Το Καραμπάχ δεν υπάρχει πια για 100.000 Αρμενίους

13:29 - 2 Οκτώβριος 2023

Σε κρανίου τόπο μετατράπηκε μέσα σε λίγες ημέρες το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αφού πάνω από 100.000 Αρμένιοι (τουλάχιστον το 80% των συνολικών κατοίκων του θύλακα) έχουν εγκαταλείψει τα πατρογονικά τους εδάφη, έπειτα από απόφαση της αυτονομιστικής κυβέρνησης της περιοχής, την προηγούμενη εβδομάδα.

Σε μία από τις πιο μακροχρόνιες συγκρούσεις στον κόσμο, η περιοχή ελεγχόταν επί τρεις δεκαετίες από τους Αρμένιους, όμως καταλήφθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο ηγέτης της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, Σάμβελ Σαχραμανιάν, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως υπέγραψε διάταγμα για τη διάλυση όλων των κρατικών θεσμών από την 1η Ιανουαρίου 2024. Ο Σαχραμανιάν τόνιζε πως «η απόφαση για τη διάλυση του κράτους βασίστηκε στην προτεραιότητα της διασφάλισης της φυσικής ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού», καθώς και ότι «με τη συμφωνία του Αζερμπαϊτζάν εξασφαλίζονται δωρεάν εθελοντικές και απρόσκοπτες μεταφορές στους κατοίκους».

Μετά τη μαζική έξοδο, η Αρμενία ζητεί τη συνδρομή της ΕΕ για προσωρινά καταλύματα και ιατρικές προμήθειες, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες, όπως αναφέρει το γραφείο της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι.

Την ίδια στιγμή, αποστολή του ΟΗΕ έλαβε το «πράσινο φως» για να φτάσει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρώτη φορά εδώ και 30 χρόνια, όπως ανακοίνωσε το Αζερμπαϊτζάν.