Η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει «σταθερή», εκτός από τη Μολδαβία, μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει, από την 1η Ιανουαρίου, τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της πολωνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εξασφαλίσει τη σταθερή προσφορά αερίου στους καταναλωτές, κυρίως μέσω των χειμερινών αποθεμάτων και εισαγωγών από τρίτες χώρες.
Η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου παραμένει ήρεμη, καθώς δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση στις τιμές. Παράλληλα, οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου έφτασαν την Τρίτη στο συμβολικό όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά μετά από περισσότερο από έναν χρόνο, και παρέμειναν σε αυτό το επίπεδο και σήμερα.
Ε.Ε: Παράκληση Μολδαβίας για υποστήριξη
Σε ό,τι αφορά την περισσότερο ανησυχητική κατάσταση στην Μολδαβία, η πολωνική προεδρία κάλεσε τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενισχύσουν την υποστήριξη και τον συντονισμό τους με τις αρχές του Κισινάου για να αποφευχθούν ελλείψεις.
Οι αποστολές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας διακόπηκαν οριστικά την Τετάρτη, μετά την εκπνοή του συμβολαίου που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο πλευρές στο τέλος του 2019 και παρέμεινε σε ισχύ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η διακοπή αφορά το ένα τρίτο των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ανησυχεί χώρες της ανατολικής Ευρώπης, κυρίως την Μολδαβία, η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη, και την Σλοβακία, η οποία απειλεί με σοβαρές συνέπειες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της Ενωσης στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη συζήτησαν την κατάσταση σε χθεσινή τους σύσκεψη και θα ξανασυναντηθούν στις 7 Ιανουαρίου για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν
«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία» σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις φυσικού αερίου, ανακοίνωσε η Κομισιόν μετά το πέρας της σύσκεψης.
Η προσφορά του φυσικού αερίου ενισχύθηκε με τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022.
Το επίπεδο των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Ευρώπη φθάνει το 72%, δηλαδή είναι ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο για την περίοδο αυτή του έτους, διαβεβαίωσε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του ουκρανικού εδάφους ανέρχονταν σε λίγο περισσότερο από 14 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.