Gen-βήτα: Η γενιά του 2025 που δεν θα γνωρίσει βιβλία και ανάγνωση

Η Gen-βήτα θα αποτελεί το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το 2035
09:00 - 5 Ιανουάριος 2025

Διακρίνετε τους Millennials από την Gen-Z; Γνωρίζετε την ύπαρξη της Gen-άλφα; Ετοιμαστείτε για τη Gen-βήτα, στην οποία θα ανήκουν τα παιδιά που γεννιούνται από την 1η Ιανουαρίου. Έχει λάβει το όνομά της επειδή είναι η δεύτερη γενιά ανθρώπων που γεννήθηκαν αποκλειστικά στον 21ο αιώνα, μετά την Gen-άλφα (2012-2024).

Προηγήθηκε η gen-Z, τα γηραιότερα μέλη της οποίας έχουν γεννηθεί την… προηγούμενη χιλιετία (1997-2011). Η Gen-βήτα είναι η πρώτη γενιά, τα περισσότερα μέλη της οποίας πιθανότατα θα ζήσουν τον 22ο αιώνα. Αναμένεται να είναι επίσης η πολυπληθέστερη γενιά, φτάνοντας τα 2,1 δισ. μέλη. Το 2035 εκτιμάται ότι θα αποτελεί το 16% του παγκοσμίου πληθυσμού.

Τα χαρακτηριστικά κάθε γενιάς γίνονται περισσότερο ευκρινή, καθώς τα μέλη της μεγαλώνουν και αποκτούν βιώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Millennials: όλοι γεννήθηκαν πριν από το 2000 (μεταξύ 1981 και 1996), πλην όμως η αλλαγή της χιλιετίας θεωρείται η περίοδος που τους σημάδεψε. Για τη Gen-Z καθοριστικό χαρακτηριστικό θεωρείται η άνοδος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για τα μέλη της Gen-άλφα (στην πλειοψηφία τους ακόμα ανήλικοι) είναι οι ψηφιακοί κόσμοι του Minecraft και του Roblox. Αν και προφανώς είναι ακόμα νωρίς να γνωρίζουμε, είναι πιθανό ο καθοριστικός παράγοντας για τα μέλη της Gen-βήτα να αποδειχθεί η ανάπτυξη εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.

Gen-βήτα: Μεγάλη έκθεση σε οθόνες

Ακόμα πιο πιθανό είναι να γίνουν η πρώτη γενιά που δεν θα γνωρίσει βιβλία και που ίσως να μην είναι καν εξοικειωμένη με την ανάγνωση. Όσο ακραίο κι αν ακούγεται, τα μέλη της Gen-άλφα και τα νεότερα της Gen-Z, έχοντας δεχθεί μεγάλη έκθεση σε οθόνες και ψηφιακούς κόσμους, παρουσιάζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα συγκέντρωσης.

Στις ΗΠΑ έχουν ήδη πάρει απόφαση ότι τα παιδιά δεν μπορούν να ολοκληρώσουν ένα πολυσέλιδο βιβλίο ή έστω μια ταινία μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε μικρά βιβλία και ολιγόλεπτα βίντεο. Αντιστοίχως έχουν ήδη προσαρμοστεί και οι σχολικές εξετάσεις.

Οι γονείς τους θα είναι κυρίως μέλη της Gen-Z και οι νεότεροι Millennials. Έχοντας οι ίδιοι μεγαλώσει σε εποχές με έντονες οικονομικές διακυμάνσεις και οξυνόμενη περιβαλλοντική κρίση, πιθανότατα θα τους εμφυσήσουν σχετικές αξίες, όπως η συσσώρευση πόρων για τους δύσκολους καιρούς, ή η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση πραγμάτων.

Αναμένεται, επίσης, να είναι η πρώτη γενιά που θα βιώσει τις αργές αλλά σταθερές δημογραφικές μεταβολές, με τη μείωση της γεννητικότητας και την αύξηση του μέσου όρου ηλικίας στις περισσότερες κοινωνίες.

Οι αλλαγές σε επίπεδο αξιών μεταφράζονται στη συνέχεια σε διαφορετική συμπεριφορά στον τόπο εργασίας, στις κάλπες ή στην αγορά (ψηφιακή ή μη).

Ενδεικτικό παράδειγμα, πρόσφατη έρευνα σχετικά με το επίπεδο πλούτου που η κάθε γενιά θεωρεί ικανοποιητικό: Οι Boomers (γεννηθέντες μεταξύ 1946-1964) θεωρούν επιτυχία τα 100.000 δολ., οι Gen-X (1965-1980) τα 212.000 δολ., οι Millennials τα 180.000 δολ. ενώ οι Gen-Z, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπήρξαν παιδιά στην οικονομική κρίση, θέλουν 588.000, για να δηλώσουν ικανοποιημένοι.

Πηγή: Εφημερίδα Απογευματινή