Για τη δυνατότητα τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία πολύ σύντομα, έκανε λόγο ο προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Αντρέι Γέρμακ.
Ο κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η χώρα βρίσκεται «πολύ κοντά στο να τερματίσει πραγματικά αυτόν τον πόλεμο με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», αφού οι Ουκρανοί έμειναν τρομοκρατημένοι από μια αναφορά σε φιλορωσικό ιστότοπο που υποστήριζε ότι ο Τραμπ μπορεί να αναγκάσει το Κίεβο σε μια δυσμενή εκεχειρία μέχρι το Πάσχα.
Ο Αντρέι Γέρμακ , προσωπάρχης του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια την επόμενη εβδομάδα, όπου ο Τραμπ αναμένεται να παρουσιάσει επίσημα το σχέδιό του για την ειρήνη στην Ουκρανία, έκανε τα σχόλια αυτά στο Associated Press.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο»
Ο Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να τερματίσουμε πραγματικά αυτόν τον πόλεμο με μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη, αλλά (είναι) απαραίτητο να είμαστε μαζί- Να μην δώσουμε στη Ρωσία την ευκαιρία να διχάσει τον κόσμο, να διχάσει τους εταίρους».
Ο Γέρμακ πρόσθεσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Ουκρανία να βρίσκεται στο επίκεντρο οποιουδήποτε σχεδίου κατάπαυσης του πυρός: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουμε σε αυτές τις διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις πριν η κυβέρνηση (σ.σ. Τραμπ) έχει οποιαδήποτε σχέδια. Η θέση μας είναι ότι είναι αδύνατο να υπάρξουν, και θα είναι μεγάλο λάθος να υπάρξουν, οποιαδήποτε σχέδια χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας στην προετοιμασία αυτού του σχεδίου».
Η δήλωση έρχεται εν μέσω εντεινόμενης ανησυχίας για ένα σχέδιο που διέρρευσε για την Ουκρανία, το οποίο θα έβλεπε τον Τραμπ να προσπαθεί να εξαναγκάσει τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με τη Ρωσία μέχρι το Πάσχα, γράφει η Daily Mail.
Το σχέδιο που έχει τρομάζει το Κίεβο
Τα ανεπιβεβαίωτα σχέδια, που αναφέρθηκαν από το ουκρανικό πρακτορείο Strana, το οποίο έχει χαρακτηριστεί φιλορωσικό, λέγεται ότι έχουν κάνει το γύρο του κόσμου σε «πολιτικούς και διπλωματικούς κύκλους» στην Ουκρανία και θα περιλαμβάνουν κατάπαυση του πυρός μέχρι τις 20 Απριλίου που θα παγώσει τη σταθερή προέλαση της Ρωσίας, απαγόρευση της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και απαίτηση από το Κίεβο να αποδεχθεί τη ρωσική κυριαρχία σε προσαρτημένα εδάφη.
Επιπλέον, τα ουκρανικά στρατεύματα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την περιοχή του Κούρσκ, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε αντεπίθεση τον Αύγουστο, ενώ ένα απόσπασμα Ευρωπαίων στρατιωτών, θα κληθεί να αστυνομεύσει μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη. Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα συμμετέχουν σε αυτήν την δύναμη ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕ θα κληθεί να βοηθήσει την Ουκρανία στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν έως και 486 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας, σύμφωνα με τη δεξαμενή μελετών German Marshall Fund.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι διέψευσε την ύπαρξη των σχεδίων εκεχειρίας και ο Λευκός Οίκος δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα τις αναφορές.
Αντιδράσεις για διαπραγματεύσεις εκεχειρίας
Οι Ουκρανοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τρομοκρατήθηκαν όταν έμαθαν για τα υποτιθέμενα σχέδια. Κάποιος είπε για τις προτάσεις: «Οι άνθρωποι που έχουν κάνει τις προτάσεις αυτές είναι πολύ κακές. Έτσι, τοποθετούνται δυτικά σαμαράκια κατά μήκος των συνόρων και η Ουκρανία παραδίδεται, βασικά».
Ένας άλλος έγραψε: «Ναι, δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να δεχτεί αυτό το σχέδιο».
Το γραφείο του Ζελένσκι αρνήθηκε σθεναρά την αυθεντικότητα των ειρηνευτικών σχεδίων. Ο Γέρμακ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, έγραψε στο Telegram ότι «δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα”, προσθέτοντας ότι τέτοιες αναφορές συχνά συγκαλύπτουν ισχυρισμούς που διαδίδονται από Ρώσους».
Ο Ζελένσκι δήλωσε σε ομάδες μέσων ενημέρωσης την Κυριακή: «Ο πόλεμος της Ρωσίας είναι εναντίον της Ουκρανίας, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον ολόκληρου του κόσμου, αλλά πάνω απ’ όλα, ο πόλεμος διεξάγεται στη γη μας. Είναι αδύνατο να αποκλείσουμε την Ουκρανία από οποιαδήποτε πλατφόρμα διαπραγματεύσεων. ίτε αυτή η διαπραγματευτική πλατφόρμα δεν θα έχει πραγματικά αποτελέσματα, είτε θα έχει μόνο πολιτικά αποτελέσματα. Και τα αποτελέσματα αυτά δεν θα έχουν καμία σχέση με την ασφάλεια ή τον τερματισμό του πολέμου».