Η συμμαχία OpenEU, την οποία συντονίζει το Universitat Oberta de Catalunya (UOC), φέρνει μαζί 14 πανεπιστήμια –μεταξύ αυτών το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου– και 13 ακαδημαϊκά ιδρύματα, πανεπιστημιακά δίκτυα, μη κυβερνητικές οργανώσεις και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, με στόχο να δημιουργήσει ένα Πανευρωπαϊκό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Το OpenEU είναι μία από τις 14 νέες συμμαχίες που έλαβαν χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια 2024» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιποιεί ιδιαίτερη τιμή για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και για την Κύπρο ευρύτερα, η συμμετοχή στην κοινοπραξία OpenEU, η οποία θα συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και στην ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική πράξη.
Οι Πρυτάνεις των 10 Πανεπιστημίων που είναι οι βασικοί εταίροι του OpenEU συναντήθηκαν στη Βαρκελώνη, στις 16-17 Ιανουαρίου 2025, και έθεσαν τις βάσεις και το σχέδιο δράσης για το πρώτο έτος υλοποίησης του έργου. Ο Πρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Σταύρος Σταύρου, δήλωσε: «Οι Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων είναι το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και η συμμαχία OpenEU στοχεύει στην ανάπτυξη και προώθηση της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του OpenEU, το ΑΠΚΥ συνεργάζεται και ενώνει δυνάμεις με άλλα Πανεπιστήμια – εξ αποστάσεως και συμβατικού τύπου – καθώς και με κοινωνικούς φορείς, δίκτυα και οργανισμούς, με στόχο η τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνει πιο συμπεριληπτική, ανοικτή, ψηφιακή και πράσινη. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου εμπνέει και αντλεί έμπνευση από τη συμμαχία OpenEU και επιδιώκει την περαιτέρω εξωστρέφεια και διεθνοποίησή του».
Οι στρατηγικοί στόχοι της OpenEU για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα επικεντρωθούν σε τρεις μεγάλες προκλήσεις της ανώτατης εκπαίδευσης που αποτελούν και θεματικές προτεραιότητες της Συμμαχίας: τη διά βίου μάθηση, τις Ευρωπαϊκές αξίες, τη συμπερίληψη και τη δικαιοσύνη, την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Περισσότεροι/ες από 368.000 φοιτητ(ρι)ές και 24.000 μέλη του ακαδημαϊκού, ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού των συμμετεχόντων Πανεπιστημίων θα επωφεληθούν από την εν λόγω Συμμαχία, η οποία εστιάζει στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, στη βίου μάθηση, στην κινητικότητα, στην απασχολησιμότητα και στη συμπερίληψη. Κοινά διεθνή προγράμματα σπουδών (joint degrees), ένα κοινό χαρτοφυλάκιο μικροδιαπιστευτηρίων (microcredentials), ένας ενιαίος ψηφιακός χώρος εκπαίδευσης και κινητικότητας και σημαίνουσες ερευνητικές δράσεις, περιλαμβάνονται στις μελλοντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ποιότητας, της έρευνας, της καινοτομίας και στο εύρος των ακαδημαϊκών επιλογών των φοιτητ(ρι)ών.