Το ενδεχόμενο άμεσης άρσης των κυρώσεων στις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες εξετάζει το επιτελείο του Τραμπ, σύμφωνα με το Bloomberg. Λίγα 24ωρα πριν από την επιστροφή στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητά τα εργαλεία με τα οποία θα επιδιώξει την ειρήνευση στην Ουκρανία, όχι σε μία ημέρα, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά εντός εξαμήνου.
Η μία επιλογή φέρεται να είναι μια κίνηση καλής θέλησης, στο πλαίσιο της οποίας θα αρθούν οι κυρώσεις που επέβαλε τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση Μπάιντεν. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι κυρώσεις αυτές διευρύνθηκαν, προκαλώντας μάλιστα αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 5 δολάρια. Κατά συνέπεια η άρση των κυρώσεων θα βοηθούσε στην αποκλιμάκωση των τιμών, στηρίζοντας την ανάπτυξη διεθνώς.
Σύμφωνα, πάντως, με το ίδιο δημοσίευμα, η εναλλακτική επιλογή κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση, με την απειλή περαιτέρω αυστηροποίησης και επέκτασης των κυρώσεων. Κρίσιμο ρόλο θα παίξει πιθανότατα η συνάντηση που θα έχουν το επόμενο διάστημα Τραμπ και Πούτιν, καθώς εκεί θα φανεί η δυναμική της σχέσης τους.
Άρση των κυρώσεων από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε χθες ο Βίκτορ Όρμπαν. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας είναι, βέβαια, γνωστό ότι βλέπει πολύ πιο θετικά τη Ρωσία του Πούτιν από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Όμως είναι και ο Ευρωπαίος ηγέτης που βρίσκεται πιο κοντά από κάθε άλλον στον Τραμπ και άρα είναι σε θέση να εκφράζει καλύτερα τις προθέσεις του.
Έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί σε μια συμφωνία εκεχειρίας εμφανίζεται και η βρετανική κυβέρνηση. Μετά την επίσκεψή του στο Κίεβο, την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι θα ήταν έτοιμος να εξετάσει το ενδεχόμενο να στείλει βρετανικές δυνάμεις στην Ουκρανία, σε ειρηνευτική αποστολή για την τήρηση της ανακωχής.
Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεων με τους συμμάχους του. Χθες επισκέφθηκε τη Μόσχα ο πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, συναντήθηκε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και υπέγραψαν συνθήκη στρατηγικής συνεργασίας 20ετούς διάρκειας.
Εφημερίδα Απογευματινή