Μια ιστορική συμφωνία για κατάπαυση του πυρός είναι στον ορίζοντα. Ισραήλ και Χαμάς εχουν συμφωνήσει για μόλις δεύτερη φορά τα βάλουν τα όπλα «παρά πόδα» και να αποδεχθούν μία συμφωνία που και πάλι όμως έχει συγκεκριμένο χρονικό.
Είναι δεκάδες τα σχέδια συμφωνίας που όλο αυτό το διάστημα έχουν προταθεί, συζητηθεί και τελικώς απορριφθεί όλο αυτό το διάστημα και για να υπάρξει αυτή την φορά συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν απαραίτητη, όπως αποδεικνύεται η αμερικανική πίεση να ασκηθεί τόσο από την απερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν όσο και από της επερχόμενη του Τράμπ
Επιβεβαίωση και απο τους δυο Αμερικανούς Προέδρους
Την Κυριακή (19/1) αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η σταδιακ΄η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ και επιβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Νωρίτερα την συμφωνία χαιρέτησε και ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Truth Social.
Τι περιλαμβάνει η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς
Το σχέδιο φαίνεται πως χωρίζεται σε τρεις φάσεις, διάρκειας δύο εβδομάδων έκαστη, στις οποίες εκτός από την απελευθέρωση ομήρων και την ανταλλαγή με κρατουμένους υπάρχει δέσμευση από την ισραηλινή πλευρά για άμεση αύξηση στην ανθρωπιστική βοήθεια εντός του παλαιστινιακού θύλακα αλλά και σταδιακή αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από συγκεκριμένα σημεία της Γάζας.Και αυτή η συμφωνία ανάμεσα στο Τελ Αβίβ αλλά και εκπροσώπους της Χαμάς έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Μέσα σε έξι εβδομάδες θα πρέπει να έχουν και από τις δύο πλευρές τηρηθεί τα συμφωνηθέντα στα οποία περιλαμβάνονται τόσο η επιστροφή 33 ομήρων που βρίσκονται από τις 7 Οκτωβρίου στα χέρια της Χαμάς όσο και η αποφυλάκιση συγκεκριμένου αριθμού παλαιστίνιων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Συγκεκριμένα το Ισραήλ μέχρι το τέλος των έξι εβδομάδων θα πρέπει να έχει αποχωρήσει από τον «διάδρομο της Φιλαδέλφειας» τον οδικό άξονα δηλαδή της Γάζας με την Αίγυπτο και άρα το νοτιότερο σημείο του θύλακα. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί εάν το Ισραήλ έχει δεχθεί την αποχώρηση και από τα κεντρικά της Γάζας σημείο το οποίο αποτελούσε επίμονο αίτημα όχι μόνο της Χαμάς αλλά και του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ αλλά στο οποίο η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν μπορούσε να βρει στο εσωτερικό συγκλίσεις.
Το προσχέδιο της κατάπαυσης του πυρός επίσης δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά ή χρονική πρόβλεψη για την οριστική αποχώρηση του συνόλου του ισραηλινού στρατού από την Γάζα μία υπόθεση που σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αποφασίσει να συζητήσει διμερώς με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αμέσως μόλις ορκιστεί 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ την ερχόμενη Δευτέρα.