Η Ισπανία επιβάλει φόρο 100% στα ακίνητα για να αντιμερτωπίσει τη στεγαστική κρίση

Επιβολή φόρου 100% ετοιμάζεται να εισάγει η Ισπανία στις αγορές ακινήτων από κατοίκους εκτός ΕΕ
19:19 - 14 Ιανουαρίου 2025

Η στεγαστική κρίση είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε όλο τον κόσμο με την Ελλάδα και την Ισπανία να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Με την πληθώρα σε τουριστικά καταλύματα τύπου Airbnb και τη μικρή διαθεσιμότητα να αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών.

Επιβολή φόρου έως και 100%

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε την Δευτέρα (13/01) μια σειρά από μέτρα, μεταξύ των οποίων και η επιβολή φόρου έως και 100% σε ακίνητα που αγοράζονται από κατοίκους χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το μέτρο έρχεται σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, προσπαθεί να κατευνάσει τη διογκούμενη οργή για το υψηλό κόστος στέγασης, που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες πολλών Ισπανών.

Διεθνή διάσταση του προβλήματος

Δίνοντας τη διεθνή διάσταση της πρόκλησης, ο Σάντσεθ ανέφερε ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 48% την τελευταία δεκαετία, πολύ περισσότερο από την αύξηση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.
«Η Δύση αντιμετωπίζει μια αποφασιστική πρόκληση: να μην γίνει μια κοινωνία χωρισμένη σε δύο τάξεις, τους πλούσιους ιδιοκτήτες και τους φτωχούς ενοικιαστές», δήλωσε σε οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη.

Κοινωνική στέγαση

Τα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνουν την επέκταση της προσφοράς κοινωνικής στέγασης, την παροχή κινήτρων σε όσους ανακαινίζουν και ενοικιάζουν κενές κατοικίες σε προσιτές τιμές, καθώς και την καταστολή των εποχιακών ενοικιάσεων. Στην Ισπανία, μόλις το 2,5% των κατοικιών προορίζεται για κοινωνική στέγαση, ένα ποσοστό που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, όπως ανέφερε ο Σάντσεθ.
Ωστόσο, τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ξένων, μη ευρωπαίων αγοραστών ήταν αυτά που συγκέντρωσαν την παγκόσμια προσοχή. Η Ισπανία είναι εδώ και καιρό ένας δημοφιλής προορισμός για αγοραστές εξοχικών κατοικιών εκτός ΕΕ, με κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και του Μαρόκου να αγοράζουν ακίνητα σε μέρη όπως η Ίμπιζα, η Μαρμπέγια και η Βαρκελώνη.

Με σκοπό το κέρδος

Ο Σάντσεθ περιέγραψε τον φόρο έως και 100% ως «άνευ προηγουμένου» στην ισπανική ιστορία. «Για να δώσω μια ιδέα, μόνο το 2023, κάτοικοι εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αγόρασαν περίπου 27.000 σπίτια και διαμερίσματα στην Ισπανία. Και δεν το έκαναν για να ζήσουν σε αυτά, ούτε για να έχουν οι οικογένειές τους ένα μέρος να μείνουν. Το έκαναν για να κερδίσουν χρήματα, κάτι που – στο πλαίσιο της έλλειψης που βιώνουμε – προφανώς δεν μπορούμε να επιτρέψουμε.»