Καταιγισμό αντιδράσεων προκάλεσε το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε το βράδυ της Πέμπτης ο Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο επιβάλλονται κυρώσεις στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για «παράνομες και αβάσιμες ενέργειες εναντίον της Αμερικής και στενού συμμάχου μας, του Ισραήλ» και για «κατάχρηση εξουσίας». Απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ ηγετικών στελεχών και υπαλλήλων του δικαστηρίου, καθώς και πάγωμα τυχόν περιουσιακών στοιχείων τους στην αμερικανική δικαιοδοσία. Αν και οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάνονται στα 125 κράτη-μέλη του δικαστηρίου, οι κυρώσεις θα μπορούσαν να το οδηγήσουν σε επιχειρησιακή παράλυση. Τα μέλη του δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν στις ΗΠΑ. Υπό τον φόβο αμερικανικών αντιποίνων τράπεζες θα αποφεύγουν να συνεργάζονται και θύματα εγκλημάτων ίσως διστάσουν να εμφανιστούν. Η αποδυνάμωση του δικαστηρίου θα δώσει λευκή επιταγή σε αυταρχικά καθεστώτα, από το Αφγανιστάν μέχρι το Σουδάν.
Το ιδρυτικό καθεστώς του δικαστηρίου προβλέπει μέτρα κατά οποιουδήποτε επιτίθεται στο προσωπικό του ή θέτει εμπόδια εκφοβίζοντας. Επί του παρόντος, πάντως, αρκέστηκε σε μια ανακοίνωση καταδίκης της απόφασης, όπου δεσμεύεται «να συνεχίσει να αποδίδει δικαιοσύνη και να ξαναδίνει ελπίδα σε εκατομμύρια αθώα θύματα ωμοτήτων σε όλο τον κόσμο, κάθε φορά που του ζητείται». Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την απόφαση, εκφράζοντας την λύπη της για αυτή και υπογραμμίζοντας ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την ανεξάρτητη δουλειά του δικαστηρίου».
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Τομόκο Ακάνε, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, και συζήτησαν πιθανούς τρόπους αντίδρασης του δικαστηρίου και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να το υποστηρίξει η ΕΕ. «Η επιβολή κυρώσεων απειλεί την ανεξαρτησία του δικαστηρίου και υπονομεύει το σύνολο του συστήματος της διεθνούς Δικαιοσύνης», έγραψε ο Κόστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το δικαστήριο εγγυάται τη λογοδοσία για διεθνή εγκλήματα και δίνει φωνή στα θύματα σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να μπορεί να συνεχίσει ελεύθερα τη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας σε όλο τον κόσμο. Η Ευρώπη θα υποστηρίζει πάντα τη Δικαιοσύνη και τον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου», έγραψε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Τις κυρώσεις καταδίκασε και ο καγκελάριος Σολτς, προειδοποιώντας ότι «θέτουν σε κίνδυνο έναν θεσμό που εξασφαλίζει ότι οι δικτάτορες αυτού του κόσμου δεν μπορούν να διώκουν ανθρώπους και να αρχίζουν πολέμους». Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, συνεχάρη τον Τραμπ για την απόφασή του.
Εφημερίδα Απογευματινή