Οι σφοδρότερες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία είναι σε εξέλιξη στο μέτωπο του Κουρσκ, καθώς και οι δύο πλευρές προσπαθούν να βελτιώσουν όσο περισσότερο μπορούν τη θέση τους ενόψει πιθανών διαπραγματεύσεων. Αξιοποιώντας τους πάνω από 12.000 στρατιώτες που έστειλε η Βόρεια Κορέα, η Μόσχα επιχειρεί να ανακαταλάβει κάθε σπιθαμή ρωσικού εδάφους ώστε το Κίεβο να μην έχει αυτό το «χαρτί» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να ανακτήσουν πάνω από τα μισά εδάφη που απέσπασαν οι Ουκρανοί στην αιφνιδιαστική επίθεση του καλοκαιριού, αλλά ο ουκρανικός στρατός αμύνεται σθεναρά στα υπόλοιπα. Η ένταση των μαχών θυμίζει εκείνες στο Μπαχμούτ και στην Αβντιίβκα, που μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί ως τα χειρότερα σφαγεία αυτού του πολέμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσοι στελεχώνουν τις θέσεις στην πρώτη γραμμή αντικαθίστανται κάθε δύο ώρες, καθώς δεν μπορούν να συνεχίσουν να σκοτώνουν με τον ίδιο ρυθμό. «Έχοντας επί δύο ώρες σκοτώσει τόσους ανθρώπους, δεν μπορείς να το αντέξεις άλλο ψυχικά», αναφέρει Ουκρανός στρατιώτης.
Στις μάχες συμμετέχουν και χιλιάδες υπερσύγχρονα drones, που δεν επηρεάζονται από τις ηλεκτρονικές παρεμβολές, με τις οποίες μέχρι τώρα οι Ουκρανοί εμπόδιζαν τα ρωσικά μη επανδρωμένα οχήματα. Πρόκειται για νέα γενιά drones, ο τηλεχειρισμός των οποίων δεν γίνεται με ραδιοσήματα αλλά με σήματα φωτός που εκπέμπονται και λαμβάνονται μέσω οπτικών ινών. Η ακτίνα τους φτάνει τα 16 χιλιόμετρα.
Ουκρανικοί βομβαρδισμοί
Χθες τα ξημερώματα η Ρωσία υποστηρίζει ότι δέχθηκε μαζική επίθεση σε άλλα μέρη της ανατολικής και νότιας επικράτειας, με την αεράμυνα να καταρρίπτει περισσότερα από 200 drones και πέντε αμερικανικής κατασκευής βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS. Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπριάνσκ στη δυτική Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία εξαπέλυσε μεγάλη πυραυλική επίθεση. Στη νότια Ρωσία επιθέσεις drones προκάλεσαν φωτιά σε δεξαμενή υγροποιημένου αερίου κοντά σε χημικό εργοστάσιο στο Καζάν και ζημιές σε βιομηχανική επιχείρηση στην πόλη Ένγκελς. Τα σχολεία αναγκάστηκαν να μη λειτουργήσουν στις πόλεις Ένγκελς και Σαράτοφ.
Σε κοινό άρθρο που δημοσίευσαν στους χθεσινούς «New York Times», οι απερχόμενοι Αμερικανοί υπουργοί Άμυνας, Λόιντ Όστιν, και Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, υποστηρίζουν ότι είναι σημαντικό η ειρήνη να επιτευχθεί μέσω της ισχύος και όχι μέσω συνθηκολόγησης: «Η ειρήνη μέσω της ισχύος θα είναι μια διαρκής ειρήνη, που θα διασφαλίζει ότι οι Ουκρανοί μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω ρωσική επιθετικότητα, να υπερασπιστούν το έδαφός τους και να ευδοκιμήσουν ως κυρίαρχη δημοκρατία. Αντιθέτως, η διακοπή της βοήθειας και η επιβολή μιας πρόωρης κατάπαυσης του πυρός θα επέτρεπε απλώς στον Πούτιν να ξεκουραστεί, να επαναπροσδιοριστεί και τελικά να επιτεθεί εκ νέου. Αυτό θα ήταν ειρήνη μέσω συνθηκολόγησης, η οποία δεν θα ήταν καθόλου ειρήνη».
Εφημερίδα Απογευματινή