«Υπερηχητικές» απειλές από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι κλιμακώνουν την ένταση σε Ασία και Ειρηνικό και δήλωσε ότι η χώρα του αρχίζει μαζική παραγωγή πυραύλων Oreshnik
15:54 - 17 Δεκεμβρίου 2024
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Τη μαζική παραγωγή των υπερηχητικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik ξεκινά το προσεχές διάστημα η Ρωσία. Μιλώντας χθες σε συνάντηση αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία παρακολουθεί με ανησυχία την πιθανή ανάπτυξη πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα απαντήσει «συνολικά». Στην περίπτωση που οι ΗΠΑ επιμείνουν, προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα άρει όλους τους δικούς της εθελοντικούς περιορισμούς στην ανάπτυξη αντίστοιχων πυραύλων.

Ποιά ήταν η απειλή του Πούτιν

«Όπως είναι γνωστό, το τελευταίο ισχυρό όπλο της Ρωσίας έχει γίνει το πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik. Τον Νοέμβριο, σε απάντηση στα πλήγματα στο έδαφος της χώρας μας με δυτικά όπλα χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία ένας βαλλιστικός πύραυλος με μη πυρηνική υπερηχητική κεφαλή», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας. «Στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να εξασφαλιστεί η μαζική παραγωγή τέτοιων συστημάτων για την προστασία της ασφάλειας της Ρωσίας και των συμμάχων μας».

Δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς Oreshnik

Κατηγόρησε εκ νέου τη Δύση για επιθετικότητα, υποστηρίζοντας ότι η τακτική που ακολουθεί στοχεύει «να μας φέρνουν στις κόκκινες γραμμές, πέρα από τις οποίες δεν μπορούμε πλέον να υποχωρήσουμε, με αποτέλεσμα να απαντάμε και στη συνέχεια να τρομάζουν τον πληθυσμό τους με τη ρωσική απειλή, όπως έκαναν στο παρελθόν με τη σοβιετική απειλή». Τόνισε ότι τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας υπάρχουν για αποτροπή, προσθέτοντας πως «η χώρα θα διατηρήσει το δυναμικό και την ισόρροπη ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων».

Αναφερόμενος στην πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, ο Πούτιν χαρακτήρισε το 2024 χρονιά-ορόσημο, υποστηρίζοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει φέτος 189 οικισμούς. Το τελευταίο διάστημα ο ρωσικός στρατός προελαύνει στο μέτωπο του Ντονμπάς, αν και οι απώλειες φαίνεται να είναι πολύ μεγάλες. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν περί το 70% της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και περί το 80% των δύο περιφερειών του Ντονμπάς. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εστιάσει στην κατάληψη του Ποκρόβσκ, που αποτελεί κόμβο ανεφοδιασμού κατά μήκος του ανατολικού μετώπου.

Επιτέθηκε σε τρένο ο ουκρανικός στρατός

Στον ανεφοδιασμό των Ρώσων στοχεύει και ο ουκρανικός στρατός. Το βράδυ της Κυριακής ο ουκρανικός στρατός έπληξε τρένο που μετέφερε καύσιμα στα ρωσικά στρατεύματα, στην περιφέρεια Ζαπορίζια. Αρχικά, ομάδα δολιοφθοράς ανατίναξε ένα τμήμα στις σιδηροτροχιές μπροστά στον συρμό, κατόπιν πύραυλος που εκτοξεύτηκε από HIMARS έπληξε τη μηχανή και drones επιτέθηκαν σε αρκετά από τα 40 βαγόνια. Η σιδηροδρομική διαδρομή τέθηκε εκτός λειτουργίας. Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ως σκοπό της επιχείρησης «να χτυπηθεί ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων με καύσιμα που μεταφέρονταν από την Κριμαία στις προσωρινά κατεχόμενες περιοχές στη Ζαπορίζια». Από την πλευρά της η Μόσχα δεν σχολίασε το χτύπημα.

Οικολογική καταστροφή

Σημαντικό πλήγμα υπέστη η Μόσχα και από τον καιρό. Δύο ρωσικά τάνκερ, που μετέφεραν 4.300 τόνους πετρελαίου το καθένα, έπεσαν σε κακοκαιρία στη Μαύρη Θάλασσα. Ως αποτέλεσμα υπήρξε διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα, χωρίς ακόμα να είναι σαφές το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκε. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, σε κάθε πλοίο επέβαιναν 15 ναυτικοί, ενώ τελικά το ένα βυθίστηκε.

Το περιστατικό συνέβη στα στενά μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής επικράτειας. Φωτογραφίες του Telegram δείχνουν ένα τάνκερ να έχει κοπεί στη μέση και ποσότητες πετρελαίου στην επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή να δημιουργηθεί ομάδα διάσωσης και καθαρισμού.

Από την πλευρά του, το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα για την οικολογική καταστροφή, υποστηρίζοντας ότι τα πλοία είναι αρκετά παλιά και σίγουρα δεν μπορεί να ταξιδεύουν με τέτοιο καιρό.