Η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς παρέδωσε σήμερα τέσσερις Ισραλινές στρατιωτίνες που είχε συλλάβει ως ομήρους στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έδειξαν απευθείας τηλεοπτικά πλάνα.
Οι τέσσερις Ισραηλινές στρατιωτίνες που αφέθηκαν ελεύθερες, έπειτα από 477 ημέρες αιχμαλωσίας, παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως οι τέσσερις όμηροι βρίσκονται τώρα στο Ισραήλ.
Οι τέσσερις κοπέλες οδηγήθηκαν σε μία εξέδρα στην Πόλη της Γάζας εν μέσω ενός πλήθους Παλαιστινίων και περικυκλωμένες από δεκάδες ένοπλους άνδρες της Χαμάς. Χαιρέτισαν και χαμογέλασαν προτού αφεθούν ελεύθερες και εισέλθουν σε οχήματα της ΔΕΕΣ που θα τις μεταφέρουν στο Ισραήλ.

Αφέθηκαν ελεύθερες με αντάλλαγμα την απελευθέρωση μιας ομάδας Παλαιστίνιων κρατουμένων βάσει συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που είχε σκοπό να τελειώσει ο πόλεμος που ξέσπασε πριν από 15 μήνες στη Γάζα.
Οι τέσσερις στρατιωτίνες –η Καρίνα Αριέβ, η Ντανιέλα Γκιλμπόα, η Ναάμα Λεβί και η Λιρί Αλμπάγκ— υπηρετούσαν σε παρατηρητήρια στην άκρη της Γάζας και απήχθησαν από μαχητές της Χαμάς που επέδραμαν στη βάση τους στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ.
רגע השחרור בכיכר החטופים pic.twitter.com/ToQKah5hEx
— Yoni Haimovich 🎗 יוני חיימוביץ (@YoniHaimovich) January 25, 2025
Η Χαμάς ανακοίνωσε πως 200 κρατούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι σήμερα στο πλαίσιο της ανταλλαγής. Σε αυτούς αναμένεται να περιλαμβάνονται μέλη της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, της Χαμάς και του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, μερικοί από τους οποίους εκτίουν ποινές ισοβίων.

Η έφοδος της Χαμάς
Η έφοδος της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023 οδήγησε στον θάνατο 1.210 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, κατά πλειονότητα αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, 91 παραμένουν στη Γάζα, από τους οποίους 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον στρατό.
Άλλοι έχει ανακοινωθεί από τη Χαμάς πως σκοτώθηκαν, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί από την ισραηλινή πλευρά.
«Φέρτε σπίτι όλους τους ομήρους, τους ζωντανούς και όσους είναι δυστυχώς νεκροί», σημείωσε ο Ζαχίρο Σαχάρ Μορ, επιμένοντας πως πρέπει να απελευθερωθούν όλοι από την πρώτη φάση, κατά τη διάρκεια νέας διαδήλωσης υπέρ των ομήρων χθες βράδυ στο Τελ Αβίβ.
«Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία», πρόσθεσε ο συγγενής ομήρου, καθώς πολλοί στο Ισραήλ φοβούνται ότι η κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου θα ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.
Τα αντίποινα του Ισραήλ
Σε αντίποινα για την έφοδο της 7ης Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ εξαπέλυσε ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στον θύλακο υπό πολιορκία, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 47.283 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Οι επιχειρήσεις προκάλεσαν εξάλλου ανθρωπιστική καταστροφή.
Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη μικροσκοπική παραθαλάσσια περιοχή που έχει υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή σε γενικές γραμμές τηρείται, πέρα από κάποιες εξαιρέσεις.
Όμως, καθώς χιλιάδες εξαναγκαστικά εκτοπισμένοι Γαζαίοι ανυπομονούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, πολλοί δεν βρίσκουν παρά συντρίμμια όταν το κάνουν. «Δεν έχουμε πού να στήσουμε τις σκηνές μας εξαιτίας των καταστροφών», είπε η Θέκρα Κάσεμ, εκτοπισμένη.
Ανθρωπιστική βοήθεια
Η ανακωχή πάντως επέτρεψε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα να εισέλθουν στον μικρό θύλακο χιλιάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια.
Το Ισραήλ εξάλλου απαίτησε χθες Παρασκευή η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία κατηγορεί ότι έχει διαβρωθεί από τη Χαμάς, να τερματίσει τις δραστηριότητές της στην Ιερουσαλήμ την 30ή Ιανουαρίου.
Η αξίωση αυτή, που έγινε μέσω επιστολής του ισραηλινού πρεσβευτή στον οργανισμό προς τον Γενικό Γραμματέα, ακολουθεί δυο νόμους που είχαν στο στόχαστρο την υπηρεσία αρωγής και έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή και εγείρει ανησυχία για το μέλλον του έργου της (υγεία, παιδεία) στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, κατήγγειλε μέσω X την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως μπορεί να «σαμποτάρει την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, διαγράφοντας για ακόμη μια φορά τις ελπίδες ανθρώπων που βίωσαν ανείπωτα δεινά».