Φρένο στο εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλτ Τραμπ σύμφωνα με το οποίο καταργείται το «δίκαιο του εδάφους» και η αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας από όποιον γεννιέται στις ΗΠΑ, έβαλε ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ, χαρακτηρίζοντάς το «κατάφωρα αντισυνταγματικό».
Ο δικαστής Τζον Κόφενουρ, κατόπιν αιτήματος τεσσάρων Πολιτειών που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, εξέδωσε μια προσωρινή εντολή εμποδίζοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το διάταγμα, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα διατάγματα που υπέγραψε ο Τραμπ, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.
«Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική εντολή», σχολίασε ο δικαστής απαντώντας στον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε το διάταγμα του Τραμπ.
Οι προσφυγές κατά του διατάγματος
Οργανώσεις που προασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα και Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς από 22 Πολιτείες έχουν ήδη καταθέσει πέντε προσφυγές εναντίον του διατάγματος, το οποίο θεωρούν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ. «Με βάση αυτήν την εντολή, τα μωρά που γεννιούνται σήμερα δεν υπολογίζονται ως Αμερικανοί πολίτες», είπε γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας Ουάσινγκτον Λέιν Πολοζόλα κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Σιάτλ.
Ο Πολοζόλα, εκ μέρους των γενικών εισαγγελέων άλλων τριών Πολιτειών, της Αριζόνας, του Ιλινόι και του Όρεγκον, προέτρεψε τον δικαστή Κόφενουρ να εμποδίσει την εφαρμογή του συγκεκριμένου διατάγματος, που είναι μέρος του σχεδίου του Τραμπ για την καταστολή της μετανάστευσης.
Με το συγκεκριμένο εκτελεστικό διάταγμά ο Τραμπ έδινε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν την υπηκοότητα παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ εάν κανένας από τους γονείς τους δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή εάν δεν είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος της χώρας.
Κατά συνέπεια, τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τις 19 Ιανουαρίου, θα μπορούσαν να απελαθούν, δεν θα δικαιούνταν να λάβουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, διάφορα κυβερνητικά επιδόματα αλλά ούτε και να εργαστούν νόμιμα όταν μεγαλώσουν.
Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Σιάτλ προχώρησε πιο γρήγορα από τις άλλες τέσσερις και είχε ανατεθεί στον Κόφενουρ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Ρεπουμπλικάνο, πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.
150.000 νεογέννητα δεν θα πάρουν την υπηκοότητα
Σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Πολιτείες, περισσότερα από 150.000 νεογέννητα δεν θα μπορέσουν να πάρουν την υπηκοότητα εάν ισχύσει το διάταγμα του Τραμπ.
Οι Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς επισημαίνουν επίσης ότι το δίκαιο του εδάφους εδραιώθηκε αμετάκλητα πριν από 127 χρόνια, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.
Η 14η Τροπολογία υιοθετήθηκε το 1868 μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και ανέτρεψε τη διαβόητη «απόφαση Ντρεντ Σκοτ» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του 1857, που έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν καλύπτει τους Αφροαμερικανούς σκλάβους.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι η 14η Τροπολογία δεν είχε ποτέ σκοπό να επεκτείνει τη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους όσοι γεννιούνται στη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση του 1898 (ΗΠΑ εναντίον Γουόνγκ Κιμ Αρκ) αφορούσε μόνο τα παιδιά μονίμων κατοίκων.