Η κυβέρνηση της Αρμενίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την υποβολή αίτησης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτώντας μια στροφή στις εξωτερικές της σχέσεις. Η απόφαση αυτή αντανακλά την προσπάθεια της Αρμενίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση, απομακρυνόμενη από την παραδοσιακή συμμαχία της με τη Ρωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί για αδυναμία να την υποστηρίξει στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν.
Το νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε σήμερα στο κοινοβούλιο, αναγνωρίζει την ένταξη στην ΕΕ ως την «αρχή της ενταξιακής διαδικασίας» για τη Δημοκρατία της Αρμενίας. Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των προσπαθειών της Αρμενίας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τη Δύση, μετά την απογοήτευση από τη στάση της Μόσχας, ειδικά σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες εχθροπραξίες με το Αζερμπαϊτζάν στον Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Τι επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, επεσήμανε ότι η ένταξη στην ΕΕ θα απαιτήσει χρόνο και ότι η κοινή γνώμη δεν πρέπει να αναμένει άμεση ένταξη, ενώ πρόσθεσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί δημοψήφισμα για την επικύρωση της διαδικασίας. Το 2023, ο Πασινιάν είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η Αρμενία επιθυμεί να εμβαθύνει τους δεσμούς με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί πλήρως για ένταξη.
Αντιδρώντας στην απόφαση της Αρμενίας, η Ρωσία επεσήμανε ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα να παραμείνει στο πλαίσιο της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU), στην οποία συμμετέχουν πρώην σοβιετικές χώρες. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ανησυχία της Ρωσίας σχετικά με την προσέγγιση αυτή.
Η Αρμενία, μια χώρα 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων, δεν έχει κοινά σύνορα με την ΕΕ και βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν για την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, γεγονός που καθιστά την ένταξή της στην ΕΕ ακόμα πιο περίπλοκη. Το 2023, η απόβαση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή προκάλεσε την εκκένωση των αρμενικών πληθυσμών, ενώ οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένουν τεταμένες.