Πόσο ζει (;) ο εγκέφαλος στις μεταθανάτιες εμπειρίες

20:57 - 5 Οκτωβρίου 2023

Οι μεταθανάτιες εμπειρίες που περιγράφουν όσοι πήγαν και γύρισαν στον άλλο κόσμο δεν είναι παρά άλλες όψεις της πραγματικότητας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Resuscitation».

Η πρωτοποριακή έρευνα από μια ομάδα Αμερικανών επιστημόνων ξεκίνησε με αφορμή τα βιώματα ανθρώπων το σύντομο διάστημα που θεωρούνταν νεκροί. Αντί για μια αυταπάτη ή ένα όνειρο, η νέα μελέτη δείχνει ότι η εμπειρία αυτών των ανθρώπων μπορεί να ήταν ένα είδος «άλλης διάστασης της πραγματικότητας» – το είδος των πραγμάτων που βιώνουν πολλοί άνθρωποι που πλησιάζουν στον θάνατο αλλά καταφέρνουν να επιστρέψουν στο θνητό κόσμο. Είναι η πρώτη μελέτη του είδους που προσφέρει σαφείς αποδείξεις ότι τα εγκεφαλικά κύματα και τα μοτίβα δραστηριότητας σε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή συσχετίζονται με τους τύπους αναγραφόμενων εμπειριών διαυγών οραμάτων, αναδρομών στη ζωή και αισθήσεων έξω από το σώμα. Ο Σαμ Πάρνια, γιατρός ΜΕΘ και καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Υγείας του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, και ερευνητές παρακολούθησαν τις διαδικασίες ΚΑΡΠΑ σε περισσότερους από 500 ασθενείς σε όλο τον κόσμο μεταξύ 2017 – 2020.

Χρησιμοποιώντας μετρήσεις ηλεκτροεγκεφαλογράμματος, παρατήρησαν περιόδους αυξημένης συνείδησης σε δεκάδες ασθενείς – έως και μία ώρα μετά την καρδιακή προσβολή. Ορισμένοι άνθρωποι εν μέσω καρδιακών προσβολών κατά τις οποίες ήταν τεχνικά νεκροί εμφάνισαν απτούς δείκτες εξαιρετικά διαυγούς συνείδησης. «Παρόλο που οι γιατροί πίστευαν από καιρό ότι ο εγκέφαλος υφίσταται μόνιμη βλάβη περίπου 10 λεπτά αφότου η καρδιά σταματήσει να του παρέχει οξυγόνο, η εργασία μας διαπίστωσε ότι ο εγκέφαλος μπορεί να δείξει σημάδια ηλεκτρικής ανάκαμψης για πολλή ώρα σε συνεχή ΚΑΡΠΑ», είπε ο δρ Πάρνια. Από τους 500 ασθενείς, μόλις 53 συνολικά αναζωογονήθηκαν επιτυχώς, 11 εξ αυτών ανέφεραν ότι είχαν κάποια αίσθηση επίγνωσης αφού σταμάτησε η καρδιά τους, ενώ έξι είπαν ότι είχαν μεταθανάτια εμπειρία.