«Γιατί ο Τόμι Ρόμπινσον βρίσκεται στη φυλακή, επειδή λέει την αλήθεια; διερωτήθηκε ο Έλον Μασκ στο X την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία είναι ιδιοκτήτης την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου. « Θα πρέπει να απελευθερωθεί και όσοι κάλυψαν αυτή την παρωδία θα πρέπει να πάρουν τη θέση του σε αυτό το κελί» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο 42χρονος Ρόμπινσον καταδικάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την βρετανική δικαιοσύνη σε 18 μήνες φυλάκιση, καθώς διέφυγε από τη χώρα ενώ εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης για την προβολή μιας ταινία, που διέδιδε ψευδείς πληροφορίες για την πρόκληση βίας από ένα Σύρο πρόσφυγα, τον οποίο κατηγορούσε για τη δολοφονία τριών νεαρών κοριτσιών σε σχολή χορού στη Βρετανία.
Η προβολή του βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν τον περασμένο Ιούλιο βίαιες εξεγέρσεις σε πολλές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, δοκιμάζοντας τη συνοχή της νεοεκλεγμένης κυβέρνησης των Εργατικών υπό τον Κιρ Στάρμερ.
Υποκινητής αυτών εξεγέρσεων όπως αποδείχθηκε ήταν ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τόμι Ρόμπινσον, ο οποίος από το πολυτελές ξενοδοχείο όπου διέμενε στην Κύπρο, για να αποφύγει τη σύλληψη, προέτρεπε τους υποστηρικτές του με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους.
Γεννημένος στο Λούτον το 1982 από Ιρλανδή μητέρα και Άγγλο πατέρα, ο Στίβεν Γιάξλεϊ-Λένον, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, ανδρώθηκε στους κόλπους της εργατικής τάξης τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.
Από νεαρή ηλικία είχε εμπλακεί στον ποδοσφαιρικό χουλιγκανισμό, ενώ «δανείστηκε» το όνομα του από έναν διαβόητο χούλιγκαν της εποχής.
Στα 16 του παράτησε το σχολείο για να γίνει μηχανικός στο αεροδρόμιο του Λούτον, ενώ στα 20 βρέθηκε αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη για πρώτη φορά μετά από επίθεση σε αστυνομικό .
Η οργάνωση EDL
Ο ακτιβισμός του Ρόμπινσον ξεκίνησε το 2009 στη γενέτειρα του το Λούτον, μια πόλη με σημαντικό μουσουλμανικό πληθυσμό, όπου ίδρυσε την οργάνωση English Defense League (EDL), στρατολογώντας μέλη από τις διασυνδέσεις του στο ποδόσφαιρο. Η EDL έγινε γνωστή για την αντι-ισλαμική της ρητορική και την υποκίνηση κοινωνικών αντιπαραθέσεων, που συχνά κατέληγαν σε βίαιες συγκρούσεις με αντιδιαδηλωτές και τις Αρχές.
Υπό την ηγεσία του Ρόμπινσον το EDL βρέθηκε στο επίκεντρο της εθνικής προσοχής, καθώς η ομάδα κατηγορήθηκε για υποκίνηση μίσους και καλλιέργεια κλίματος φόβου και κοινωνικού διχασμού.
Τα μπλεξίματα του Ρόμπινσον με τη δικαιοσύνη συνεχίστηκαν το 2011, όταν καταδικάστηκε για επίθεση κατά μέλους του EDL, τον οποίο χτύπησε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης.
Το 2012, καταδικάστηκε σε δέκα μήνες φυλάκιση επειδή χρησιμοποίησε διαβατήριο φίλου του για να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια κίνηση που είχε σκοπό να παρακάμψει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω του ποινικού του μητρώου.
Το 2013 μετά την αποφυλάκιση του, αποχώρησε από το EDL ισχυριζόμενος ότι είχε αναγνωρίσει τους «κινδύνους του ακροδεξιού εξτρεμισμού» και ότι ήθελε να «αντιπαρατεθεί στην ισλαμική ιδεολογία, όχι με βία αλλά με δημοκρατικές ιδέες».
Παρά τους ισχυρισμούς του, ο Ρόμπινσον στράφηκε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης υποκινώντας τους υποστηρικτές του σε ταραχές και εκτοξεύοντας το αντιμουσουλμανικό μίσος.
Μία από τις διαμάχες που τον έκανε ευρύτερα γνωστό ήταν το 2018, όταν φυλακίστηκε για παραβίαση δικαστικής απόφασης, κάνοντας ζωντανή μετάδοση έξω από ένα δικαστήριο κατά τη διάρκεια της δίκης μιας συμμορίας που κατηγορούνταν για κακοποίηση νεαρών κοριτσιών.
Η φυλάκισή του πυροδότησε διεθνείς διαμαρτυρίες με τους υποστηρικτές του, να τον χαρακτηρίζουν ως μάρτυρα για την ελευθερία του λόγου, και τους επικριτές του να τον κατηγορούν για υπονόμευση της δικαιοσύνης και υποκίνηση μίσους.
Την ίδια χρονιά αποκλείστηκε από το Twitter για παραβίαση των κανόνων της πλατφόρμας, αλλά επανήλθε στο X το 2023 όταν ο Έλον Μασκ εξαγόρασε την εταιρεία.
Χαρακτηρίζοντας τον εαυτό του ως “δημοσιογράφο”, κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύριο οπαδούς και το βίντεο που τον οδήγησε στη φυλακή ξεπέρασε τα 59 εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες ημέρες.
Το 2019 έθεσε υποψηφιότητα για το ευρωκοινοβούλιο, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί, ενώ σύμφωνα με τους Times ξεκίνησε να λαμβάνει οικονομική στήριξη από το εξωτερικό.
Αντιφατικές απόψεις
Η δημόσια εικόνα του Ρόμπινσον είναι βαθιά διχαστική. Για τους υποστηρικτές του, είναι ένας λαϊκός ήρωας υπερασπιστής της ελευθερίας του λόγου και των βρετανικών αξιών, πρόθυμος να συγκρουστεί για να εμποδίσει την επικίνδυνη εξάπλωση του Ισλάμ στη χώρα του.
Για τους επικριτές του, είναι ένας προβοκάτορας που υποδαυλίζει το μίσος και τη βία, υπονομεύοντας το κράτος δικαίου. Το ποινικό του μητρώο και οι αλλεπάλληλες δικαστικές περιπέτειες, απλώς ενίσχυσαν τη φήμη του.
Το χρίσμα
Ο Ρόμπινσον μαζί με τον Νάιτζελ Φάρατζ τον ηγέτη του αντιμεταναστευτικού κόμματος Reform UK, έχουν στενές σχέσεις με τον Έλον Μάσκ, καθώς και οι δύο διεκδικούν να ηγηθούν ενός ακροδεξιού κινήματος, που όπως όλα δείχνουν επιχειρεί να δημιουργήσει ο Μάσκ στη Βρετανία.
Αν και το Reform UK, που αριθμεί πέντε βουλευτές στο κοινοβούλιο, θεωρείται πολύ πιο ισχυρό από τον Ρόμπινσον, οι τελευταίες αναρτήσεις του Μασκ σύμφωνα με τις οποίες «Το κόμμα έχει ανάγκη από νέο ηγέτη. Ο Φάρατζ δεν είναι αυτό που χρειάζεται», μάλλον δείχνουν τις προθέσεις του για το πρόσωπο που θα στηρίξει για να ηγηθεί τις ακροδεξιάς στη Βρετανία.
Πηγή Κυριακάτικη Απογευματινή