Ηλεκτροσόκ στην Ευρώπη από τον Χέγκσεθ: Τέλος του πολέμου με σύνορα προ του 2014 

Την αμερικανική πρόταση ειρήνευσης θα παρουσιάσει την Παρασκευή στο Μόναχο ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Κιθ Κέλογκ
09:57 - 13 Φεβρουαρίου 2025

Ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, στην πρώτη του επίσκεψη στην Ευρώπη μετέφερε με όσο πιο καθαρό τρόπο μπορούσε τη νέα γραμμή της αμερικανικής κυβέρνησης για την Ουκρανία. Μιλώντας μπροστά στις κάμερες, σε συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας των κρατών που στηρίζουν την Ουκρανία, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ξεκαθάρισε ότι ζητούμενο είναι η άμεση λήξη του πολέμου. Πρόσθεσε όμως ότι η επιστροφή της Ουκρανίας στα σύνορα προ του 2014 είναι «μη ρεαλιστικός στόχος», η επιδίωξη του οποίου «θα παρατείνει μόνο τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερη οδύνη και ταλαιπωρία». «Οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας», ανέφερε ο Χέγκσεθ, αλλά απέκλεισε αυτές να προκύψουν από την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία επίσης χαρακτήρισε «μη ρεαλιστικό αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων».

Κάλεσε «ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα» να σχηματίσουν ειρηνευτική δύναμη που θα αποτρέπει την επανέναρξη των συγκρούσεων. Υπογράμμισε ότι αυτή η δύναμη δεν θα είναι υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και δεν θα καλύπτονται από το άρθρο 5. Και πρόσθεσε: «Ας είναι σαφές ότι οι όποιες εγγυήσεις ασφάλειας δεν θα περιλαμβάνουν αμερικανικά στρατεύματα». Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εφεξής θα επικεντρωθούν στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με την Κίνα και ότι αυτό σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά έθνη πρέπει να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ηλεκτροσόκ από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, σε Ουκρανία, ΝΑΤΟ και Ευρώπη από τις Βρυξέλλες

Οι δηλώσεις αυτές προϊδεάζουν για το περιεχόμενο της αμερικανικής ειρηνευτικής πρότασης που θα παρουσιάσει ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια που ξεκινά την Παρασκευή στο Μόναχο. Φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση την Ουκρανία, που καλείται να εγκαταλείψει τις δύο βασικές απαιτήσεις: ανάκτηση εδαφών και συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Φέρνουν επίσης σε πολύ δύσκολη θέση την ΕΕ, που επιμένει στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, καθώς γίνεται αποδεκτή η αλλαγή συνόρων μετά από στρατιωτική εισβολή.

Την επόμενη εβδομάδα ο Κέλογκ θα επισκεφθεί το Κίεβο και θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συμφωνίας να υπάρξει ανταλλαγή εδαφών με τη Ρωσία, πλην όμως το Κρεμλίνο έσπευσε να απορρίψει κατηγορηματικά την πρόταση.

Εφημερίδα Απογευματινή