Ο Τζάστιν Τριντό, ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία του Καναδά το 2015, ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος και τον τερματισμό της θητείας του ως πρωθυπουργός της χώρας, εν μέσω έντονων εσωκομματικών διαφωνιών και απογοητευτικών δημοσκοπικών επιδόσεων.
Η ανακοίνωση ήρθε την 6η Ιανουαρίου 2025, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την άνοδο του στην εξουσία, και ενώ οι πιέσεις από την αντιπολίτευση αυξάνονταν, με τη συντηρητική πλευρά να ετοιμάζεται να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής του εντός του Ιανουαρίου.
Η απόφαση του Τριντό να παραιτηθεί είναι αποτέλεσμα μίας σειράς παραγόντων που περιλαμβάνουν τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και την πολιτική κρίση που πλήττει τη χώρα, με τον ίδιο να τονίζει ότι δεν μπορεί να ηγηθεί του κόμματος σε μια περίοδο εσωτερικών συγκρούσεων.
Ο 53χρονος πρωθυπουργός, που είχε αρχικά αναλάβει την ηγεσία του Καναδά σε ηλικία 44 ετών, δήλωσε ότι η πολιτική του πορεία φτάνει στο τέλος της καθώς «ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή στο κοινοβούλιο», προσθέτοντας ότι η χώρα αξίζει μία πραγματική επιλογή στις επόμενες εκλογές. Η παραίτησή του αναμένεται να πραγματοποιηθεί αφού το κόμμα εκλέξει τον επόμενο αρχηγό του, ενώ οι εργασίες στο κοινοβούλιο θα ανασταλούν μέχρι τις 24 Μαρτίου.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ποιός είναι ο Τριντό
Ο Τζάστιν Τριντό γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 1971 στην Οττάβα και είναι γιος του Καναδού πρωθυπουργού Πιέρ Τριντό, ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική της χώρας τη δεκαετία του 1970 και του ’80.
Φοίτησε στο κολέγιο Ζαν-ντε-Μπρεμπέφ στο Μόντρεαλ και, στη συνέχεια, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ, από το οποίο απέκτησε πρώτο πτυχίο στην Αγγλική Φιλολογία το 1994. Το 1998 απέκτησε το δεύτερο πτυχίο του στην Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας. Έγινε ευρύτερα γνωστός το 2000, όταν εκφώνησε τον επικήδειο λόγο του στην κηδεία του πατέρα του. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε ως δάσκαλος στο Βανκούβερ, ενώ αργότερα σπούδασε Μηχανική στο ίδιο Πανεπιστήμιο κι έκανε μεταπτυχιακό τίτλο στην Περιβαλλοντική Γεωγραφία.
Ο Τριντό, ανέλαβε την ηγεσία του Κόμματος των Φιλελευθέρων το 2015, όταν το κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει μία απροσδόκητη πλειοψηφία στις εκλογές. Υποσχέθηκε μια νέα εποχή για τον Καναδά, με την προώθηση της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της κλιματικής αλλαγής.
Η θητεία του και τα σκάνδαλα
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, προώθησε πολιτικές για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και τη νομιμοποίηση της κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ εισήγαγε και τον εθνικό φόρο άνθρακα. Η πολιτική του αυτή επικεντρώθηκε επίσης στη συμφιλίωση με τους ιθαγενείς του Καναδά και τη δημιουργία νέων ευκαιριών για τις μειονότητες.
Ωστόσο, η θητεία του Τριντό δεν ήταν χωρίς αμφισβητήσεις και σκάνδαλα. Το 2019, η εκστρατεία επανεκλογής του επισκιάστηκε από τις αντιδράσεις για τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν και τον έδειχναν σε νεαρή ηλικία να φοράει blackface και brownface ως μαθητής τη δεκαετία του 1990 και ως καθηγητής σε ιδιωτικό σχολείο το 2001.
Ο Τριντό κατηγορήθηκε για ρατσισμό και για την υπόθεση δήλωσε: «Ήταν κάτι που δεν θεωρούσα ρατσιστικό εκείνη την εποχή, όμως το αναγνωρίζω σήμερα ότι ήταν ρατσιστικό και λυπάμαι βαθύτατα. Όλη μου τη ζωή εργαζόμουν για να δημιουργήσω ευκαιρίες για τους ανθρώπους, να πολεμήσω τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία».
Παρά το σκάνδαλο, ο Τριντό κατάφερε να παραμείνει στην εξουσία, αλλά η πολιτική του πορεία έχει πλέον αμαυρωθεί από τις αυξανόμενες εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις. Τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας, οι αντιδράσεις για τα μέτρα εμβολιασμού, καθώς και οι υψηλές τιμές των κατοικιών και των τροφίμων συνέβαλαν στη μείωση της δημοτικότητάς του.
Συγκεκριμένα, μέχρι τα τέλη του 2024, η δημοτικότητα του Τριντό βρισκόταν στο χαμηλότερο επίπεδο της – μόλις το 22% των Καναδών δήλωσαν ότι πίστευαν ότι έκανε καλή δουλειά, σύμφωνα με εταιρεία δημοσκοπήσεων.
Παρά τις αναποδιές αυτές, ο Τριντό διατήρησε την εξουσία για εννέα χρόνια, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο ηγέτη από εκείνους της G7.
Η παραίτηση του Τριντό, που είχε αναδειχθεί σε μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τον Καναδά και την πολιτική του σκηνή. Η χώρα τώρα καλείται να αντιμετωπίσει μια νέα φάση με τον Τριντό να παραμένει στη θέση του μέχρι τον διορισμό του νέου ηγέτη και την επερχόμενη πολιτική αναταραχή.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ BBC