καλιφόρνιας από τη Δανία (ως… αντίποινα στην αγορά της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ), έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 200.000 υπογραφές.
Εφημερίδα Απογευματινή